Common Flyfly - penerangan, habitat, gaya hidup

Tupai terbang adalah tikus kecil. Ia tergolong dalam keluarga tupai dan merupakan satu-satunya wakil keluarga sukarelawan yang boleh hidup dalam keadaan cuaca di Rusia. Artikel ini akan membolehkan anda mempelajari tentang tabiat makhluk terbang, serta memberitahu anda pelbagai fakta menarik mengenai haiwan-haiwan ini yang luar biasa.

Penerangan umum

Tupai terbang adalah seekor haiwan kecil dengan panjang badan sehingga 17 cm dan berat purata 125 g. Ekornya cukup lama berbanding dengan badan dan 12 cm. Lipatan yang terletak di sepanjang badan berfungsi untuk merancang dan melompat. Dilindungi dengan rambut halus, ia menghubungkan kaki depan dan belakang dan meluruskan apabila tupai melompat. Membran ini digunakan sebagai versi payung payung yang dipermudahkan. Panjang penerbangan squirrels terbang boleh 50 meter sepanjang lengkung parabola.

Dari tupai terbang pergelangan tangan, tulang sabit kecil, yang menyokong lipat ini. Permukaan ekor ditutup dengan bulu tebal. Kepala tupai terbang lebih bulat daripada kepala tupai biasa, dan telinga tidak mempunyai berus. Mata hitam berkilat dikelilingi oleh bulu gelap. Terdapat 22 gigi.

Ukuran yang besar dan penonjolan mata memungkinkan kelab malam untuk terbang. Lembut nipis lembut menjadi tebal dan padat untuk musim sejuk. Warna kulit di bahagian belakang adalah perak dan pada abdomen berwarna kelabu dengan warna kuning. Kelabu ekor mempunyai sempadan hitam. Warna utamanya adalah lebih ringan daripada warna seluruh badan. Ekor mempunyai sedikit menyikat bulu ke bahagian tengah.

Dengan perubahan musim ini, warna bulu liga juga akan berubah, menjadi lebih ringan pada musim sejuk. Dua kali setahun, haiwan meletus. Penumpahan musim gugur bermula dari kepala dan berhenti di hujung ekor. Molt musim bunga terus bertentangan, bermula dengan ekor dan berakhir di mahkota.

Tulang yang memanjang dari anggota badan, terutama kaki dan lengan bawah, perlu untuk terbang bergerak antara pokok. Kakinya agak maju dan sangat tenun, dengan yang belakangnya jauh lebih panjang daripada yang depan. Terdapat 4 jari pada kaki hadapan, dan 5 jari pada kaki belakang. Di kedudukan duduk, haiwan itu melemparkan ekornya ke punggungnya.

Pengagihan teritorial

Tupai terbang mendiami terutamanya hutan-hutan Eurasia. Negara-negara habitat haiwan itu juga termasuk China, Finland, Estonia, Korea. Subspesies lain tinggal di Australia dan Jepun. Untuk mengatur sarang, tupai terbang suka menggunakan lubang-lubang pokok pada ketinggian 4-12 meter dari paras bawah. Lubang di dalam pokok itu dipenuhi dengan lumut dan lichen dari dalam. Lantai ditutup dengan rumput, tumbuhan kering dan rambut haiwan sendiri.

Dari bahagian dalam, sarang semacam ini mempunyai bentuk sfera di musim sejuk, dan pada musim panas lapisan sampah berkurangan. Di luar berongga berminyak dan ditutup dengan sisa bulu. Di bahagian barat Rusia, elf terbang sedang berusaha menetap di dekat tanah liat di mana alder tumbuh. Juga, haiwan lebih suka tasik dan sungai, di mana terdapat pokok-pokok berongga lama.

Kuasa

Pekerjaan utama tupai terbang adalah mencari makanan. Kebanyakan makanannya terdiri daripada pelbagai tumbuhan dan tunas pokok. Aneka birch dan alder - makanan kegemaran haiwan ini. Dia juga membuat stok untuk musim sejuk, menyembunyikan anting-anting di dalam sarangnya. Pada musim panas, cendawan dan beri, serta pucuk muda dimasukkan dalam makanan musim panas.

Terdapat andaian bahawa tupai terbang mampu makan ayam dan telur spesies kecil burung. Tetapi faktor utama yang mempengaruhi pemakanan haiwan adalah kawasan pengedaran. Di utara dan barat Rusia, tupai terbang berpuas hati pada musim sejuk hanya dengan tunas larch yang disimpan.

Cara hidup


Tupai terbang membawa gaya hidup malam. Tetapi perempuan yang menyusui dan haiwan muda suka menghabiskan waktu di luar siang hari. Aktiviti haiwan kekal sepanjang tahun, tidak dapat hibernate. Kebanyakan tupai terbang menghabiskan masa di cawangan pokok dan enggan turun ke bawah.

Mereka sukar untuk melihat dengan mata kasar kerana pewarna, yang membantu mereka menjadi tidak kelihatan terhadap latar belakang batang dan daun. Tetapi pada waktu petang, puncak aktiviti penting bermula di dekat risalah, dan kemudian anda dapat mendengar suara mereka, seperti kicauan yang rendah dan berputar. Kedengaran suara orang yang terbang dalam permainan, dan juga jika binatang teruja atau ketakutan.

Ia adalah biasa bagi protein terbang untuk hidup di tempat yang sama. Mereka jarang menukar habitat yang mereka terikat, dan boleh hidup selama beberapa tahun dalam rongga yang sama. Untuk tupai terbang, setelah menukar tempat yang biasa, bukan sahaja lubang boleh berfungsi sebagai rumah baru, tetapi juga rumah burung, sarang kosong, sarang burung.

Jejari di mana haiwan bergerak dari rumah mereka mencari makanan tidak terlalu besar - 50-100 meter. Mereka telah menubuhkan laluan makan. Seringkali, satu laluan tersebut menyediakan makanan kepada lebih daripada satu generasi tupai terbang.

Semasa frosts musim sejuk, aktiviti haiwan berkurangan. Walaupun tupai terbang tidak hibernate, dia menghabiskan sebahagian besar hari dalam berongga, memakan bekalan yang disediakan sebelum ini. Tupai terbang Siberia mempunyai keupayaan untuk tidur selama beberapa hari berturut-turut, melarikan diri dari cuaca sejuk. Awak biasa pada musim panas adalah 8 jam. Pada musim bunga, angka ini meningkat kepada 11 jam disebabkan oleh rutting dan mengawan.

Ciri sosial dan penghasilan semula

Tupai terbang, sebagai peraturan, hidup sarang bersama. Mereka tidak mengubah pasangan mereka sepanjang hidup mereka dan, sebagai peraturan, tidak memasuki konflik. Tupai terbang tidak menunjukkan pencerobohan terhadap satu sama lain, tetapi seorang perempuan yang menyusu mungkin menunjukkan watak, melindungi anak muda.

Pengeluaran semula terbang telah sedikit dikaji. Pada tahun ini, wanita hanya mempunyai satu melahirkan anak, dan bilangan sampah adalah 2-4 cubs. Tempoh kehamilan ialah 4-5 minggu. Budak pertama dilahirkan pada bulan April atau Mei. Masa untuk yang kedua adalah akhir bulan Jun-Julai. Penjagaan cubs disediakan secara eksklusif oleh wanita, mereka juga mengajar mereka laluan ke sumber makanan yang boleh diakses.

Tupai terbang yang baru dilahirkan mempunyai saiz sehingga 5 cm dan berat sehingga 7 g. Panjang ekor bayi baru lahir tidak melebihi 1.4 cm.

Pada hari-hari pertama kehidupan mereka, anak-anak muda buta dan telanjang, mereka mendapat penglihatan pada hari ke-15. Young untuk kali pertama keluar dari sarang selepas sebulan setengah selepas kelahiran. 2-3 hari selepas acara ini, tupai terbang muda membuat lompatan pertama mereka, dan pada hari ke-50 - perancangan pertama. Mulai dari ini, mereka menjadi bebas dan mula hidup secara berasingan daripada ibu bapa mereka.

Tetapi, jika masa membesar disebabkan oleh tempoh frosts yang akan datang, anak muda akan tinggal bersama ibu bapa mereka pada musim sejuk, sering bermalam dalam lubang yang sama.

Panjang umur penangkap dalam hidup boleh mencapai 13 tahun, dan haiwan habitat semulajadi jarang hidup lebih lama daripada 5 tahun. Musuh utama mereka adalah burung besar mangsa. Juga tupai terbang jauh dari martens dan sables.

Interaksi manusia


Walaupun keindahan kulit mereka, tupai terbang tidak digunakan dalam industri bulu, kerana produk daripadanya akan kehilangan kekuatan dan mengelupas. Anda tidak boleh menyimpan rumah terbang di rumah, kerana mereka perlu melompat, dan ruang perumahan yang terhad tidak membenarkannya menjalani kehidupan yang normal, kerana haiwan itu akan mati.

Tetapi tiada yang menghalang pembiakan mereka di zoo. Ini memerlukan burung layang-layang yang luas. Untuk mengekalkan aktiviti pembiakan, spesies maut memerlukan variasi suhu bermusim. Oleh itu, keturunan dijangka hanya dari haiwan yang terdapat di kandang jalanan.

Biasanya tupai terbang tidak menunjukkan pencerobohan ke arah seseorang dan cenderung tetap tidak disedari olehnya. Walau bagaimanapun, terdapat kes apabila wanita menyerang orang yang mengganggu keturunan.

Kadang-kadang tupai terbang mendekati kediaman manusia. Pada musim sejuk, mereka datang untuk memberi makan bijirin.

Bilangan

Bilangan risalah merosot di mana-mana, dan trend sedih ini berterusan. Memburu mereka adalah terhad. Tupai terbang di Buku Merah Belarus, tergolong dalam kategori perlindungan ketiga. Ini bermakna langkah-langkah khas diperlukan untuk survival spesies.

Fakta menarik

  1. Apabila tupai mencari kacang, ia memecahkannya untuk mencapai inti. Tupai terbang menggerudi lubang dalam cangkerang untuk tujuan ini.
  2. Apabila merancang, badan haiwan membentuk siluet trapezoid. Bahagian ekor dan belakang ditekan antara satu sama lain, kaki hadapan berlainan luas. Menukar ketegangan membran membolehkan brosur untuk melakukan gerakan manuver dan memutarkan badan 90 darjah. Buang haiwan dengan bantuan ekor. Untuk pendaratan, tupai terbang mendarat di batang pokok dengan empat anggota badan dan bergerak ke arah yang bertentangan. Terima kasih kepada tindakan ini, ia akan dilindungi dari burung besar mangsa.
  3. Jejak-jejak brosur hampir mustahil untuk dibongkar di atas tanah, kerana tupai terbang sangat jarang turun. Jejak yang tersisa dalam kes-kes yang jarang berlaku berbeza sedikit daripada tupai. Malah pakar tidak selalu melihat perbezaannya.
  4. Sebelum melompat, tupai terbang bergulir ke dalam seketul kecil dan kemudian, dengan anggota badannya berehat di atas pokok, tajam meluruskan tubuhnya dan mengarahkan cakarnya ke hadapan. Semasa penerbangan, kawasan badan berlipat ganda kerana lipatan kulit yang diluruskan.
  5. Semasa merancang dan melompat, tupai terbang tidak membuat bunyi bising.
  6. Terdapat cara untuk mengesan kehadiran risalah - buasir kecil sampah oren, mirip dengan telur semut.
  7. Tupai terbang adalah haiwan yang sangat bersih. Mereka menumpukan banyak masa, menjilat bulunya untuk bersinar. Perhatian khusus diberikan kepada kaki dan ekor.
  8. Bekas fosil pertama tergolong dalam zaman geologi Miosen (23 juta-5 juta tahun yang lalu).
  9. Tupai terbang adalah haiwan yang sangat berhati-hati. Tetapi kualiti ini hilang oleh mereka semasa rut dan mencari pasangan. Dalam tempoh ini, mereka membuat banyak bunyi dan tidak berani menunjukkan kepada mata orang lain.

Video: tupai terbang biasa (Pteromys volans)

Tonton video itu: Michael Dickinson: How a fly flies (September 2019).