Sable - keterangan, habitat, gaya hidup

Ikan sable adalah haiwan pemangsa mamalia kecil yang dimiliki oleh keluarga weasel. Saudara terdekat dengan sable adalah kucing pain. Haiwan comel ini mempunyai badan langsing, anggota pendek, ekor lebat dan kuku tajam.

Sejarah operasi

Sable adalah kebanggaan negara Rusia. Sejak zaman kuno, sables dihargai untuk bulu lembut, tebal, gelap, yang kekal sebagai barang mewah hingga ke hari ini. Dalam industri bulu Rusia, bulu sable adalah salah satu tempat utama. Walaupun fakta bahawa perburuan haiwan masih biasa di Rusia, kebanyakan bulu di pasaran dijual secara komersial.

Bulu berbulu dari zaman pertengahan awal sangat dihargai dalam perdagangan bulu. Pengukuhan memburu di Rusia pada abad ke-19 dan awal abad ke-20 menyebabkan penurunan yang agak tajam dalam jumlahnya, oleh itu pada tahun 1935 larangan lima tahun untuk memburu binatang berharga ini diperkenalkan, dan hanya memburu musim sejuk yang kemudiannya dibenarkan. Larangan ini dan pembentukan ladang sable membenarkan spesies ini mengisi sebahagian besar jajaran mereka dan mencapai kuantiti yang sihat menjelang tahun 1990. Selepas kejatuhan Kesatuan Soviet, perburuan dan perburuan meningkat pada tahun 1990-an, sebahagiannya kerana bulu Rusia yang dihasilkan di alam liar dianggap paling mewah dan sangat dihargai di pasaran antarabangsa.

Oleh kerana kos yang tinggi, bulu sable biasanya diintegrasikan ke dalam pelbagai gaya pakaian, contohnya, untuk menghias kolar, hemp, lengan dan topi. Berus sable yang digunakan untuk lukisan air atau lukisan minyak tidak dibuat daripada rambut saber, tetapi rambut weasel Siberia.

Penerangan ringkas

Ini adalah haiwan langsing, mudah alih yang terdapat di hutan belukar utara dan utara hemisfera utara. Hanya segelintir wakil dunia haiwan yang dapat memenuhi kelembutan dan keanggunan seperti seangkatan. Mereka mempunyai ekor berbulu dan kaki besar dengan kuku yang boleh ditarik balik. Bulu berbeza dari kekuningan hingga coklat gelap (bergantung kepada spesies).

Ini adalah haiwan bersaiz sederhana. Laki-laki yang berukuran 880-1800 g mempunyai panjang badan 36-57 cm dan ekor berukuran 8-11 cm. Perempuan sedikit lebih kecil daripada lelaki. Panjang badan mereka adalah 34-52 cm, dan panjang ekor mereka adalah 7.3-11 cm. Dengan badan yang panjang, sable mempunyai kaki pendek, jadi belakangnya sentiasa melengkung. Ia mempunyai kepala segi tiga, yang agak besar berbanding dengan badan. Telinga segitiga panjangnya mempunyai pangkalan yang luas, dan bingkai muncung yang sedikit menunjuk.

Bulu sabul berbulu dan sangat tebal adalah kekayaan sebenar. Dalam tempoh yang sejuk tahun ini, bulu menjadi lebih lembut dan meliputi pad kaki. Kaki beliau agak luas, yang membolehkan dia mengekalkan gaya hidup terestrial.

Pada musim panas, sable berwarna coklat gelap. Pada masa yang sama, kaki dan ekornya lebih gelap. Pada musim sejuk, bulu sable cerah sedikit, warna badannya menjadi berpasir atau coklat. Kepala lebih ringan dibandingkan dengan tubuh, di leher sering kali mungkin untuk melihat tempat yang cerah, tak terbatas, yang tidak hadir pada musim panas.

Habitat


Sable paling sering dijumpai di hutan Siberia, Eurasia, dan beberapa kawasan di Timur Jauh. Haiwan berbulu sekarang tinggal di Mongolia dan Korea. Di Rusia, pengedaran sable, yang lebih besar, adalah hasil pengambilan semula besar yang membabitkan 19,000 haiwan dalam tempoh yang berlangsung dari tahun 1940 hingga akhir tahun 1965. Julat mereka di utara mencapai batas pertumbuhan pokok, di kawasan pergunungan di Asia Timur, hingga 42 latitud. Pengedaran sable barat merangkumi semua Pergunungan Ural. Di Sakhalin, haiwan berbulu ini juga boleh didapati.

Di Mongolia, haiwan ini tinggal di Pergunungan Altai, serta di hutan sekitar Lake Khovsgol, bersebelahan dengan kawasan hutan Trans-Baikal, dari mana kulit sable yang paling berharga diekstrak. Di China, mereka ditemui di Xinjiang Uygursk. Di timur laut China, habitat sable terletak di pergunungan Diletlin. Di timur Heilongjiang, pemeliharaan sabun diperhatikan di Pergunungan Xiaoinganling. Individu juga tinggal di Semenanjung Korea.

Memandangkan kemunculan sable berbeza di kawasan geografi yang berbeza, ada beberapa pertikaian mengenai bilangan subspesies mereka yang jelas dapat dikenal pasti. Mengiktiraf tujuh belas subspesies yang berbeza dari sable, tetapi dalam beberapa sumber saintifik pada masa-masa terkini boleh didapati dari lapan hingga tiga puluh spesies.

Habitat

Haiwan-haiwan ini hidup di hutan tebal, didominasi oleh pain, cemara, aspen, cedar, seperti di kawasan pergunungan dan dataran rendah. Mereka melindungi wilayah asli mereka, yang merentang dari 4 hingga 28 km bergantung kepada makanan dan rupa bumi. Walau bagaimanapun, apabila makanan tidak mencukupi, mereka boleh bergerak mencari makanan di jarak yang jauh, manakala kelajuan pergerakan adalah 5 hingga 13 km sehari.

Habitat yang paling disukai adalah taiga tebal. Hutan, hutan konifer gelap adalah habitat kegemaran saber. Menarik haiwan ini sukar untuk sampai ke tempat dengan sebilangan besar cawangan. Nampaknya ini adalah naluri pemeliharaan diri haiwan ini, yang cuba mempertahankan diri terhadap musuh dengan cara ini.

Sables juga hidup di burrows di bahagian paling padat hutan dan di sepanjang tebing sungai. Burrows mereka biasanya menjadi lebih selamat jika mereka digali di antara banyak akar pokok. Mereka bergerak dengan sempurna melalui pokok-pokok dan kawasan berbatu.

Cara hidup


Ini adalah hewan senja yang suka berburu pada waktu senja. Mereka menjadi lebih aktif pada siang hari semasa musim kawin. Burrows sable sangat tersembunyi dari orang luar. Mereka dipenuhi dengan rumput dan bulu, tetapi selalunya perumahan sementara, terutamanya pada musim sejuk, apabila sable harus pergi mencari makanan.

Mereka memburu terutamanya dengan bantuan rasa bau mereka dan pendengaran yang berminat. Visi haiwan ini berkembang sedikit lebih lemah daripada pendengaran dan berbau, tetapi ini tidak membahayakan pemburuan malam haiwan. Dalam pelbagai keadaan, haiwan kecil ini membuat bunyi yang berbeza. Pada dasarnya ia adalah gemuruh yang tenang, lembut, mengingatkan meow kucing semasa musim kawin, serta kengerian kuat dalam tempoh bahaya. Sables menandakan wilayah mereka dengan aroma yang dihasilkan di dalam kelenjar pada perut. Beberapa pemangsa yang lebih besar mengancam Sobol: beruang, famili, serigala dan harimau.

Secara semula jadi, sable dinilai oleh hakikat bahawa ia mengawal jumlah tikus seperti tikus kecil.

Kuasa

Sables adalah omnivora, dan diet mereka berbeza mengikut musim. Pada musim panas, mereka boleh makan harimau, tikus atau mamalia kecil lain. Pada musim sejuk, apabila diet mereka membekukan fros dan salji, mereka makan buah liar, tikus, arnab dan rusa musang kecil. Kadang-kadang, mereka mengikuti jejak langkah beruang atau serigala untuk memberi makan kepada mayat mangsa mereka.

Mereka memburu burung kecil, weasel dan ermine. Mereka juga memakan moluska, yang mereka gosokkan di tanah untuk mengeluarkan lendir. Dengan kaki depan mereka, mereka dapat menangkap ikan, yang kemudian mereka makan. Sable juga boleh makan pelbagai jenis makanan tumbuhan. Pelbagai buah-buahan, buah dan kacang adalah hidangan kegemaran sable. Dia mudah mencari di musim sejuk di bawah lapisan salji yang tebal beri dari musim luruh.

Pembiakan sable


Biasanya perkahwinan saber berlaku pada musim panas dari 15 Jun hingga 16 Ogos. Tarikh bergantung kepada habitat. Lelaki menggali alur dangkal meter di salji, sering mengiringi dengan kencing. Semasa pacaran, sable melompat, berlari dan "mengolok" seperti kucing. Mereka sangat saling bergaduh demi kebaikan wanita. Pertempuran untuk kepimpinan adalah kejadian yang cukup biasa bagi haiwan-haiwan ini yang cantik.

Perempuan memasuki estrus pada musim bunga. Kawalan kadang kala bertahan sehingga 8 jam. Selepas pembiakan wanita, blastocyst tidak segera ditanam di dinding rahim. Hanya dalam 8 bulan implantasi berlaku; perkembangan janin janin hanya mengambil masa sebulan, walaupun kehamilan berlangsung hingga 297 hari,

Bayi dilahirkan di dalam lubang pokok-pokok besar di mana sabel membuat sarang yang terdiri dari rumput kering dan daun yang jatuh. Seorang wanita boleh melahirkan 1 hingga 7 bayi, walaupun kelahiran 2 atau 3 betis adalah yang paling biasa. Lelaki membantu wanita pada masa ini. Mereka memberi mereka makanan dan sangat berhati-hati melindungi wilayah mereka.

Sables dilahirkan buta dan dengan kulit ditutup dengan lapisan rambut nipis. Matanya terbuka hanya selepas 35 hari, tidak lama selepas itu mereka meninggalkan sarangnya. Bayi yang baru lahir panjangnya 13 cm, beratnya dari 22 hingga 33 g. Pada 7 minggu, bayi akan disapu dan diberi makan dengan makanan regurgitated. Mereka mencapai kematangan seksual pada 2 tahun. Adalah diketahui bahawa mereka hidup di ladang bulu rata-rata sehingga 20 tahun, dan di alam liar hingga 18 tahun.

Sables kadang-kadang boleh bercampur dengan martens pain. Ini boleh dilihat di hutan Pergunungan Ural, di mana 2 spesies ini bersilang, kadang-kadang sengaja dilakukan pada ladang bulu. Hibrid yang dihasilkan, dipanggil kidus, sedikit lebih kecil daripada sable tulen. Bulunya lebih kasar, tetapi sebaliknya dia mempunyai warna yang sama dan ekor panjang yang lembut. Kidus biasanya steril. Walaupun satu kes direkodkan apabila anak perempuan berjaya dibiakkan dengan kucing pine lelaki.

Sable boleh dengan mudah dijinakkan. Dengan kelakuannya, dia menyerupai kucing domestik. Haiwan ini sangat cepat dapat digunakan untuk orang itu. Hari ini, sable diternak di ladang. Dalam keadaan tiruan, spesies sabun hitam sangat jarang diternak. Nilai bulu sable ditentukan oleh warna dan kelembutannya. Yang paling mahal adalah bulu gelap.

Video: Sable (Selasa zibellina)

Tonton video itu: Cabo Frio: Best beach in Brazil. travel vlog 2019 (September 2019).