Gryazovik - keterangan, habitat, fakta menarik

Dalam bahasa Latin, spesies burung burley dipanggil Limicola falcinellus.

Penerangan

Dalam saiz, burung-burung ini sedikit lebih kecil daripada starling. Badan mereka adalah kira-kira 15 cm panjang, dengan lebar sayap kira-kira 31 cm. Wakil-wakil dari spesies ini adalah sandpits biasa dari segi perlembagaan mereka. Tetapi mereka berbeza dari yang lain kerana terdapat garis-garis pada mahkota. Rang undang-undang itu agak panjang dan besar-besaran. Dan bahagian atasnya sedikit diratakan dan dibungkuk ke bawah.

Pada musim bunga dan musim panas, individu dewasa kelihatan gelap dari atas. Dari bawah, mereka kelihatan putih. Jenis burung ini kerana sayap dari luar di tengahnya dicat dengan warna coklat. Di pinggir, mereka mempunyai sempadan yang terang. Tenggorokan, bahagian depan leher, sebahagian dari sisi diliputi dengan bintik berwarna gelap dan berbintik-bintik. Lama kelamaan, hem pada sayap menjadi lebih gelap kerana ia haus.

Sangat sukar untuk membezakan seorang lelaki dari seorang wanita. Warna perwakilan jantina yang berbeza adalah sama. Satu-satunya perbezaan ialah wanita lebih sedikit. Kaki burung ini mungkin kuning, coklat atau kelabu. Paruh adalah hitam, mempunyai sedikit zaitun. Pangkalannya berwarna coklat. Pada individu muda pada permulaan musim gugur warna agak pucat. Kawasan cahaya dalam bulu masih segar dan tidak dipakai. Di leher, serta di sisi terdapat bintik-bintik, tetapi mereka kabur. Pada musim gugur, sesetengah individu mula membentuk pakaian musim sejuk, tetapi benar-benar molt hanya berakhir pada musim sejuk.

Dalam bulu musim sejuk, bulu di atas dicat berwarna kelabu, dan dari bawah - putih. Kening putih kekal. Nestling yang tidak mempunyai masa untuk menutup diri dengan bulu adalah coklat gelap di bahagian atas. Tubuhnya ditutup dengan bintik-bintik hitam dan tompok putih yang besar. Bulu bawah mempunyai warna putih yang kotor.

Di Eropah, anda hanya dapat melihat burung kepunyaan subspesies nominatif.

Sebarkan

Spesies ini tinggal di kawasan utara Eurasia. Dia tinggal di sebuah rumah hijau di Greenland, Svalbard. Hibernates di Afrika, kadang-kadang juga di Australia.

Anda boleh melihat burung di kawasan selatan tundra dan di utara taiga. Ia biasanya menetap di rawa. Semasa penerbangan, ia berhenti di padang rumput dan pantai laut.

Kelakuan

Kruzyakovik biasanya membawa gaya hidup yang bersifat rahsia. Semasa penerbangan, ia mengeluarkan makanan untuk dirinya sendiri. Kadang-kadang ia boleh membentuk kawanan bersama ahli-ahli keluarga yang lain. Dalam habitat sangat sukar untuk dilihat. Mereka berjalan di sepanjang air cetek di sungai, tasik atau teluk, mencari makanan di lumpur dengan paruh mereka.

Masa dibelanjakan oleh dowser, terutamanya di kawasan tumbuh-tumbuhan yang tumbuh berhampiran dengan rawa, di pantai yang berlumpur.

Selalunya digabungkan dalam kawanan dengan spesies yang berkaitan.

Dalam masa bersarang, pemburu itu sangat rahsia. Dia menyembunyikan di rawa-rawa di bumbung sedge. Anda boleh melihat burung semasa tanda itu. Burung memakan makanan dengan meneliti tanah atau mengumpulnya di dalam air. Apabila kain sedang mencari makanan, ia bergerak perlahan. Berjalan dari tempat ke tempat hanya sekali-sekala.

Pembiakan

Загрузка...

Di tempat-tempat bersarang burung-burung ini biasanya tinggal di koloni. Dalam setiap daripada mereka ada kira-kira 20 pasang burung. Sarang mereka lebih suka membina sebatang paya kering. Mereka memilih tempat di rumput yang tinggi, dan juga di semak-semak yang padat. Sarang ini dipenuhi dengan daun birch dan willow.

Telur diletakkan pada bulan Julai. Dalam satu peletakan mereka biasanya kira-kira 4 kepingan. Mereka berwarna coklat muda dengan warna merah kemerahan. Menangkap ibu bapa terlibat pula. Selepas 3 minggu, anak ayam muncul.

Jumlah spesies ini secara alamiah tidak ditakrifkan dengan tepat. Menurut beberapa data, kira-kira 2000 orang tinggal di Finland. Di wilayah rantau Murmansk terdapat beberapa ratus individu.

Jika burung melihat bahaya di dekat sarangnya, ia mula membuat pergerakan dan kekacauan mengganggu. Ia memakan serangga, cacing. Kadang-kadang makan krustasea dan moluska. Boleh makan benih beberapa alga dan tumbuhan yang tumbuh berhampiran air.

Penghijrahan

Terbang ke tapak bersarang agak terlambat. Masa bersarang bermula pada akhir musim bunga atau awal musim panas. Perpindahan musim luruh biasanya meregang untuk masa yang lama. Burung dewasa, sebelum berangkat ke selatan, membentuk kawanan besar dari beberapa ribu individu. Kelajuan penerbangan mereka adalah kira-kira 80 km / j. Kadang-kadang mereka berhenti di lautan mencari makanan. Pada musim sejuk, bogor dihantar ke pantai Lautan Hindi.

Pengawal keselamatan

Загрузка...

Burung Gryazovik dilindungi oleh undang-undang sejak tahun 1984. Merujuk kepada spesies yang jarang berlaku. Di sesetengah wilayah Rusia disenaraikan dalam buku merah.

Suara

Bunyi burger agak ciri. Kadang-kadang jeritannya seperti bunyi Dunlin. Tetapi ragman membuat bunyi yang lebih baik. Selalunya anda boleh mendengar "Chrr". Trak terdiri daripada replika bunyi jyr.

Загрузка...

Kategori Popular

Загрузка...