Osprey - keterangan, habitat, fakta menarik

Sifat planet kita kaya dengan banyak jenis burung yang menakjubkan dan indah. Sebahagian daripada mereka agak biasa, dan sesetengahnya sangat jarang berlaku. Ia adalah untuk kategori burung mangsanya yang jarang berlaku boleh dikaitkan dengan spesies seperti osprey. Selanjutnya, bahan yang dibentangkan akan menerangkan ciri-ciri alam dan rupa burung mangsa ini, serta bagaimana ia memberi makan, di mana ia hidup, dan habitat semulajadinya.

Pemangsa Osprey

Osprey adalah seekor burung mangsanya yang jarang berlaku, spesies ini tergolong dalam keluarga yang agak luas dan meluas. Habitat semulajadi spesies ini adalah hemisfera utara dan selatan. Panjang badan burung mencapai 58 cm, lebar sayap osprey hingga 170 cm.

Bahagian atas ekor osprey dari warna coklat yang khas, bahagian bawah badan, serta nape burung berwarna putih. Sendi sendi dihiasi dengan bintik coklat gelap. Juga, tempat yang sama, tetapi saiz yang lebih kecil, juga meliputi kawasan leher, yang menimbulkan rupa kalung yang indah dari kerikil yang dipakai pada burung. Jalur coklat menyeberang hampir seluruh badan burung, dari paruh dan mata ke bahagian bawah tepi, layak mendapat perhatian khusus.

The Osprey mempunyai paruh warna hitam yang agak rendah, pendek tetapi kuat cembung. Ciri ciri bahagian tubuh burung ini adalah akhir yang disambungkan. Cakarnya ada di dalam burung dan lilin itu berwarna, warna plumbum. Perhatikan bahawa dalam spesies kaki falcon ini, mereka panjang, dihiasi dengan cembung, cembung melengkung dan cukup besar.

Satu lagi ciri spesies burung mangsa ini ialah jari luar osprey yang besar boleh berputar dalam arah yang berbeza, yang dapat membantu pemangsa dalam memburu dan dengan kuat memegang mangsa yang ditangkap.

Sayap osprey mempunyai kesan penghilang air, ini sangat penting apabila seekor burung turun ke atas air untuk memburu. Pereputan air menyerang kelenjar, yang terletak di bahagian ekor badan. Selain itu, struktur hidung pemangsa menyediakan kehadiran injap khas yang menghalang air daripada memasuki saluran pernafasan - sekiranya osprey itu untuk merebut ikan yang anda suka, menyelam di belakangnya. Ini adalah benar terutamanya apabila pemangsa menangkap ikan yang cukup besar yang boleh menahan, dengan itu menarik burung ke dalam kedalaman.

Warna-warna orang muda osprey lebih bervariasi dan terang, namun penampilan burung dewasa menarik perhatian lebih banyak kerana bulu yang cantik dengan pewarna asli dan bulu yang agak tegar.

Perhatikan bahawa burung mangsa sebagai osprey dianggap sebagai hati panjang, tempoh hidupnya adalah beberapa dekad. Tetapi pada hakikatnya, kebanyakan burung muda mati dalam persekitaran semula jadi, hampir tidak hidup hingga 2 tahun.

Osprey asli habitat, ciri-ciri gaya hidup


Walaupun osprey adalah burung yang sangat jarang mangsa, ia tetap biasa di semua benua, dengan pengecualian Antartika. Dengan permulaan cuaca sejuk, osprey, sebagai peraturan, terbang ke negara-negara yang mempunyai iklim yang lebih hangat dan lebih ringan.

Pada musim panas, osprey boleh didapati di hampir mana-mana bahagian Eropah. Tempat bersarang burung-burung pemangsa ini adalah pelbagai jenis air semulajadi (air cetek). Ini dijelaskan oleh fakta bahawa ia berada di tempat-tempat yang paling banyak ditemui ikan, yang memberi peluang kepada Osprey membuktikan diri mereka sebagai pemburu yang sangat baik.

Sebagai peraturan, hanya populasi burung yang terbang untuk musim sejuk, habitat utama di mana adalah kawasan utara planet kita. Populasi Osprey di wilayah selatan tidak aktif.

Setelah menemui kawasan yang paling menarik untuk hidup, pemangsa sering menetap di dalam kelompok kecil, sebagai peraturan, ini adalah kawasan pesisir yang dicirikan oleh iklim yang hangat. Keanehan osprey adalah susunan tempat untuk bersarang burung, serta pemburuan, dapat dilakukan secara bersama.

Ospreys mempunyai sarang mereka jauh dari air. Atas sebab ini, mereka tidak selalu dapat memberi mereka perlindungan yang mencukupi, kerana mereka terutama terlibat dalam perburuan. Walau bagaimanapun, jika pemangsa pada saat menyerang sarang di dekatnya, ia sangat melindungi ia dari pencerobohan musuhnya.

Tugas lelaki adalah untuk menyediakan wanita dengan makanan semasa meletakkan telur. Seringkali, sambil menunggu penampilan anak-anak masa depan, lelaki tidak mempunyai masa untuk menyediakan diri dan wanita dengan jumlah makanan yang diperlukan. Dalam kes ini, lelaki membawa makanan kepada wanita dari sarang bersebelahan.

Apabila anak ayam menetas, burung dewasa, sebagai peraturan, tidak meninggalkan sarang untuk waktu yang lama, kecuali untuk memburu anak.

Ciri-ciri Makanan Osprey

Burung pemangsa seperti osprey sering dipanggil oleh banyak pecinta burung sebagai helang laut. Ini adalah kerana kadar asas ikan osprey adalah 80% ikan. Semasa proses memburu, pemangsa kebanyakannya cuba untuk menangkap ikan yang tidak terlalu besar, yang berenang hampir di bawah permukaan air. Taktik osprey ini menggambarkan ciri-ciri fizikal burung - pemangsa tidak dapat menyelam jauh di belakang mangsanya.

Sebagai peraturan, memburu osprey bermula dengan span di atas badan air yang terpilih, burung yang melayang di atasnya pada ketinggian sehingga 40 meter, melihat keluar mangsa masa depannya. Selepas ikan ditemui, pemangsa tiba-tiba bergegas ke bawah, menjatuhkan cakar cakar dan menyebarkan sayapnya ke atas. Sebaik sahaja skop itu meraih mangsa, ia segera melayang ke udara. Terperangkap mangsa sentiasa dipegang oleh pemangsa dengan dua kaki - ini dilakukan supaya hidupan liar terperangkap tidak mengganggu pemangsa semasa penerbangan.

Spesies burung ini memakan mangsa dari kepala, sedangkan badan utama ikan tidak boleh digunakan oleh pemangsa (termasuk sarang untuk memberi makan kepada wanita atau dibuang).

Kejayaan memburu helang laut secara langsung bergantung kepada beberapa faktor: keadaan cuaca yang baik untuk pengekstrakan makanan, dan juga pasang surut.

Sebagai tambahan kepada ikan yang ditangkap osprey, ikan ini juga boleh memakan pelbagai haiwan kecil (kedua-dua akuatik dan hidup di darat). Kami memberi perhatian kepada fakta bahawa burung ini praktikal tidak menggunakan air. Ini kerana terdapat jumlah cecair yang mencukupi dalam ikan yang ditangkap oleh orang ramai.

Pembiakan


Adalah penting untuk diingat bahawa musim pembiakan Osprey mungkin berbeza-beza mengikut masa. Contohnya, dalam populasi tidak aktif, musim pembiakan lebih awal daripada pemangsa migrasi. Musim kawin untuk burung-burung yang tidak aktif dan hidup secara kekal di wilayah yang sama - dari bulan Disember hingga awal musim bunga. Musim kawin osprey migrasi adalah pertengahan dan akhir musim bunga (dari April hingga Mei).

Setelah memilih seorang wanita, osprey lelaki mula menarik perhatiannya dengan semua kekuatannya, yang sering berputar di atas tapak bersarangnya, dan juga menjatuhkan pemohon lain. Selepas mencipta sepasang, burung-burung mula memulakan pembinaan sarang bersama. Sebagai peraturan, wanita itu memilih bahan untuk pembinaan dan susunan berikutnya (cawangan kering, daun, rumput).

Peletakan telur dilakukan oleh osprey betina tidak sekaligus, tetapi dengan beberapa jeda, yang mempunyai durasi 1-2 hari. Anak ayam yang muncul dari telur awal sering menjadi lebih sihat dan lebih kuat dari seluruh anak-anak, namun mereka tidak selalu memiliki cukup makanan yang dihasilkan oleh ibu bapa mereka untuk pembangunan penuh. Jumlah purata anak ayam yang muncul dalam pasangan muda Osprey adalah dari 2 hingga 4.

Telur penetasan dilakukan oleh kedua-dua burung selama 40 hari. Untuk memberi makan anak ayam yang muncul, ikan yang dituai oleh lelaki pada memburu digunakan.

Proses makan anak-anak Osprey menunjukkan bahawa burung itu dengan kemas membahagikan ikan, atau sebahagian daripadanya, yang dibawa oleh lelaki di antara anak ayam. Untuk melakukan ini, dia mengoyakkan bangkainya dengan kuku dan paruh tajam. Untuk memanaskan keturunan apabila suhu udara jatuh, wanita menggunakan bulunya sendiri, dengan itu membalut dengan teliti anak ayam dan memanaskan mereka dengan kehangatan tubuhnya.

Sudah selepas 6-7 minggu, anak ayam osprey mula belajar untuk menyuap sendiri, menonton ibu bapa mereka memburu mangsanya. Dengan bermulanya musim luruh, keturunan Osprey bersedia untuk penerbangan dan permulaan kehidupan bebas.

Video: Osprey (Pandion haliaetus)

Tonton video itu: Suspense: Stand-In Dead of Night Phobia (Februari 2020).