Gray Tawny - keterangan, habitat, fakta menarik

Burung liar tawar adalah spesies burung hantu yang paling biasa di kalangan mereka yang tinggal di Eropah. Mereka boleh hidup di kawasan terpencil hutan, dan tidak jauh dari orang itu. Spesies ini adalah milik keluarga burung hantu sebenar.

Rupa

Panjang badan berbeza-beza rata-rata dari 38 hingga 40 cm. Panjang sayap burung hantu kelabu mencapai satu meter. Burung dewasa menimbang kira-kira 0.5 kg. Kematangan seksual berlaku pada usia 2-3 tahun.

Burung-burung ini, seperti burung hantu lain, mempunyai kepala pusingan yang besar. Tetapi mereka tidak mempunyai telinga bulu. Mata juga besar dan bulat. Bentuk kepala dan mata adalah ciri khas burung hantu, di mana mereka dapat dengan mudah dibezakan dari burung lain. Matanya menanti-nantikan.

Beak pendek, melengkung. Bentuk ini membolehkan burung untuk menanggalkan baju dengan mudah menangkap mangsa.

Plumage mungkin mempunyai warna yang berbeza. Terdapat individu kelabu dan merah. Terdapat jalur longitudinal gelap di seluruh badan.

Kaki ditutup dengan bulu pendek. Tubuhnya padat, bulunya sangat tebal. Di bahu burung adalah jalur putih, menyerupai epaulet dalam bentuk dan lokasi. Sayap Tawny adalah luas dan bulat. Borang ini membolehkan burung untuk bergerak semasa penerbangan. Pada kaki terdapat 4 jari. 2 daripadanya diarahkan ke hadapan, yang lain - kembali. Cakarnya tajam dan panjang, yang tipikal dari burung mangsa. Ekor adalah pendek. Semasa penerbangan burung hantu menolaknya seperti peminat.

Jenis burung lain

Semua burung hantu mempunyai ciri-ciri ciri-ciri burung mangsa. Keluarga ini termasuk 123 spesies. Mereka semua pada waktu malam. Sebahagian daripada mereka hanya aktif pada waktu malam, yang lain - hanya sebahagiannya. Kebanyakan ahli keluarga adalah kecil. Tetapi sesetengah spesies jauh lebih besar.

Warna mereka berubah-ubah, tidak terlalu terang. Bulu di muka terletak dalam bulatan, membentuk cakera muka. Semua burung ini disesuaikan dengan sempurna untuk memburu. Terima kasih kepada pendengaran dan penglihatan mereka yang sangat baik, mereka mudah mencari mangsanya, walaupun dia bersembunyi di tempat perlindungan. Dalam kesunyian malam, pemangsa mendengar bunyi dan melihat ke dalam kegelapan.

Mereka makan pada vertebrata kecil, juga boleh menangkap serangga. Sesetengah spesies memburu ikan.

Habitat dalam alam semula jadi

Hantu kelabu boleh ditemui di Afrika dan Eurasia. Burung disebar di seluruh Eropah, di bahagian utara benua Afrika. Dia juga tinggal di Siberia Barat. Di wilayah Asia, habitat burung ini datang ke China dan Korea.

Mereka tinggal di hutan gunung dan dataran. Tetapi mereka boleh menetap di taman atau di pinggir bandar. Hunt di mana terdapat banyak pokok daun tua.

Pembiakan dan sarang

Burung-burung ini tidak aktif. Setiap lelaki memilih plot untuk dirinya sendiri yang dia anggap sebagai rumahnya dan bahawa dia melindungi dengan berhati-hati dari musuh. Apabila masa bersarang tiba, lelaki mula menarik wanita dengan bunyi aneh dalam bentuk hooting. Bunyi ini boleh didengar di hutan sepanjang musim gugur. Sarang mereka tidak membina. Sebaliknya, mereka menggunakan hollows yang ditinggalkan oleh tuan lama mereka. Kadang-kadang sebaliknya ia berfungsi retak di dinding, loteng atau gua. Owl kelabu boleh menetap di rumah burung.

Sebelum mengawan, lelaki mempunyai perhatian kepada wanita. Dia memberikan mangsanya, yang ditangkapnya semasa memburu. Telur-telur wanita boleh diletakkan di antara bulan Mac dan Mei. Biasanya bilangan telur berbeza antara 3 hingga 5, tetapi jika bekalan makanan terlalu kecil atau terlalu besar, ia boleh menjadi kurang atau lebih, hingga 9 buah. Tempoh inkubasi berlangsung selama sebulan. Dalam tempoh ini, wanita tidak memburu, lelaki itu membawa makanannya. Apabila anak ayam muncul, ibu bapa membawa mereka bersama makanan. Pada usia kira-kira sebulan, burung hantu meninggalkan sarang dan duduk di cawangan bersebelahan.

Cara hidup

Apabila senja bermula, burung itu mula memburu. Hanya dengan fajar, dia terbang ke dalam berongga atau duduk di cawangan untuk tidur.

Mereka tinggal di hutan, tetapi mereka juga boleh memburu dataran. Makanan boleh menjadi vertebrata kecil, serangga, cacing. Rodents adalah merawat kegemaran mereka. Mereka duduk di atas cawangan dan mendengar semua kesakitan. Sekali mangsa ditemui, ia akan dimakan tanpa membuat sebarang bunyi. Terima kasih kepada penglihatan yang baik, pokok tawny sempurna berorientasi walaupun dalam kegelapan yang lengkap. Mangsanya meraih cakar, dengan cepat dan cepat melompat ke atasnya dari atas. Biasanya makan tangkapan di tempat yang sama, merobeknya dengan paruh yang tajam. Seorang mangsa, yang dia boleh makan sepenuhnya, membawa kepada paruh dengan kakinya.

Fakta menarik

  1. Kaki burung-burung ini mempunyai 4 jari masing-masing, yang tipikal hampir semua burung hantu. Salah satu jari yang terletak lebih tinggi berhubung dengan yang lain. Apabila burung hantu kelabu duduk di cawangan, maka 2 jari menanti, sementara yang lain melihat ke belakang. Salah satu daripada tiga bahagian depan dibalikkan. Ia dipanggil terbalik.
  2. Burung-burung ini sangat bersemangat untuk melindungi anak-anak mereka. Jika mana-mana orang asing cuba mereka, Tawny menyerangnya dengan serta-merta, cuba menggaruk matanya dengan cakar tajamnya. Saiz ancaman itu tidak penting. Burung bulu mata di kedua-dua pemangsa kecil dan yang besar. Ia juga boleh menyerang seseorang.
  3. Wakil-wakil spesies ini tidak mempunyai goiter di mana mereka boleh menyimpan mangsa. Oleh itu, burung sering memakan sedikit jumlahnya. Tetapi stok yang masih mereka lakukan, meletakkannya di tempat yang selamat berhampiran sarang mereka.
  4. Individu yang tinggal di hutan dan di bandar makan makanan yang berbeza. Para korban utama penghuni hutan adalah tikus. Burung hantu bandar memburu burung kecil. Burung guntur dan burung liar yang lain menjadi makan malam mereka.
  5. Sering kali, semasa berjalan di hutan, orang ramai mendapati anak ayam yang sihat. Mereka sering jatuh apabila mereka cuba belajar bagaimana untuk terbang. Ramai yang percaya bahawa anak ayam ditinggalkan oleh ibu bapa atau cedera, dan membawanya ke rumah. Tetapi sebenarnya ini tidak dapat dilakukan. Sekiranya burung tidak mengalami kecederaan, maka tidak perlu menyentuhnya. Pada waktunya, dia akan kembali ke sarangnya. Anda boleh membantu hanya burung hantu yang sakit atau terluka.

Video: Gray Tawny (Strix aluco)