Nightjar - keterangan, habitat, fakta menarik

Nightjar - nama yang menarik ini adalah kepunyaan burung dari banyak genus. Burung-burung ini luar biasa kerana ia adalah secara eksklusif pada waktu malam, dan memberi makan hanya pada serangga. Kozodoi tinggal di hutan, kawasan ini paling sesuai untuk mereka, kerana mereka suka menyamar. Untuk melihat burung-burung seperti di hutan hampir mustahil, kerana mereka tersembunyi dengan baik, tetapi anda boleh mendengar nyanyian mereka. Satu-satunya tempat di mana kozodoevs dapat dilihat tidak jauh dari penempatan lembu besar dan kecil.

Rupa

Nightjars adalah burung kecil yang aktif hanya semasa waktu senja. Mereka mempunyai panjang tetapi sayap sempit dan ekor panjang. Kaki burung ini pendek dan lemah. Paru-paru kecil, tetapi terdapat mulut yang agak besar di mana bulu-bulunya berada. Setiap kaki mempunyai jari tengah, kerana ia lebih panjang daripada yang lain. Jari ini melakukan fungsi cakar dan digunakan untuk berpaut atau merebut sesuatu. Bulu Kozodoy agak lembut dan longgar dalam struktur. Warna bulu kebanyakannya berwarna coklat atau kelabu, yang membolehkan burung bersembunyi di hutan dan tetap tidak disedari. Kemunculan lelaki dan perempuan hampir sama, satu-satunya perbezaan ialah kehadiran tempat putih yang jelas di sayap dan bulu ekor lelaki.

Sekiranya anda melihat burung-burung ini di udara, anda mungkin berfikir bahawa ini adalah pantas atau burung hantu, kerana penerbangan mereka sangat mirip dengan penerbangan nightjars, sama-sama tenang dan bergetar, dan juga digabungkan dengan berhenti dan bergiliran yang agak mendadak.

Apa yang mereka makan?

Kebanyakan nightjars makan serangga yang terbang pada waktu malam. Pada masa ini burung-burung itu menjadi mangsa. Sebagai peraturan, menu termasuk rama-rama, pelbagai serangga dipteran, kumbang, hymenoptera, misalnya, lebah dan tawon, serta bedbugs dan mayflies. Kadang-kadang, batu-batu kecil, bahagian-bahagian tumbuhan yang berbeza, dan juga pasir juga terdapat di perut nightjars. Semua burung-burung ini tidak dicerna, mereka biasanya membeku. Tingkah laku yang sama dapat dilihat pada burung lain, misalnya burung hantu dan burung hantu.

Tempoh aktif untuk kozodoy bermula sebaik sahaja senja jatuh. Masa pemburuan ini berterusan sehingga ke pagi, hingga hari ini. Burung ini boleh mencari serangga, baik di wilayah mereka sendiri, dan pergi ke orang lain. Selalunya, nightjar merebut mangsa mangsa semasa penerbangan, dalam kes-kes yang jarang berlaku, mengintai mereka dan menyerang mereka. Mereka juga boleh memakan makanan secara langsung dari cawangan atau dari tanah. Pada siang hari, tidur berbulu, sebagai peraturan, pada cawangan atau di daun yang jatuh. Tidak seperti burung hantu, nightjars tidak sembunyi ketika tidur. Penampilan mereka - bulu berwarna kelabu-coklat berwarna-warni dan mata sempit - memberi mereka peluang untuk pergi tanpa disedari.

Habitat dalam alam semula jadi

Nightjars adalah burung yang sangat biasa yang boleh didapati di hampir semua wilayah di dunia. Pengecualian adalah New Zealand dan pulau-pulau yang jauh di lautan. Di Australia, nightjars hanya boleh didapati di bahagian utara benua.

Di negara-negara Eropah, terdapat dua jenis kozodoev, baka umum dan baka merah. Di kawasan tenggara Eropah juga boleh dijumpai lobed dan nubian nightjar. Dalam expanses negara kita hidup banyak individu individu malam. Di sebelah timur Asia, malam-malam besar adalah perkara biasa. Harus diingat bahawa kebanyakan spesies terbang ke kawasan lain untuk musim sejuk, jadi anda boleh bertemu dengan mereka di kawasan yang berbeza.

Spesies yang paling biasa

Jenis malam yang paling biasa adalah seperti berikut:

  1. Nightjar biasa - Burung kecil dan kemas, yang panjang badannya mencapai maksimum 28 sentimeter. Rentang sayap mereka dengan maksimum 59 sentimeter, dan berat badan 101 gram. Perempuan sedikit lebih kecil daripada lelaki, beratnya tidak lebih daripada 95 gram. Paruh di tempat tidur malam ini spesies ini agak kecil dan lemah. Bulu burung-burung ini agak longgar. Backstage kozodoyev dibentangkan dalam warna coklat-kelabu, di atasnya juga ada band berwarna kemerahan dan warna gelap. Perutnya lebih cenderung menjadi oker dalam warna dan jalur melintang dari warna gelap. Di bawah mata anda juga boleh melihat jalur putih. Di leher, di sisi terdapat cincin putih, sedangkan pada wanita terdapat sisipan yang sama, tetapi warna merah. Wakil-wakil lelaki juga boleh mencari bintik-bintik putih pada ujung sayap. Iris berwarna hitam pada burung, paruh biasanya berwarna hitam. Individu ini boleh dipenuhi dengan tali pinggang dengan iklim yang hangat dan sederhana, diagihkan terutamanya di barat laut Afrika dan Eurasia, dari Atlantik ke Transbaikalia.
  2. Selamat malam. Dari segi ciri luaran mereka, burung-burung ini menyerupai baka kozodoev biasa, perbezaannya hanya dalam warna bulu mereka, dan di kalangan wakil-wakil jenis bulu yang biasa bulu-bulu berwarna merah. Panjang badan burung ini mencapai maksimum 25 sentimeter, dan sayapnya adalah 55. Anda boleh bertemu dengan jenis kozodoyev ini di wilayah-wilayah di Central dan Front Asia, serta di Afrika Utara.
  3. Red-Neck Nightjar. Dalam penampilan, spesies burung ini juga sama dengan kambing goat biasa, tetapi saiznya besar. Panjang individu tersebut mencapai 32 sentimeter, dan sayapnya mencapai 64. Burung-burung ini mempunyai mata yang agak besar dan sayap panjang. Cukup warna yang menarik dalam kozodoev merah leher. Dari atas, bulu mereka secara tradisional berwarna kelabu dengan warna pestrina warna hitam, putih dan coklat-oren. Dada dan perut burung ditutup dengan bulu putih yang kotor dengan kemasukan jalur gelap tipis. Apabila seekor burung sedang terbang, bintik-bintik putih juga boleh dilihat di hujung bulunya. Kening adalah kelabu muda. Tempat putih boleh dibezakan di kerongkong, dan jalur merah terang dapat dilihat di antara leher dan belakang, berkat pandangannya menerima nama samaran seperti itu. Bulu pada wanita dan lelaki baka ini sama sekali sama. Burung-burung ini tinggal di Afrika barat laut, di Eropah dan Semenanjung Iberia.
  4. Nightjar besar. Burung baka ini juga tidak terlalu besar, panjang mencapai maksimum 25 sentimeter. Perbezaan utama antara nightjack yang luar biasa dan yang biasa adalah warna. Kebesaran baka ini memberikan warna bulu kemerah-merahan dan bulu coklat gelap kecil. Burung-burung ini kelihatan baik-baik saja. Lelaki dan perempuan mempunyai warna yang sama, tidak ada perbezaan. Diagihkan oleh burung-burung ini di Sahara selatan dan Afrika.

Bagaimanakah baka kozodoi?


Nightjars sepenuhnya siap untuk pembiakan oleh kira-kira umur 12 bulan. Laki-laki, sebagai peraturan, tiba dahulu ke tapak sarang, setelah perempuan lag jauh di belakang mereka. Lelaki mula berjalan dan menyanyi untuk masa yang agak lama, duduk di cawangan pokok. Sebaik sahaja lelaki itu melihat wanita itu, dia tiba-tiba dan dengan kuatnya menyanyikan nyanyiannya dan mula menutup sayapnya untuk menarik perhatian wanita yang disukainya. Proses penjagaan seorang wanita menyerupai fluttering rama-rama, sebagai bulatan lelaki di sekeliling betina, mengekalkan tubuhnya tegak dan membuka sayapnya sebanyak mungkin untuk menunjukkan bintik-bintik putihnya.

Selepas bertemu dan membentuk sepasang, lelaki itu mula menunjukkan betina pelbagai tempat yang sesuai untuk meletakkan telur. Kozodoi tidak terlibat dalam pembinaan dan susunan sarang, mereka bertelur langsung di permukaan bumi, paling sering di tempat-tempat di mana banyak daun diletakkan. Sebagai peraturan, lelaki itu mengambil tempat di bawah belukar atau pakis besar.

Wanita itu meletakkan telur pada musim bunga lewat atau awal musim panas. Untuk satu lagi meletakkan hanya 2 telur greyish cemerlang. Telur penetasan mengambil masa hanya 18 hari. Pada dasarnya, di samping anak-anak masa depan adalah wanita, kadang-kadang ia digantikan oleh seorang lelaki.

Selepas kelahiran, anak ayam biasanya ditutup dengan bulu coklat. Anak ayam tumbuh sangat cepat dan mula hidup aktif. Semasa 4 hari pertama, wanita itu terlibat dalam membesarkan anak, dan kemudian bapa anak-anak mula membantu sedikit. Dalam satu malam, burung terbang 10 kali untuk memburu dan membawa kira-kira seratus lima puluh serangga kepada haiwan peliharaan. 21 hari selepas menetas, anak ayam boleh terbang sendiri, dan selepas 14 hari mereka menjadi burung bebas.

Video: nightjar gergasi (Nyctibius grandis)