Kaisar Penguin - keterangan, habitat

Penguin mahara adalah air besar berukuran besar, yang membuat mereka menonjol di kalangan semua ahli keluarga penguin.

Burung unggas air ini mempunyai perbezaan yang signifikan dari spesies lain yang serupa - ini bukan sahaja saiz yang agak besar, tetapi juga ketidakupayaan burung-burung ini untuk secara bebas membina sarang. Telur penetasan dilakukan melalui beg lipatan khas yang terletak di perut (lipatan ini terdapat pada kedua-dua lelaki dan perempuan).

Ciri penampilan

Saiz burung maksimum sehingga 130 cm panjang, berat sehingga 50 kg. Perhatikan bahawa jenis penguin ini mempunyai jisim berotot yang besar, yang disebabkan oleh bahagian payudara yang cukup maju pada burung-burung air burung ini.

Warna bulu penguin maharaja adalah hitam dan putih, pewarna ini membantu burung untuk menyembunyikan secara berkesan dari musuh mereka di dalam air. Bulu di bawah leher dan berhampiran pipinya mempunyai warna bata yang khas. Pakaian pertama anak ayam penguin besar yang telah menembusi berwarna abu-abu. Berat anak ayam yang baru lahir tidak melebihi 320 gram. Ambil perhatian bahawa perlindungan bulu orang dewasa memberikan burung berbulu dengan perlindungan yang berkesan, sambil mengekalkan haba badan.

Satu lagi perbezaan yang signifikan dari spesies penguin ini dari saudara mereka ialah ketumpatan tulang burung (tanpa rongga ciri). Jangka hayat burung ini jarang melebihi 25 tahun di habitat semulajadi mereka.

Habitat

Yang paling meluas adalah sejenis burung air sebagai penguin emperor di wilayah-wilayah yang terletak dalam pelbagai lintang selatan - dari 66 ° hingga 77 ° (Antartika). Tempat bersarang adalah kawasan yang paling dekat dengan batu-batu es.

Jumlah wakil wakil spesies ini kira-kira 450 ribu individu, yang dibahagikan antara mereka menjadi jajahan kecil. Spin 300 ribu wakil spesis burung hidup hampir sepanjang hidup mereka di floes ais, bagaimanapun, semasa musim pembiakan dan untuk penetasan seterusnya anak-anak mereka bermigrasi ke tanah besar.

Tanah jajahan terbesar penguin besar diselesaikan untuk bersarang di Cape Washington (sekurang-kurangnya 20-25 ribu pasang).

Ciri kelakuan

Jenis air unggas ini terutamanya disimpan dalam koloni kecil, sambil mencari tempat-tempat dengan tempat perlindungan semula jadi dalam bentuk floes ais yang cukup besar dan hummocks es. Pada masa yang sama di sekitar kawasan terpilih untuk kehidupan semestinya terdapat kawasan dengan air terbuka, yang, sebenarnya, adalah bekalan makanan untuk burung-burung ini. Selalunya, untuk pergerakan di permukaan, penguin menggunakan perut mereka, iaitu, mereka terletak di perut mereka dan mula meluncur di permukaan berais, aktif membantu diri mereka dengan sayap dan kaki mereka.

Pada suhu yang sangat rendah, orang dewasa berkumpul dalam kumpulan, rapat rapat dengan satu sama lain untuk memanaskan badan. Pada masa yang sama, gerakan sentiasa diperhatikan dalam kumpulan tersebut - burung bergerak di tempat yang berbeza.

Individu mempunyai rupa yang sangat megah, yang mana mereka sebenarnya mendapat namanya, namun, ini adalah burung yang sangat berhati-hati, yang tidak membenarkan orang ramai mendekati dirinya sendiri, sehingga hari ini, percubaan untuk menelefon wakil spesies ini tidak pernah dinobatkan dengan kejayaan.

Ciri Kuasa

Catuan utama burung spesies ini adalah ikan yang pelbagai, untuk pengambilan makanan, penguin sering berkumpul di dalam kumpulan kecil. Untuk menangkap ikan, kumpulan penguin berenang di sekolah ikan terapung, menelan penghuni laut yang berlarutan. Jika mangsa penguin besar menjadi ikan yang cukup besar, ia akan memotongnya di permukaan.

Untuk mencari makanan, penguin maharaja boleh berenang cukup lama (sehingga 500 km). Kelajuan pergerakan unggas air semasa memburu adalah kira-kira 5-6 km / j. Tempoh tinggal di bawah air adalah kira-kira 15 minit.

Penguin penguin breeding

Penguin besar adalah burung monogami, pasangan yang dibuat sekali hidup bersama untuk sepanjang hidup mereka. Untuk menarik seorang wanita - burung-burung yang bertentangan menggunakan suara mereka yang agak kuat. Tempoh permainan perkahwinan adalah kira-kira 1 bulan. Pada masa ini, individu kedua-dua jantina membuat berjalan bersama yang panjang, tetapi lelaki sering menunjukkan tarian asli mereka di depan wanita, salah satu gerakan yang mana adalah tunduk yang rendah.

Terdapat hanya satu telur dalam kopling, yang diletakkan oleh wanita kira-kira satu bulan selepas permulaan musim pembiakan (Mei-Jun). Saiz telur agak besar (lebar - sehingga 10 mm, panjang - tidak kurang daripada 120 mm, berat - sehingga 500 g).

Sepanjang masa, wanita itu memegang telur di dalam selimut beg itu, memegang telapaknya dengan sayapnya (1.5 bulan), selepas itu dia melewati lelaki itu untuk pengeraman berikutnya, dan dia pergi memburu panjang. Untuk 9 minggu yang akan datang, penguin maharaja lelaki hampir tidak bergerak dan memberi suapan hanya pada salji, sebab itu ia kehilangan berat badannya. Sekiranya penguin perempuan tidak mempunyai masa untuk kembali dari memburu ke chick chucking, bapa keluarga mengaktifkan kelenjar khas yang bertanggungjawab untuk memproses lemak subkutaneus menjadi komposisi krim yang memberi makan kepada anak ayam sebelum ibu bapa kembali.

Anak ayam menetas ditutup, keupayaan untuk berenang mereka akan muncul selepas enam bulan selepas penampilan pakaian bulu yang pertama. Selepas kelahiran, penguin muda boleh meninggalkan ibu bapa mereka selepas 1.5 bulan, selalunya akibat kecerobohan itu adalah kematian mereka.

Terutama penting ialah hakikat bahawa wanita yang telah kehilangan keturunan mereka boleh menculik anak ayam dan menaikkan sebagai mereka sendiri.

Musuh semulajadi

Oleh kerana ciri-ciri fizikal mereka yang luar biasa dan ukuran yang agak besar, penguin maharaja di habitat semulajadi mereka tidak mempunyai banyak musuh semulajadi. Musuh semulajadi spesies burung ini termasuk harimau laut dan makhluk laut seperti ikan paus pembunuh.

Selalunya, golongan muda penguin maharaja menjadi mangsa bagi pemangsa berbulu seperti seorang anak.

Bahaya utama bagi populasi spesies adalah pemanasan global, selain itu, masih terdapat satu faktor yang mempengaruhi penurunan jumlah data burung unggas air - ini adalah pengurangan bekalan makanan yang pesat. Seperti yang ditunjukkan oleh kajian baru-baru ini, bilangan penguin dalam beberapa tahun kebelakangan ini berkurangan (hingga 5%). Ini disebabkan oleh kekurangan sumber asli, itulah sebabnya ia menjadi lebih sukar dan lebih sukar untuk jenis burung ini untuk mendapatkan makanan yang diperlukan untuk memberi makan. Gangguan manusia terhadap alam semulajadi mereka (pembangunan pelancongan massa) juga mempunyai kesan negatif terhadap kehidupan burung.

Video: penguin emperor (Aptenodytes forsteri)

Tonton video itu: History of Russia PARTS 1-5 - Rurik to Revolution (Mac 2020).