Burung kerdil - perihalan, habitat, fakta menarik

Burung burung helang adalah burung kecil, saiznya mirip dengan buzzard, ia dibezakan oleh pergerakan dan ciri penerbangan yang sangat baik. Burung ini dikenali dengan saiz sayapnya yang besar, yang pada masa yang sama sangat sempit dan mempunyai ekor panjang. Burung helang ini mempunyai cara yang berbeza, mereka tidak hanya boleh melonjak pada ketinggian tinggi, mengikuti contoh saudara terdekat mereka, tetapi juga melakukan penerbangan pencukur, sedikit membengkokkan sayap mereka. Walaupun saiznya kecil, burung-burung ini tidak memperlihatkan kewaspadaan intrinsik dari helang lain.

Panjang badan pemangsa adalah 53 sentimeter, lebar sayapnya mencapai 132 sentimeter, berat maksimum seorang dewasa mencapai 1300 gram. Perempuan burung ini melebihi jumlah lelaki, tetapi mereka dicat sama. Bulu ekor mereka di bahagian bawah mempunyai naungan cahaya, tidak ada jalur melintang pada ekor.

Model paruh adalah serupa dengan rupa paruh spesies elang lain, ia mempunyai bengkok akhir ke bahagian bawah. Paruh burung kecil ukurannya, ia dicat hitam. Kaki berwarna kuning, "dilengkapi" dengan kuku hitam, dan terdapat bulu pada kakinya, sampai ke jari-jari burung.

Bulu di kaki burung menyebabkan tajuk kedua, yang dipelihara dalam pelbagai karya saintifik Perancis dan juga penulis Inggeris, secara harfiah bermaksud - "berbulu."

Sepanjang hidupnya, seekor helang kerdil harus menukar watak bulunya beberapa kali. Anak ayam yang berpakaian dalam warna merah putih dengan mata biru dilahirkan. Setelah mencapai umur dua minggu, dia bangun dan jatuh ke bawah dengan teduh kelabu pucat. Dan, hanya selepas tiga bulan, burung mendapat bulu yang berterusan.

Warna helang kerdil adalah berbeza, ia dibahagikan kepada dua jenis, yang dipanggil "morphs". Jenis pertama termasuk individu, warna yang kebanyakannya terdiri daripada bulu gelap, dan jenis kedua termasuk burung dengan bulu cahaya, dan individu cahaya lebih banyak diedarkan.

Adalah lebih mudah untuk mengenali wakil-wakil jenis cahaya bulu, kerana mereka sedikit serupa dengan warna kepada burung spesies lain. Dari atas, helang ini dicat dengan warna coklat, dan bahagian bawahnya mempunyai bulu putih yang kotor. Di dada mereka dan di kawasan mata, banyak titik gelap yang kecil dapat dibezakan, memberikan reka bentuk berwarna-warni kepada nada asas pakaian burung. Apabila terbang, kita dapat melihat dengan jelas kontras bulu sayap hitam burung mangsa, mereka jelas dinyatakan pada warna putih bahagian bawah sayap.

Wakil-wakil dari jenis bulu gelap mempunyai warna coklat-kecoklatan, baik di atas dan di bawah, dan mereka juga jarang mempunyai nada kemerahan atau emas di bulu kepalanya. Warna-warna bulu yang sama mencirikan kebanyakan dari semua helang. Eagles-dwarfs mempunyai keserupaan terbesar dengan buzzards, serta dengan layang-layang hitam. Tetapi kehadiran kepala besar, di mana paruh besar terletak, serta kuat, ditutup dengan kaki berbulu tebal burung ini, dapat dikenali dalam pemangsa terbang seekor helang kerdil.

Elang-elang dari spesies ini adalah burung yang agak bising, terutama ketika datang ke musim kawin. Mereka sering menggunakan bersiul sengit, yang sangat mengingatkan bunyi yang dibuat oleh tiemaster, dan kadang-kadang wisel mereka menyerupai panggilan buzzards. Semasa tempoh mengawan, mereka menggunakan jeritan yang menyerupai kebanyakan helang, tetapi menggunakan tonality yang lebih tinggi. Dan kadang-kadang membuat bunyi bergetar yang menyerupai bunyi gemerincing.

Habitat

Burung helang memilih zon sempit untuk tempat bersarangnya yang terletak di sepanjang pantai Atlantik di barat laut Afrika. Di pantai Mediterranean, ia boleh didapati, dari Maghribi ke Tunisia sendiri. Di wilayah yang terletak di selatan Atlas Tinggi, serta di bahagian tengah Tunisia, burung itu tidak lagi dijumpai.

Di Eropah, populasi terbesar burung ini terletak di wilayah Semenanjung Iberia, dan juga terdapat di bahagian tengah Perancis di utara Pergunungan Ardennes. Sarang tunggal kerdil kerdil dapat ditemukan di Yunani dan Turki utara, serta di seluruh bahagian timur Eropah.

Di wilayah Persekutuan Rusia, burung itu hidup hanya dalam dua kawasan yang terhad. Yang pertama adalah barat, terletak di bahagian Eropah di negara ini, ia ditandai di timur Tula, serta rantau Tambov. Kedua - timur, ia terletak dari Altai ke Transbaikalia.

Tempat sarang burung helang kerdil, yang terletak di selatan sempadan Rusia, terletak di wilayah Transcaucasus, di bahagian tengah Asia, bahagian utara India dan di timur Mongolia. Populasi kecil dari helang ini boleh didapati di Wilayah Cape.

Makan Kerdil Burung

Kaki elang, yang dilengkapi dengan cakar yang kuat, burung yang terletak pada jari panjang, serta paruh yang kuat dan sayapnya yang agak besar, membolehkan pemangsa untuk memburu permainan bergerak dengan laju. Untuk saiznya, ia bahkan pelik bahawa dia dapat mengawal lawan besar, salah satunya mungkin arnab. Helang ini tidak mengalami apa-apa kecenderungan untuk jenis mangsa tertentu; kumpulan haiwan yang mengumumkan pemburuan menentukan sifat kawasan di mana ia hidup.

Burung helang yang mampu menangkap, baik di tanah dan di udara, burung kecil atau sederhana, dan, kadang-kadang, tidak menghindar dari telur yang terdapat di dalam sarang mereka. Di kawasan yang mempunyai ciri-ciri gersang, perburuan adalah di reptil, ia dapat meneutralkan reptilia beracun dengan bantuan satu pukulan yang tepat dan kuat.

Proses pembiakan anak

Загрузка...

Kerdil Eagle dicirikan oleh satu sifat individu - mereka sentiasa berusaha untuk kembali ke tempat sarang mereka berada. Perlu diperhatikan bahawa kedua-dua pasangan terbang ke tempat musim sejuk secara berasingan, dan tidak saling melihat sepanjang musim sejuk. Walau bagaimanapun, dengan bermulanya musim bunga, mereka kembali ke sarang mereka dan berlaku selepas pemisahan musim sejuk.

Apabila pertemuan itu berlangsung, lelaki pertama sekali teragak-agak untuk mengejutkan betina dengan kemahiran penerbangan dan keupayaan untuk mencapai kecuaian dalam gerakan berisiko. Menggunakan model spiral imaginasi yang sempit untuk mengangkat, dia naik ke langit ke ketinggian kira-kira 800 meter, membeku selama beberapa waktu di langit, mengekalkan jeda teater dan membengkokkan sayapnya, dengan kelajuan kilat, bergegas ke bawah, mengadakan perayaan-perayaan yang bijak tepat sebelum tanah. Selepas itu, dia kembali mendapat ketinggian dan melakukan trik ini sekali lagi, ia tidak biasa baginya untuk menjalankan gelung mati di pintu keluar puncak. Kesenian triknya disertai oleh seorang lelaki dengan iringan yang bising yang terdiri dari pemanggilan suaranya yang tinggi.

Burung helang menyusun sarang mereka dari cabang panjang dan ketebalan yang berbeza, tempat itu dipilih oleh mereka di hutan, berhampiran kawasan terbuka. Menariknya, untuk peranti sarang, mereka sentiasa mencari pokok yang mempunyai garpu pada ketinggian 5 hingga 18 meter, di mana burung membina kediaman mereka. Hanya dalam kes yang jarang berlaku, sarang boleh diatur di cawangan tebal.

Burung-burung ini lebih suka membina sarang yang luas, mempunyai dulang berbentuk rata, salib sarang seperti sarang mencapai 1 meter, dan ketebalannya dapat mencapai hingga 70 sentimeter. Kedua-dua pasangan mengambil bahagian dalam membina sarang, pada akhirnya sarangnya dipenuhi dengan sampah yang terdiri daripada jarum berwarna kuning dan rumput kering, dan kadang-kadang lapisan yang baik yang terdiri daripada dedaunan hijau boleh digunakan sebagai sampah. Untuk mempermudahkan tugas, kerdil kerdil tidak jarang menempati sesuai untuk sarang saiz penghuni berbulu yang lain.

Dalam meletakkan wanita, helang itu boleh mempunyai 1 hingga 2 telur, yang mana ia ditanam dari separuh kedua bulan April hingga awal bulan Mei. Telur-telur helang ini putih, kadang-kadang dengan patina kekuningan atau kehijauan, dan bintik-bintik coklat atau coklat. Tempoh pengeraman mereka adalah 38 hari. Setelah menetas anak ayam, wanita untuk beberapa waktu tidak meninggalkan sarangnya, ibu yang peduli memanaskan keturunannya, dan ayahnya terlibat dalam memberi makan kepada keluarga.

Pada awal bulan Ogos, selepas 60 hari, anak ayam muda memperoleh bulu dan perlahan-lahan meninggalkan sarangnya, tetapi pada mulanya mereka tidak terbang jauh. Keluarga terus bertahan hingga akhir bulan Ogos. Dengan bermulanya musim luruh, individu muda adalah yang pertama memulakan penerbangan bermusim, dan pada pertengahan bulan September, burung dewasa akan terbang.

Video: helang kerdil (Aquila pennata)

Tonton video itu: NYSTV - Real Life X Files w Rob Skiba - Multi Language (November 2019).

Загрузка...

Kategori Popular

Загрузка...