Solongoy - keterangan, habitat, gaya hidup

Perkembangan industri, penebangan hutan, memburu membawa kepada hakikat bahawa banyak spesies haiwan yang hidup di planet kita, atau telah hilang, atau berada di bawah ancaman. Orang sering berfikir tentang masalah dan kebimbangan mereka, dan tidak memberi perhatian kepada tangisan aktivis bahawa sudah tiba masanya untuk memikirkan sifat, jika tidak mungkin terlambat. Lagipun, setiap spesies haiwan dan tumbuhan memainkan peranannya. Dan kita tidak boleh dengan tepat meramalkan akibat kehilangan mereka untuk manusia dan alam semula jadi secara menyeluruh.

Alam telah kehilangan banyak haiwan selama-lamanya, tetapi banyak yang masih hidup di bumi berkat organisasi penyayang. Semua orang sekurang-kurangnya harus sedar tentang spesies yang jarang berlaku hari ini dan dilindungi oleh undang-undang. Salah satu jenis ini adalah solonga.

Habitat

Spesies ini tergolong dalam keluarga mustelids. Haiwan-haiwan ini hidup di tengah-tengah Asia, serta di timur Asia Tengah. Mereka boleh ditemui di Siberia, serta di kawasan selatan Timur Jauh.

Mereka tinggal di pergunungan Tien Shan, di Altai. Di Rusia, haiwan ini boleh dilihat di Wilayah Primorsky, Khabarovsk, dan juga di wilayah Transbaikalia. Terdapat mereka di rantau Amur. Bergantung pada habitat, terdapat beberapa subspesies haiwan: Pamir dan Cina, serta Transbaikalian. Perbezaan utama mereka adalah warna. Hari ini spesies itu berada di bawah ancaman, oleh itu mereka disenaraikan dalam Buku Merah beberapa kawasan di Rusia. Antaranya - Wilayah Primorsky, Wilayah Autonomi Yahudi, serta rantau Irkutsk.

Haiwan-haiwan comel suka tanah tinggi dengan tumbuh-tumbuhan jarang. Di Wilayah Wilayah Autonomi Yahudi, mereka mendiami Daur Ridge. Tetapi kadang-kadang mereka boleh didapati di padang rumput atau hutan-padang rumput. Haiwan ini tidak seperti tanah lembap, dan oleh itu cuba mengelakkannya.

Rumah kediaman mereka adalah celah-celah di dalam batu atau ruang antara batu-batu besar. Mereka boleh hidup di dalam pokok berongga atau lubang yang ditinggalkan oleh haiwan lain.

Solongos tidak takut kepada orang, jadi mereka tenang menetap di dekat ladang dan penempatan. Di pergunungan Pamir, penyelidik mendapati jenazah kehidupan wakil-wakil spesies. Mereka ditemui pada ketinggian kira-kira 3500 m.

Penerangan

Solongoy merujuk kepada Kunim, dan mempunyai semua ciri ciri wakil-wakil keluarga. Ini adalah haiwan kecil. Panjang badan ialah 22-28cm. Panjang ekor - 11-15 cm Berat haiwan antara 260 hingga 360 g.

Perempuan sedikit lebih kecil. Tubuh haiwan itu memanjang, memanjang, dan kaki pendek. Ia ditutup dengan bulu pendek, tetapi tebal. Pada musim sejuk, ekor lebih lembut. Dalam penampilan, haiwan kecil ini sangat comel dan menimbulkan simpati.

Menurut tanda-tanda luar, salongos sangat menyerupai ferret. Perbezaannya adalah bahawa mereka tidak mempunyai cermin mata di muka, dan bentuk telinga lebih bulat. Bergantung pada musim, salongos menukar warna mereka. Di samping itu, wakil-wakil subspesies yang berbeza berbeza antara satu sama lain dalam warna kot. Warna mereka berkisar dari berpasir hingga coklat gelap.

Cara hidup

Haiwan kecil ini adalah gaya hidup yang sangat aktif. Mereka hampir selalu bergerak. Solongoy mempunyai kaki pendek, tetapi ini tidak menghalang mereka daripada berjalan pantas jika perlu, memanjat pokok, berenang dengan baik. Mereka mempunyai kuku yang sangat tajam dan panjang, berkat yang mudah untuk berpaut pada kulit kayu.

Haiwan sentiasa mencari makanan. Pada musim sejuk, ia tidak mudah untuk mencari makanan. Oleh itu, mereka boleh bergerak lebih jauh ke penempatan manusia untuk mencuri bekalan atau burung.

Untuk mengelakkan pencerobohan ke atas harta haiwan itu tidak mudah. Mereka sangat tangkas dan tangkas. Sebelum ini, memburu mereka telah dibenarkan. Tetapi hanya pelacak yang berpengalaman, yang mempelajari kebiasaan binatang itu dengan baik, memburu mereka. Untuk menangkap Solongoy, pemburu menetapkan perangkap dan menggunakan anjing.

Haiwan ini cukup kuat untuk menghadapi ayam. Tetapi secara semula jadi mereka sering menjadi mangsa burung-burung seperti mangsa dan burung helang.

Jika Solongoy merasakan bahaya yang menghampiri, dia dengan cepat menyembunyikan diri di tempat perlindungan. Jika dia tidak menemuinya, maka dia menggunakan suara menakutkan yang menyerupai tweet. Untuk menakutkan musuh, saligans juga menggunakan kelenjar dari mana bau yang tidak menyenangkan dikeluarkan. Kadang-kadang pemangsa pemangsa.

Sepanjang hari haiwan-haiwan itu sangat aktif, dan pada waktu malam mereka dibawa ke tempat yang sesuai. Mereka tidak mempunyai perumahan tetap. Tetapi setiap individu hidup di wilayahnya sahaja. Kadang kala ermine menggantikannya.

Berhampiran ekor mereka mempunyai kelenjar yang mengeluarkan rahsia, dengan binatang menandakan sempadan wilayah. Ini adalah cara yang istimewa untuk berkomunikasi dengan congeners. Satu lagi cara untuk berkomunikasi - bunyi tweet, di mana mereka memberitahu saudara-mara mereka tentang bahaya.

Kuasa

Walaupun haiwan aktif hampir sepanjang masa, mereka terus memburu hanya selepas senja jatuh. Mereka sangat tangkas, dan bergerak dengan mudah di atas batu dan di antara menanam pokok pokok.

Solongos adalah pemangsa. Makanan membuat mereka tidak mudah, mereka sentiasa memburunya. Tetapi mereka mempunyai kelebihan terhadap mangsa-mangsa kerana pantas, dan ketika mereka mengejarnya, mereka meraih cakar mereka. Melekat dengan cakar, mereka tidak memberi peluang kepada mangsa untuk melepaskan diri. Pemakanan Solongoy termasuk tikus, hamster dan juga gophers. Kadang-kadang dia dapat mengalahkan musuh-musuhnya seperti hares atau muskrat. Kadang-kadang ia boleh memakan serangga dan ulat. Jika mereka mencari sarang dengan anak ayam atau telur, mereka juga akan menjadi makan malamnya.

Pada siang hari, wakil-wakil spesies, sebagai peraturan, mengambil kira-kira 50 g makanan. Untuk ini mereka perlu menangkap kira-kira 3-4 tikus. Ia sering berlaku bahawa mereka memburu lebih daripada yang diperlukan.

Pembiakan

Semasa musim pembiakan terdapat perjuangan untuk wanita. Selalunya hanya pemenang bertahan dalam pertarungan. Tempoh ini adalah pada akhir musim sejuk atau awal musim bunga. Wanita selepas kawin menemui tempat yang akan berfungsi sebagai sarang. Ini mungkin lubang lama atau berongga.

Perempuan selalu melahirkan banyak anak lembu. Sebagai peraturan, dari 1 hingga 8. Kehamilan dalam wanita solongoi berlangsung selama 36-50 hari. Anak-anak buta, badan mereka ditutup dengan cecair. Dalam sebulan mereka sudah dapat melihat dan pergi bermain. Wanita itu memakan mereka selama 2 bulan, dan kemudian belajar memburu. Selepas 3 bulan, bayi sudah mulai mendapatkan makanan mereka sendiri.

Di alam liar, haiwan boleh hidup 3-5 tahun. Apabila disimpan di penangkaran, mereka boleh hidup 2 kali lagi. Manfaat kepada manusia ialah mereka makan tikus. Tetapi garam air juga membawa banyak bahaya kepada orang ramai, kerana mereka boleh menyerang kandang dengan ayam dan mencekik mereka. Sangat sukar untuk menghancurkan solongoy dari pendudukan ini.

Kira-kira 70 tahun yang lalu, haiwan diburu untuk bulu, tetapi hari ini dilarang kerana penurunan angka yang ketara. Penurunan jumlah solon di alam adalah disebabkan bukan sahaja memburu mereka, tetapi juga pemusnahan habitat mereka. Di mana haiwan hidup dan diburu, hari ini terdapat tanah pertanian, yang meningkat dari masa ke masa.

Sering sekali solongoy diusir dari wilayah mereka dengan pemangsa yang lebih kuat - lajur yang memburu di tempat yang sama.