Teal-whistle - deskripsi, habitat, fakta menarik

Itik kecil ini adalah tiga kali kurang daripada mallard biasa, mencapai panjang tidak lebih daripada 38 sentimeter, dan berat - tidak lebih daripada 450 gram. Perempuan dibezakan oleh miniatur khas mereka, berat badan mereka turun naik sekitar 250 gram. Atas sebab ini, wakil keluarga itik ini adalah yang paling kecil dari itik yang hidup di sungai dan tasik. Melengkung nipis dan jelasnya boleh dibezakan di antara suara burung lain. Kerana teal ini dan dijuluki "wisel".

Habitat

Hampir semua anjing laut hidup dalam iklim sederhana dan utara, lebih memilih Eurasia. Subspesies tersembunyi yang terdapat di teals adalah sayap bersayap hijau. Mereka bersarang di Amerika Utara. Itik adalah burung migrasi dan pergi ke bahagian barat atau selatan Eropah, Afrika atau Asia untuk musim sejuk. Bentuk sarang berpasangan, tinggal di kawanan.

Dia lebih suka kolam hutan. Di sana burung merasa nyaman, mencapai jumlah ternak yang terbesar. Sarang teh boleh ditemui di hutan tundra dan hutan-padang rumput. Walau bagaimanapun, dalam lembu bersiul padang rumput sangat jarang, tetapi sering di tundra. Dari situ, lalat teal untuk musim sejuk sudah pada bulan September, dan dari tali pinggang tengah - pada akhir bulan Oktober.

Pada musim kawin, burung memberi keutamaan tertentu kepada takungan air cetek dengan air tawar dan tumbuh-tumbuhan paya: tasik kecil, sungai, dataran sungai, sungai-sungai kecil.

Apabila tempoh telur yang bertelur di dalam burung berakhir, ia boleh didapati di padang rumput banjir, takungan, dan kadang kala di pantai laut atau di delta sungai. Bagi beliau, perkara utama ialah lebih banyak tumbuh-tumbuhan melekat pada air, terutamanya semasa tempoh yang sukar meleleh, sejak bulu sayap hilang. Oleh itu, lebih mudah baginya untuk bersembunyi dari pemangsa dan mencari makanan untuk dirinya sendiri.

Ciri-ciri dan pembiakan semula

Terdapat sebanyak dua puluh spesies teh di dunia. Semua burung unggas ini adalah burung sungai. Para peminat bernasib baik - setakat ini tidak mengancam populasi mereka, tetapi teal marmar sudah pun menjadi ancaman kepupusan. Ahli kaitologi mendakwa bahawa data kali terakhir penduduknya direkodkan pada tahun 1984. Teal-gogol, sebagai contoh, hari ini mengingatkan dirinya hanya dari frasa tangkapan. Burung-burung ini telah hilang tanpa jejak.

Sebagai tambahan kepada jenis teh yang dikeluarkan:

  • biru;
  • kelabu;
  • Madagascar;
  • Oakland;
  • coklat;
  • coklat;
  • Campbell;
  • chestnut.

Sebagai tambahan kepada nama rasmi "wisel", teal kecil juga dipanggil kecil atau kerupuk. Kadang-kadang anda juga boleh mendengar nama "seksual".

Ambil teal - pemandangan yang sangat menakjubkan. Whistling hampir segera mengambil kedudukan menegak di udara. Ciri unik ini hanya khusus kepada burung-burung ini kerana struktur sayap khas. Ia mempunyai bentuk sempit dan tajam. Terima kasih kepada sayap seperti itu, teal mudah mendarat di hampir mana-mana permukaan, yang membantu dia sangat banyak ketika terbang di rawa dan sungai.

Seringkali burung boleh didapati di syarikat mallard. Ia bukan kebetulan, kerana burung mempunyai tapak bersarang yang sama. Secara kebetulan, mereka sukar untuk mengelirukan satu sama lain, kerana teals mempunyai kawasan kehijauan yang berbulu pada sayap yang sangat halus sehingga mereka bersinar.

Untuk sepanjang musim panas, burung itu dicat agak tidak mencolok. Kebanyakan bulunya mempunyai warna coklat gelap, kecuali abdomen - di sini ia mempunyai bulu putih. Pada musim bunga, semua lelaki berubah, menjadi cerah dan menarik kepada wanita. Selepas molting, bulu kepala mereka menjadi merah-coklat dengan jalur hijau di sisi. Garis putih halus berjalan sepanjang pinggir jalur hijau, turun dari kedua belah pihak ke paruh yang sangat. Selebihnya badan drake berwarna abu-abu dengan tompok coklat muda dalam bentuk helai kecil.

Burung makan tidak pelbagai. Mereka makan:

  • krustasea;
  • serangga dan larva mereka;
  • pelbagai midges;
  • cacing;
  • tadpoles;
  • moluska;
  • benih bebek dan biji bijirin.

Burung makanan protin mendapat diri mereka dari udara dan dari air. Semasa memburu kerang atau penduduk akuatik lain, mereka secara literal "berdiri" di dalam air di atas kepala mereka. Di permukaan tetap hanya ekor dan kaki. Jadi, seperti apungan, mereka mendapat makanan sendiri. Apabila ia menjadi lebih sejuk dan makhluk hidup menjadi lebih kecil, burung-burung mencari makanan tumbuhan di pantai, di buluh dan rumput pantai, memetik pelbagai biji rumput dengan paruh mereka, dan terutama lebih suka duckweed lembut.

Pada usia satu tahun, itik kecil bersedia untuk permainan mengawan. Pasangan dibentuk sehingga burung tiba di tempat bersarang. Burung melakukan tarian kawin eksklusif di atas air. Lelaki berenang di sekitar teman wanitanya, menekan kepala berwarna dicat ke dadanya dan menurunkan paruhnya ke dalam air. Dari waktu ke semasa dia melemparkan kepalanya dan menimbulkan sayap tersebar. Pada masa yang sama segala-galanya diisi penuh dengan percikan berkilauan dan wisel berdering. Itik pada masa ini melontarkan kepalanya dan seolah-olah memukul seseorang, memutar lehernya ke kanan, lalu ke kiri. Selepas menari, sudah tiba masanya untuk bertelur. Wanita mereka meletakkan 5 hingga 15-16 keping. Jumlah telur ini menyumbang kepada pemeliharaan penduduk teal.

Burung ini membina sarang bersahaja: dari rumput, buluh dan ranting kecil. Seperti mana-mana burung lain, permaidani itik dengan turunnya untuk mengekalkan suhu malar klac. Telur kecil mempunyai warna kuning muda, yang menjadikannya hampir tidak kelihatan di antara rumput.

Dalam teals, betina terlibat dalam membina sarang dan anak-anak ayam, sementara lelaki pergi untuk menelan. Itik muncul dari telur selama 22-30 hari. Lebih panas suhu udara, semakin kurang waktu anak-anak ayam ditikam.

Anak itik dilahirkan dalam motley fluff dan dari hari pertama secara bebas bergerak di belakang ibu. Sangat cepat, mereka belajar untuk berenang dan memburu diri di bawah pengawasan itik.

Di dalam, orang bersiul liar yang kuat hidup berumur 16 tahun, dan di tawanan - hingga 30 tahun.

Fakta menarik


Pakar pakar makan burung memanggil ikan codfish sebagai perwakilan itik yang paling riang. Bukan kebetulan. Burung menunjukkan ketangkasan di atas air, tetapi di darat mereka berperilaku perlahan dan perlahan. Dalam kes penerbangan dari pemangsa, mereka sering sangat kurang menyamar dan menyembunyikan, menjadi mangsa.

Walaupun berlepas menegak cepat, burung terbang dengan sangat senyap dan cepat. Penerbangan berlaku di sekitar pelik lain, yang mana terdapat lebih daripada seratus dalam pek. Hibernate juga dalam kawanan. Selepas menukar pen boleh terbang satu persatu.

Walaupun perempuan mengambil "pembiakan" anak-anak untuk diri mereka sendiri, lelaki, bergerak dari mereka untuk menggigit, terus dekat dengan sarangnya. Untuk musim sejuk, pelit teal terbang sebelum bebek lain - pada pertengahan Ogos.

Peluit tidak terancam dengan kepupusan dalam masa terdekat, tetapi kadar pertumbuhan penduduk secara keseluruhan telah melambat dan bahkan ada kecenderungan untuk mengurangkannya. Ini disebabkan oleh kemerosotan alam liar dan perubahan iklim di planet ini. Ia mengganggu aktiviti penduduk dan pertanian manusia, akibatnya sarang burung seringkali hancur.

Hari ini, untuk mengekalkan spesies ini, ia ditanam secara artifisial di tapak semaian dan taman zoologi. Burung itu terasa baik di dalam kurungan dan baka berjaya.

Video: teal - whistle and crackle

Tonton video itu: Calling All Cars: The Long-Bladed Knife Murder with Mushrooms The Pink-Nosed Pig (Ogos 2019).