Amur Goral - keterangan, habitat, gaya hidup

Goral adalah sebagai haiwan bersaiz sederhana, yang dalam ciri luarannya agak serupa dengan kambing jantan yang biasa. Hanya saiz, tabiat dan beberapa ciri lain yang berbeza. Jika kita menganggap individu yang diwakilinya secara umum, ia menyerupai kambing yang diseberang dengan antelop. Ciri khas adalah tanduk dan ekor. Tapi janganlah kita mendahului diri sendiri, kita akan mengkaji aspek yang paling penting pada gilirannya.

Penerangan

Загрузка...
  1. Gorals tidak terlalu berbeza daripada kambing buatan. Badan ditarik sehingga 100 cm panjang. Kategori berat bervariasi antara 35-40 kg. Individu kumpulan baka ini mempunyai bulu kasar dan bulu kasar, ia memanjang, menjadi jarang pada musim panas. Dengan warna Gorals boleh menjadi putih, coklat-merah dan kelabu.
  2. Ciri tersendiri boleh dianggap anggota tebal dan besar-besaran, yang ditutup dengan rambut panjang, seperti seluruh tubuhnya. Mata untuk ciri dimensi tidak terlalu besar, diarahkan ke arah yang berbeza. Telinga diregangkan hingga panjang 13 cm.
  3. Tanduk berada dalam format arka, mereka ditopang oleh nada coklat gelap atau hitam. Di bahagian atas mereka tirus, menjadi seperti kerucut. Kuku-kuku kecil, mereka membenarkan dengan pantas bergerak di atas batu dan permukaan yang tidak stabil. Haiwan merasakan semua bulges dengan kuku mereka, oleh itu mereka dikawal dengan baik dengan anggota badan dan hampir tidak pernah jatuh.
  4. Bagi pengedaran, orang-orang ini seperti medan berbatu gunung. Mereka ditemui di China, Rusia, Korea dan Burma. Sebelum ini, kebanyakan penduduk telah tersebar di Khabarovsk dan Primorsky Krai. Hari ini terdapat sedikit gorals.

Cara hidup

Загрузка...

  1. Terdapat banyak jenis individu ini, tetapi gaya hidup mereka hampir sama. Selalunya, haiwan berkumpul di kawanan 10-12 individu. Sesetengah memilih untuk hidup dalam pasangan dan keluarga, yang lain suka hidup dalam kesendirian yang sombong. Lelaki mudah terdedah kepada nomadisme, sentiasa mencari makanan dan wilayah.
  2. Gorals tidak suka matahari, mereka bersembunyi di dalam bayang-bayang. Mereka aktif pada waktu senja atau awal pagi. Jika hari itu mendung, haiwan-haiwan itu pergi mencari makanan dan merangkak keluar dari tempat perlindungan. Apabila matahari berada di luar, individu sangat pasif. Selepas memilih tempat yang sesuai, goral tidak bergerak, berbohong dan berlendir.
  3. Ramai orang mendakwa bahawa mereka benar-benar berlari ke dalam anggota keluarga kerana mereka bergabung dengan alam sekitar. Haiwan oleh alam suka bercuti. Mereka sentiasa bergerak, tidak boleh berada di kawasan yang sama terlalu lama. Setiap musim bermula dengan rumah baru.
  4. Pada musim panas, kebanyakan penduduk tersebar di rumput hijau yang terletak di zon atas. Apabila pendekatan sejuk, individu turun. Sesetengah menunjukkan kemampuan mendaki belum pernah terjadi sebelumnya, memanjat tebing tertinggi. Ini terutama berlaku apabila anda perlu melarikan diri dari musuh dan bersembunyi.
  5. Haiwan yang lebih tua lebih suka berkumpul dalam kumpulan dengan kumpulan umur yang sama. Mereka tetap terpisah, tidak mengelirukan dengan wakil muda. Haiwan seks wanita hidup berhampiran keturunan. Lelaki lebih cenderung untuk pergi bersendirian. Sepanjang kitar hayat, gorals boleh mengubah pilihan mereka beberapa kali. Kemudian mereka menetap, kemudian bersiar-siar setiap tahun.
  6. Malangnya, individu yang dianggap tidak dapat mempertahankan diri dengan giginya. Di samping itu, haiwan ini tidak terlalu tanduk, supaya mereka dapat mempertahankan diri sepenuhnya. Semasa serangan itu, orang-orang seperti itu dengan keras menyerang lawan mereka. Tetapi tindakan sedemikian tidak membantu mereka. Sekiranya mungkin, Gorals hanya terbawa dengan melompat ke dalam batu.
  7. Haiwan yang dibentangkan juga tidak boleh lari dari pengejar mereka untuk masa yang lama. Individu tidak mempunyai kaki yang sangat panjang dan badan yang agak berat. Tetapi ciri fisiologi sedemikian tidak menghalang mereka melompat dengan panjang sehingga 3 m. Perlu diperhatikan bahawa gorals sangat terdedah kepada salji. Oleh itu, haiwan cuba menghindari tempat-tempat dengan salji longgar, kedalaman yang melebihi 30 cm.
  8. Apabila dibandingkan dengan saudara-mara lain yang serupa, orang-orang ini secara praktikalnya tidak menunjukkan pencerobohan. Sekiranya haiwan dalam kumpulan, mereka akan sentiasa memberi amaran kepada sesama mereka, dalam kes bahaya. Apabila mencari makanan, jika lelaki itu mencari makanan, dia akan memanggil sanak saudaranya untuk berkongsi makanan.
  9. Di alam liar, sering kali mungkin untuk melihat bahawa satu kumpulan individu tersebut sering berpotongan dengan yang lain. Perlu diperhatikan bahawa haiwan-haiwan itu benar-benar setia kepada satu sama lain dan tidak menunjukkan sebarang pencerobohan. Pengecualian hanya boleh menjadi tempoh perkahwinan. Pada masa ini, lelaki mengatur pertempuran antara mereka sendiri. Pemenang mendapat perempuan.

Kuasa

  1. Bagi pemakanan harian, individu-individu yang berkenaan boleh benar-benar gembira dengan banyaknya makanan tumbuhan hanya pada musim panas. Dalam tempoh seperti itu, Gorals memakan semua yang datang dengan cara mereka. Mereka suka mengunyah daun renek, bunga tumbuhan, herba dan pelbagai buah-buahan. Haiwan memakan semua yang mereka jangkakan.
  2. Bagi musim sejuk, pada masa ini pemakanan haiwan itu menjadi terhad. Walaupun demikian, individu tidak kelaparan. Mereka boleh dengan mudah memakan semak-semak dan semak-semak nipis. Juga dalam diet termasuk pucuk muda. Hanya makanan sedemikian boleh menggembirakan haiwan dalam tempoh yang sejuk.

Gorals adalah wakil hidupan liar yang agak menarik. Mereka hidup dalam keadaan iklim yang teruk. Walau bagaimanapun, mereka tidak suka makan jarum. Mereka boleh menikmati makanan ini, maka apabila tidak ada jalan lain. Jika tidak, mereka boleh makan cendawan dan lichen. Jika tidak, habitat haiwan adalah baik kerana terdapat makanan yang cukup di mana-mana musim.

Video: Amur Goral (Naemorhedus caudatus)

Загрузка...

Загрузка...

Kategori Popular

Загрузка...