Dugong - keterangan, habitat, gaya hidup

Dugongs adalah makhluk laut yang mempesonakan, mereka adalah mamalia herbivora dan paling menyerupai lembu laut. Sebenarnya, mereka agak dekat dengan manatee, yang dipanggil lembu laut. Zoologists merujuk dugongs untuk perintah siren. Begitu juga, ada detasmen seperti itu, yang dipanggil kata-kata dari legenda Greek purba, lebih-lebih lagi, duyung diterjemahkan dari bahasa Melayu sebagai duyung atau seorang gadis dari laut.

Di Rusia, dugong itu sering disebut sebagai lembu laut, kerana duyung, seperti epik Rusia menggambarkan makhluk ini, masih jauh dari kekurangan kasih sayang. Tetapi jika anda bandingkan dengan seekor lembu, maka dugong itu cukup konsisten dengan haiwan ini. Dia juga mempunyai tubuh yang besar, kegelisahan dan beberapa daya tarikan lembut yang membuat anda tersentuh dan bergembira dalam tabiat makhluk laut yang indah ini.

Maklumat asas

Untuk sebahagian besar, dugong lebih suka menetap di sepanjang pantai, di mana lautan dan lautan membentuk teluk dan laguna cetek. Sekarang kawasan ini adalah tali pinggang tropika di lautan Pasifik dan India. Kerana ia tidak sukar difahami, mereka tinggal di dalam ruang air laut dan praktikalnya tidak berenang ke dalam air tawar.

Mereka adalah yang terkecil dari wakil-wakil perintah siren, kerana dengan panjang badan empat meter mereka berat hanya 600 kilogram, dan nisbah ini untuk haiwan itu agak sederhana. Pada masa yang sama, lelaki selalu lebih besar daripada wanita.

Struktur badan adalah sejenis silinder, yang mempunyai banyak lipatan, ciri untuk semua pemilik kulit tebal dan lapisan substansial lemak subkutan.

Kulit sebenarnya mempunyai ketebalan yang mengagumkan - kira-kira dua sentimeter atau lebih, dan warna berwarna abu-abu dengan sedikit kecerunan. Sentiasa perut lebih ringan, dan bahagian belakangnya lebih gelap.

Sekiranya anda membandingkannya dengan seseorang dari haiwan lain, dugong itu hanyalah sekeping penutup dengan beberapa ciri. Walau bagaimanapun, jika anda kelihatan lebih baik, terdapat banyak ciri-ciri yang membezakan dugong dari haiwan lain, khususnya, mereka tidak mempunyai sirip belakang, dan yang depannya agak panjang (sehingga setengah meter), tidak terdapat tanda-tanda dan ciri-ciri khusus kaki yang akan bergerak ke darat. Oleh itu, dugong tidak mendarat di darat, ketika mereka turun ke dalam air, dan di sana mereka berkembang ke keadaan yang diperlukan dan struktur tubuh. Jadi, pada hakikatnya, mereka terus duduk di bawah air dan merasa hebat tentang diri mereka sendiri, kerana ekspresi damai wajah haiwan-haiwan ini membolehkan kita bercakap.

Secara luar, dugong itu akan mudah dikelirukan dengan manatee jika bukan untuk sirip belakang, yang, tidak seperti manatee, dibahagikan dengan lubang dalam di tengah, dan kebanyakannya menyerupai ikan paus. Sebagai perbandingan, sirip belakang manatee dalam bentuk mewakili sejenis dayung atau paddle yang sama dengan sirip manatee, seperti yang anda suka.

Kami kini beralih kepada penerangan wajah dugong, yang juga memerlukan perhatian dan dibezakan oleh ciri-ciri ciri-cirinya. Zakar tidak hadir dengan cara yang biasa di banyak makhluk laut, dan mata di dalam orbit juga sesuai untuk tinggal di bawah air (dengan cara ini, mereka mendengar dengan baik, tetapi lihat begitu-begitu). Kepalanya agak kecil berbanding dengan badan dan tidak aktif. Cangkerang mempunyai span berisi dan hidung tumpul, yang dibekalkan dengan injap yang meliputi ruang dalaman air luaran.

Sifat dan gaya hidup dugong itu

Mamalia akuatik ini sama dengan lembu dalam perdamaian dan kelambatannya, dan, jika dijelaskan lebih tepat, mereka adalah lembu yang takut. Nampaknya ruang air berasal dari dugong, jadi mengapa tidak merasa yakin dan bahkan sedikit mengagumkan di sana? Walau bagaimanapun, mereka kelihatan agak ketakutan, bergerak dengan berhati-hati dan lancar. Jarak, yang mengatasi dugong dalam satu jam, adalah purata kira-kira 10 kilometer. Sebaliknya, dugongs tidak memerlukan kebolehan pecut, sebaliknya - ia sebenarnya adalah kelambatan dan pengukur yang dalam banyak hal menjadikannya berkesan untuk mencari makanan.

Untuk dugong, pekerjaan utama adalah mencari pelbagai tumbuhan, iaitu, alga yang tersebar di dasar laut. Oleh itu, mereka berenang seperti ini di atas dasar laut dan dengan tenang makan alga - mengapa tidak lembu laut?

Anehnya, haiwan malu ini tidak begitu terdedah kepada kambing biri-biri. Bagi sebahagian besar mereka adalah petani individu dan pembentukan pek, sebagai peraturan, hanya disebabkan oleh kehadiran tumbuh-tumbuhan di beberapa wilayah. Kemudian dugongs berkumpul dalam kumpulan kecil lima atau lebih sedikit individu, dan lancar berjalan melalui lokasi yang berasingan, seolah-olah dalam kumpulan melakukan perhimpunan makanan.

Di samping itu, terdapat kemungkinan penghijrahan kumpulan, apabila seluruh penduduk pergi ke kawasan yang lebih panas untuk mencari makanan. Perpindahan tersebut ditentukan oleh pilihan keadaan cuaca yang lebih baik.

Satu lagi keanehan adalah nikmat dengan rakyat. Sekiranya anda pernah melihat pet yang comel dan lasak, maka dugong adalah contoh yang paling halus dan lasak. Gergasi laut membenarkan diri mereka memerah, strok, memeluk, membelai, mencium, gambar, berbuat demikian agar lebih mudah untuk ditimbulkan. Mereka boleh tercalar, mengurut dan banyak lagi. Oleh itu, sering kali, apabila anda mencari foto dugong di Internet, pasti ada orang di sana yang meremas lembu laut atau melakukan sesuatu yang lucu dengan haiwan ini. Sebenarnya, dugong tidak terutamanya menentang komunikasi sebegini.

Rahsia tingkah laku ini terletak pada kulit tebal, yang menjadikan makhluk ini hampir sepenuhnya kebal terhadap pengaruh luar. Pemangsa tidak banyak memberi perhatian kepada dugong sama sekali, kerana cuba untuk mendapatkan jenis kulit lebih mahal. Kedua-dua dugong dan pemangsa memahami fakta ini, dan oleh itu tidak mengganggu antara satu sama lain dan umumnya tidak bertindih. Kadang-kadang, tentu saja, ia berlaku bahawa seekor hiu mungkin ingin makan seekor lembu laut, tetapi dengan kedatangan ibu, pemangsa bersara. Dugongs mampu mengusir jerung walaupun besar, yang juga tidak melihat titik untuk mencuba tangan mereka dengan gergasi ini.

Dugong Power

Sekiranya anda melihat bibir makhluk-makhluk ini, maka bibir atas kelihatan cukup jelas, yang tanpa keterlaluan kelihatan sangat besar. Perincian ini juga membolehkan merobohkan tumbuhan dari dasar laut. Diet harian seekor haiwan dewasa dapat sekitar 40 kilogram rumput laut dan berbagai alga.

Lelaki mempunyai kelebihan sedikit berbanding dengan wanita dugong, kerana mereka mempunyai gigi atas - gading, yang digunakan, antara lain, untuk menyemburkan tumbuhan dari bahagian bawah. Mereka menggali alur yang agak panjang dan mudah untuk mengesan di sepanjang jalan-jalan di mana dugong sedang meragut dan di mana ia menuju.

Hari-hari dugong cukup membosankan dan diukur, memandangkan jumlah makanan yang mereka perlukan untuk mengumpul, mereka hanya itu. Pertama, mereka terapung sekitar 15 minit di sepanjang bahagian bawah, kemudian terapung dan mendapat udara, dan sekali lagi ke dasar. Jadi hari menggantikan minggu, dan minggu bertukar tahun, dan lembu laut terus merumput di dasar laut, meninggalkan dua keranjang panjang sebagai jalur waktu asal yang dibersihkan oleh air keabadian.

Binatang bukanlah binatang bodoh, sebaliknya, mereka tahu bagaimana untuk menyelamatkan makanan untuk masa depan dan pada umumnya menunjukkan kepintaran. Selalunya, bekalan alga dikumpulkan di lokasi yang berasingan, di mana dugong itu boleh mengambil jumlah yang betul dan membebaskan diri daripada mengumpul untuk satu tempoh.

Pembiakan dan panjang umur

Dalam tahun kesepuluh kewujudannya, dugong menjadi makhluk dewasa dan boleh mula berkelah. Lebih-lebih lagi, dugong dapat menikmati pekerjaan ini pada bila-bila masa sepanjang tahun, kerana ia tidak dikendalikan oleh rangka tempoh pembiakan yang ditentukan oleh alam semula jadi. Pada umumnya, mereka berkawan sepanjang tahun.

Kebebasan itu, bagaimanapun, tidak membatalkan kesukaran dalam perjuangan untuk perempuan. Untuk mendapatkan keintiman dengan sayangku, lelaki sering berhadapan dengan pertarungan dengan saingan di atas gading. Dugongs menggunakan gigi atas mereka dengan agak mahir dan boleh menyebabkan kerosakan yang ketara kepada lawan.

Malah, hasil perjuangan dan memutuskan pilihan pembiakan selanjutnya. Pemenang pertarungan itu meninggalkan dengan segera selepas itu dengan wanita dan terlibat dalam mengandung dugong baru. Selepas itu, lelaki bersara dan tidak terlibat dalam anak mereka sendiri.

Kehamilan mengambil masa setahun, selepas itu terdapat, sebagai peraturan, satu batang, yang beratnya kira-kira 40 kilogram dan mempunyai panjang sehingga satu meter. Jarang lahir kembar. Cub yang baru lahir terletak di belakang ibu selama 12 minggu, dan menggunakan susu untuk memberi makan. Selepas ini, kewujudan yang lebih bebas bermula, yang disebabkan oleh peralihan kepada diet sayuran, tetapi bayi tidak menolak susu. Susu ibu masih dalam diet sehingga satu setengah tahun.

Secara beransur-ansur, bayi membesar dan memulakan kewujudan bebas, yang agak panjang. Umur dugong mencapai 70 tahun atau lebih, jika faktor luaran tidak menjejaskannya. Dengan faktor luaran, kita bermaksud terutamanya manusia, yang mana memberi kesan ketara kepada penduduk haiwan ini.

Pada masa ini, populasi dugong agak kecil, orang-orang di abad ke-20 mempengaruhi haiwan ini dengan cara yang paling negatif. Sekarang memancing dengan jaring adalah dilarang, dan dugong dilindungi oleh pelbagai organisasi antarabangsa. Hanya dituai menggunakan benteng di dalam negara-negara kecil dan budaya yang secara sejarah menggunakan dugongs untuk mengekalkan kewujudan mereka sendiri dan terlibat dalam tangkapan yang wajar binatang-binatang ini dibenarkan.

Video: Dugong (Dugong dugon)

Tonton video itu: DUYUNG Dugong dugon DI MANTEHAGE KEMBALI KE HABITATNYA (Disember 2019).