Pestrushka rama - perihalan, habitat, spesies

Dunia tahu 147 spesis rama-rama pestrus, biasa di benua Australia, di Afrika dan Eurasia. Di Rusia, terdapat sepuluh spesies. Serangga bersaiz sederhana, sayap berwarna gelap dengan bintik putih pada bahagian atas dan sel tertutup pada bahagian bawah.

Penerangan morfologi spesies

Kupu-kupu rama pavilion tergolong dalam keluarga nymphalida. Spesies ini juga dipanggil chernushka, pancake tenda dan alu yang biasa. Tubuh rama-rama itu rapi, sempit, kepala besar. Panjang sayap depan bervariasi dari 18 hingga 29 mm, dan bentuknya memanjang. Belakang sebaliknya - luas dan ikal. Bahagian atas sayap berwarna gelap, dan bahagian dalamnya berwarna kecoklatan, berwarna merah. Antena kecil dengan gelas di hujungnya.

Varieti

Terdapat tiga jenis yang berkongsi ciri-ciri umum dengan alu yang sama:

  • lentavnik bluish;
  • lentochnik kecil (Camilla);
  • Sarang hama atau bersayap gelap.

Ribbon kebiruan - kupu-kupu diurnal, dengan saiz sayap depan tidak melebihi 31 mm. Warna berbeza hanya pada hakikat bahawa lelaki mempunyai arus biru di sisi yang kelihatan sayap. Rama-rama hidup di Semenanjung Crimean, di Iran dan Asia Kecil, serta di Eropah selatan dan Caucasus. Mereka dijumpai berhampiran dengan air dan di pergunungan, tetapi tidak melebihi 2000 m di atas paras laut. Tumbuh dalam satu generasi, makan honeysuckle, terbang dari Julai hingga Ogos.

Lentochnik kecil tersebar di Primorye, Korea, Eropah, Jepun, Caucasus dan Turki. Saiznya dengan sayap lebar 45-60 mm. Warnanya sama dengan sling putih, hanya di pangkal sayap sayap biru. Ia hidup di hutan dan di tepi sungai, kadang-kadang tinggal di pergunungan pada ketinggian 1600 m. Camilla tumbuh dalam dua generasi. Pertama pada bulan Jun dan Julai, dan kemudian pada bulan Ogos dan September.

Spesies ketiga mendiami Semenanjung Balkan, Eropah di tengah dan di timur, pegunungan rendah Carpathians, tidak melebihi 500 m. Terdahulu, Sappho tinggal di Belarus dan Poland, tetapi kini telah hilang. Tempoh hidup adalah tiga bulan - dari bulan Jun hingga Ogos. Anda dapat melihatnya di tebing sungai, glade dan hutan. Mereka memakan tumbuhan pangkat, pupate pada akhir bulan Mei. Mereka berbeza dari salib bertali bahu oleh sebuah band di sayap belakang dalam dua baris.

Bagaimana rama-rama?

Perosak biasa hidup di dalam badan air: sungai, tasik, sungai. Juga biasa di hutan, pokok renek dan lereng bukit. Tetapi kehadiran takungan berhampiran memainkan peranan penting. Pemakanan kupu-kupu termasuk bukan sahaja nektar, tetapi juga air dan sebahagiannya kotoran.

Sejak rama-rama diurnal, mereka aktif semasa jam siang, dan pada waktu malam mereka tidur, bersembunyi di dedaunan atau di antara cabang-cabang pokok renek. Lelaki berbeza daripada wanita kerana mereka membahagikan wilayah di mana mereka hidup dan melindunginya daripada ahli spesies mereka yang lain. Individu perempuan sebaliknya - berhati-hati, takut dan menghabiskan banyak masa bersembunyi di pokok-pokok.

Di bawah keadaan yang baik, rama-rama boleh berkembang dalam dua generasi. Yang pertama aktif Mei-Julai, dan yang kedua - Julai-Ogos. Tetapi dalam keadaan normal, hanya satu generasi berkembang pada permulaan musim panas.

Pengeluaran semula dan pembangunan rivularis Neptis

Untuk meletakkan telur pada serangga adalah tumbuhan yang sesuai seperti Volzhanka vulgaris, spirea, ivolistna dan meadowsweet. Selepas mengawan, wanita meletakkan telur sfera kira-kira 1.2 mm pada bahagian luar daun.

Selepas seminggu, panjang 2,5 mm ulat muncul. Warna kemerahan dengan jalur cahaya di bahagian belakang dan sisi. Ketua ulat itu besar, seluruh badan ditutup dengan rambut, dan belakang adalah beberapa pertumbuhan.

Selepas kelahiran, dia segera memakan telur telur. Seterusnya, dia perlu melakukan sesuatu yang menyerupai sebuah rumah untuk disembunyikan. Dia mendapati daun muda dan mengikatnya dari dalam dengan benang sutera. Untuk mencari tempat perlindungannya, ulat itu meninggalkan jejak di belakangnya - benang menuju ke rumah. Setiap hari mereka mencari makanan dan kembali.

Untuk musim sejuk, ulat memerlukan penutup baru. Mereka akan menjadi lembaran besar, di mana dia bertukar sepenuhnya dan menutup semua lubang. Ia berlaku pada pertengahan musim luruh, dan hanya musim bunga berikutnya ia akan meninggalkan rumahnya.

Sebelum peringkat pupation, ulat akan mencapai 20 mm, ia akan berhenti makan. Perut akan melekat pada cawangan terbalik dan fasa pupa akan bermula. Tempoh ini berlangsung selama seminggu.

Jenis rivularis Neptis atau pavolusha tavolgovaya disenaraikan dalam Buku Merah bukan sahaja di Crimea, tetapi juga di Poland. Populasi spesis kupu-kupu ini dikurangkan setiap tahun akibat penyemburan racun serangga. Hutan itu dirawat daripada serangga berbahaya, tetapi pada masa yang sama, orang-orang biasa mati.

Video: rama rama-rama (Neptis sappho)