Tamarin Imperial - keterangan, gaya hidup

Di dunia terdapat banyak spesies monyet. Mereka berbeza dalam rupa, saiz, tingkah laku. Monyet hidup di banyak bahagian dunia. Salah satu monyet yang sangat menarik dan asli adalah tamarina imperialis. Ini adalah monyet yang sangat kecil yang tergolong dalam keluarga igrankovye. Mereka mempunyai satu ciri yang menarik kerana mereka dapat dengan mudah dibezakan dari spesies lain.

Tetapi monyet-monyet comel ini tidak hanya berbeza dalam penampilan mereka. Dalam spesies lain, pemimpin pek itu adalah lelaki, tetapi pada tamarina maharaja keadaannya berbeza. Sekolah ini diketuai oleh wanita yang paling tua. Mereka mempunyai wakil-wakil jantina yang berbeza, seperti yang mana, sebahagiannya dibalikkan peranan. Lagipun, dalam pek mereka, lelaki perlu mendapatkan makanan, dan juga membawa anak-anak dengan mereka. Spesies ini ditemui pada tahun 1907. Mari kita perhatikan secara terperinci mengapa monyet ini mempunyai nama sedemikian? Apakah ciri-ciri mereka yang membezakan? Di mana mereka tinggal? Apa yang mereka makan?

Rupa

Ini adalah ahli keluarga yang sangat kecil. Badan mereka mencapai 25 cm per dinar. Haiwan dewasa mempunyai berat badan kira-kira 300 g, tetapi ekor mereka agak panjang. Panjangnya bersesuaian dengan badan. Terima kasih kepada ekor yang panjang, tamarin tidak kelihatan seperti yang kecil. Apabila tamarin bergerak melalui pokok, ekor membantu mereka mengimbangi. Beralih dari pokok ke pokok, mereka mencari makanan mereka sendiri. Di kepala, mantel tumbuh dengan cara yang menyerupai "mahkota." Ini juga salah satu sebab mengapa spesis tersebut mendapat nama sedemikian. Kehadiran cakar juga merupakan ciri khas spesies. Lagipun, primata lain mempunyai kuku di hujung jari.

Warna mereka gelap, hampir hitam. Tetapi janggut dan misai bertentangan dengan warna keseluruhan monyet. Bahagian-bahagian ini benar-benar putih, mereka kelihatan seolah-olah mereka kelabu. Ciri ini adalah yang paling menarik di dalamnya, dan terima kasih kepada mereka yang berbeza dengan orang lain.

Sebahagian daripada nama haiwan "imperial" diterima dengan tepat kerana misai elegan mereka. Apabila para saintis menemui spesies ini, mereka segera teringat bahawa salah seorang kaisar Jerman bernama Wilhelm II mempunyai kumis yang sama. Nama sedemikian pada masa itu seolah-olah penyelidik yang paling sesuai. Bahawa ia tersangkut di belakang pandangan itu.

Habitat

Spesies primata ini hidup di hutan hujan di Amerika Selatan. Mereka boleh dilihat di negara-negara seperti Peru, Bolivia, dan juga di Brazil.

Makanan, gaya hidup

Monyet ini adalah haiwan pokok. Maksudnya, kebanyakan masa yang mereka belanjakan di atas pokok. Untuk ini, tubuh mereka disesuaikan dengan sempurna. Mereka mempunyai ekor panjang yang menjalankan fungsi mengimbangi, cakar berkuasa yang membantu untuk berpaut pada kulit kayu, dan cakar yang lincah yang mana monyet itu diadakan di atas pokok itu. Oleh kerana mereka sangat ringan, mereka dapat dengan mudah naik walaupun di atas pokok, di mana mereka mendapat buah-buahan yang paling berair.

Sebagai peraturan, mereka hanya berada di hutan yang padat. Mereka melangkau mana-mana ruang terbuka. Mereka hidup dalam kumpulan kecil sehingga 10 orang. Setiap kawanan mempunyai wilayah tersendiri, yang orang tamarin bersungguh-sungguh melindungi terhadap pencerobohan musuh. Sekiranya tiba-tiba di tempat mereka mahu menyelesaikan monyet yang lain, pemilik wilayah tidak akan membenarkan mereka. Wilayah yang diduduki oleh satu kumpulan tamarin biasanya sekitar 30-40 hektar. Mereka mempertahankan wilayah mereka bukan dengan cakar dan taring mereka yang kuat. Mereka juga menyerang mereka yang berani menyakiti anak-anak mereka.

Hierarki sosial dalam pek dibina dengan baik. Rumah di sini adalah wanita yang paling berpengalaman, diikuti oleh semua wanita lain. Langkah seterusnya dalam hierarki tamarin adalah anak-anak. Lelaki di sini menduduki tahap terendah. Dalam setiap kumpulan biasanya tinggal 1-2 lelaki.

Satu lagi ciri menarik dalam tingkah laku dan gaya hidup haiwan ini adalah gaya rambut kumis biasa. Mereka memotong misai ke satu sama lain. Dalam proses ini, haiwan secara aktif berkomunikasi.

Asas diet primata ini adalah makanan tumbuhan. Mereka sangat suka buah-buahan dan buah-buahan, yang sentiasa dikumpulkan dari semak-semak dan pokok-pokok di hutan hujan. Hidangan kegemaran mereka adalah ranting dan daun muda. Kadang-kadang mereka makan bunga.

Makanan haiwan juga ada dalam diet haiwan ini. Dari semasa ke semasa mereka menangkap katak dan kadal. Jika mereka menangkap telur burung dalam sarang, mereka juga memakannya.

Pembiakan


Semasa musim kawin, tamarin wanita imperialis mungkin mempunyai lebih dari satu pasangan. Jika kumpulan itu bukan satu, tetapi beberapa lelaki, ia akan berkawan dengan semua orang. Perintah itu juga bergantung kepada kedudukan dalam hierarki.

Kehamilan wakil spesies ini berlangsung selama 45 hari. Sejak tempoh ini terlalu pendek walaupun untuk haiwan kecil itu, bayi dilahirkan kecil, tidak berdaya. Selepas kelahiran, mereka menimbang hanya 35 g.

Tetapi walaupun tamarin baru lahir di muka sudah mempunyai ciri-ciri tendrils dan janggut. Sejak matriarki memerintah dalam kehidupan mereka, lelaki menjaga bayi. Mereka sentiasa membawa bayi ke atas diri mereka, dan memberikannya kepada wanita hanya untuk masa makan.

Selepas 3 bulan, bayi dapat makan dan bergerak sendiri. Selepas setahun setengah, lelaki muda meninggalkan kawanan untuk menjadi anggota yang lain. Perempuan tetap dalam keluarga mereka.

Di alam liar, jangka hayat adalah kira-kira 11-15 tahun.

Bilangan

Hari ini, spesies ini dianggap "terdedah", walaupun bilangan pendam belum mencapai tahap kritikal. Sesungguhnya, selalunya primata yang luar biasa ini menjadi mangsa pemburu. Mereka ditangkap untuk dijual dalam koleksi atau zoo.

Bilangan wakil spesies ini, serta penghuni hutan tropika yang lain, dipengaruhi oleh pemusnahan persekitaran semula jadi mereka. Lagipun, hutan hujan di benua asalnya sedang dimusnahkan dengan sangat intensif. Akibatnya, monyet tidak mempunyai tempat tinggal dan mendapatkan makanan mereka sendiri.

Video: Imperial Tamarin (imperator Saguinus)