Wombat - keterangan, habitat, gaya hidup

Wombats adalah wakil unik dunia haiwan. Lagipun, mereka wujud di planet kita berjuta-juta tahun lalu. Banyak spesies haiwan ini telah mati, tetapi kami masih berpeluang melihatnya.

Hari ini, terdapat 2 genera yang tergolong dalam keluarga wombat. Mereka, pada gilirannya, termasuk 3 spesies. Terdapat wombat berambut pendek, serta genus wombat berambut panjang, termasuk rambut berambut panjang, serta wombat Queensland. Terdahulu di planet kita terdapat lebih banyak spesies, tetapi dalam proses evolusi, kebanyakannya hilang. Ini menyumbang kepada pelbagai sebab. Adalah diketahui bahawa terdapat sekurang-kurangnya 5 genera. Sebelum ini, panda dianggap saudara-saudara haiwan ini, kerana mereka mempunyai banyak persamaan.

Tetapi kira-kira 36 juta tahun yang lalu, haiwan ini mula berkembang di sepanjang jalan evolusi yang berlainan. Akibatnya, mereka hanyut, dan memperoleh ciri ciri mereka sendiri. Jika anda melihat gambar-gambar wombat dan panda, anda masih boleh mengesan persamaan tertentu.

Penerangan

Wombat adalah herbivora. Mereka tinggal di Australia. Secara luar, para wakil dari spesies ini terlihat seperti beruang kecil, dan sedikit seperti babi guinea. Panjang badan orang dewasa adalah lebih kurang 70-120 cm, beratnya berkisar antara 20 hingga 40 kg.

Mereka mempunyai perlembagaan yang agak padat tetapi padat. Tubuh wombat kecil, dan kepala dan anggota badannya besar dan kuat. Haiwan ini mempunyai ekor kecil yang belum berkembang. Wul mereka berwarna kelabu.

Keanehan spesies ini adalah bahawa bahagian belakang badan mempunyai struktur luar biasa berbanding dengan mamalia lain. Di bahagian belakang mereka mempunyai banyak rawan, kulitnya mengeras, ada tulang. Semua ini perisai. Haiwan ini menggunakannya untuk melindungi rumahnya. Sebagai contoh, jika seseorang mahu masuk ke lubang ke wombat, haiwan itu hanya berbalik ke pintu masuk keldai. Jadi dia menghalang laluan itu ke dalam lubang, dan kemudian dapat menghancurkan musuh melawan temboknya.

Kepala Wombat patut mendapat perhatian khusus. Berbanding dengan saiz badan, ia mempunyai saiz yang besar. Bentuk kepala agak diratakan. Jika wombat berada dalam bahaya, dia dapat mempertahankan dirinya dengan kepalanya atau bahkan menggunakannya untuk menyerang musuh. Pada masa yang sama, dia membuat pergerakan yang kelihatan seperti memukul, walaupun haiwan ini tidak mempunyai tanduk.

Rahang dan gigi dalam struktur mereka mempunyai banyak persamaan dengan rahang tikus. Berbanding dengan marsupial lain, wombats mempunyai gigi yang lebih sedikit. Dari atas dan ke bawah mereka mempunyai 2 incisors pemotongan. Di samping itu, ada gigi mengunyah. Tetapi bahagiannya hilang.

Haiwan ini mempunyai kaki kuat yang kuat. Setiap satunya mempunyai 5 jari, setiap satunya mempunyai kuku, yang diperlukan untuk haiwan untuk melakukan pelbagai tindakan. Ia adalah dengan kuku-kuku ini bahawa wombats dengan sempurna menggali lubang mereka.

Haiwan-haiwan ini terkenal dengan kemampuan mereka untuk menggali seluruh kerajaan di bawah tanah. Ramai penyelidik percaya bahawa wombat adalah penggali yang paling mampu dan terbesar di kalangan semua haiwan. Satu individu boleh menggali terowong sebenar, panjangnya kira-kira 20 m, dan burrows mereka mencapai 3 m lebar. Wombats dilengkapi dengan kastil bawah tanah yang nyata, di mana mereka tinggal bersama keluarga mereka. Kaki mereka panjang lebar. Tetapi ini tidak menghalang haiwan daripada membangun kelajuan sehingga 40 km / j. Sekiranya perlu, mereka dapat dengan mudah memanjat pokok atau berenang di kolam.

Cara hidup


Australia adalah rumah kepada haiwan-haiwan ini yang luar biasa, tetapi anda juga boleh bertemu dengan mereka di pulau Tasmania.

Secara semula jadi, terdapat banyak wakil spesies ini. Tetapi untuk melihat haiwan ini boleh menjadi jarang. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa wakil-wakil spesies ini menghabiskan banyak masa di bawah tanah. Mereka hidup di kawasan di mana tanah kering, tidak berbatu, tidak ada air bawah tanah. Juga, mereka terhalang oleh pelbagai pokok pokok dan tumbuh-tumbuhan. Mereka memilih tanah di mana ia adalah yang paling mudah untuk menggali terowong luas yang besar.

Dari ceruk-ceruk itu, yang menggali haiwan untuk keluarganya, seluruh kampung dibina di bawah tanah. Mereka terdiri daripada kediaman yang luas, serta jalan-jalan kecil, di mana haiwan mudah bergerak dalam persekitaran mereka yang biasa. Kebanyakan masa mereka tepat di rumah bawah tanah mereka. Di sini mereka tidur di siang hari, dan pada malam hari datang ke permukaan mencari makanan.

Wakil-wakil spesies ini hidup dalam kumpulan yang terdiri daripada sebilangan besar individu. Kumpulan sedemikian menduduki wilayah besar. Selalunya ia boleh menjadi bidang yang besar, yang kawasannya mencapai 20-25 hektar.

Ahli kumpulan menandakan wilayah dengan ekskreta, yang menyerupai kiub dalam bentuk mereka. Dengan cara ini mereka menentukan sempadan harta benda.

Haiwan ini mempunyai sifat yang agak aman. Mereka tidak takut kepada manusia. Secara semula jadi, mereka tidak mempunyai musuh. Tetapi, jika seseorang menceroboh di wilayah mereka, mereka akan agresif mempertahankannya. Sekiranya mereka merasakan bahaya sedang menghampiri, mereka segera mengayun kepala mereka yang besar, membuat bunyi yang menyerupai.

Musuh sering memutuskan bahawa lebih baik tidak bertarung dengan musuh yang agresif dan daun. Tetapi, jika pihak lawan tidak berundur, pertempuran boleh bermula di antara haiwan. Melawan wombats kepalanya, seolah-olah menendang musuh. Secara umum, wakil-wakil spesies ini menjalani gaya hidup yang aman, jika mereka tidak berada dalam bahaya.

Kuasa


Haiwan ini dianggap sebagai gourmet sebenar yang hanya memakan tumbuhan berkualiti tinggi. Mereka mendapat makanan menggunakan kuku mereka. Makanan istimewa kegemaran mereka adalah tunas, akar. Mereka juga suka lumut, buah dan beberapa jenis cendawan. Dengan bantuan gigi mereka, bibir dan rasa bau yang tajam, haiwan-haiwan unik ini memilih makanan yang terbaik untuk diri mereka sendiri. Mereka lebih suka pucuk termuda yang tidak sukar, memotongnya ke akar yang sangat, dan menikmati rasa yang sangat baik.

Keanehan dari haiwan-binatang yang menakjubkan ini juga terletak pada fakta bahawa proses pencernaan di dalamnya sangat lambat berbanding dengan mamalia lain. Mereka mencerna makanan selama 14 hari. Mereka tidak memerlukan penggunaan air dalam kuantiti yang banyak. Dengan ini mereka menyerupai unta. Wombat cukup menggunakan 22 m cecair sehari untuk setiap kilogram berat badan. Haus dan kemarau, mereka bertahan tanpa kesukaran.

Pembiakan

Pembiakan Wombat berlaku pada bila-bila masa sepanjang tahun, tetapi di kawasan gersang ia bergantung kepada cuaca. Mereka haiwan marsupial, tetapi beg mereka tidak terletak di bahagian depan, tetapi di belakang. Terima kasih kepada wanita ini, mudah untuk menggali tanah, dan tiada kotoran masuk ke dalam beg.

Kehamilan mereka sangat singkat - kira-kira 20 hari. Hanya satu cub dilahirkan. Wanita mempunyai dua puting pada tubuhnya, tetapi dia tidak dapat menanggung dua bayi pada masa yang sama. Wombat kecil berada di dalam beg ibu selama 8 bulan. Dia sentiasa peduli terhadapnya. Selepas itu, dia meninggalkan beg itu, tetapi ibu masih mengambil berat tentang anak itu selama kira-kira satu tahun. Haiwan ini di alam liar biasanya hidup sekitar 15 tahun. Apabila disimpan di penangkaran - sehingga 20-25 tahun. Ia bergantung kepada makanan dan keadaan penahanan.

Video: Wombat (Vombatidae)