Kurgannik - perihalan, habitat, fakta menarik

Kurgannik adalah burung mangsa, saiz individu dewasa mencapai 65 sentimeter, lebar sayapnya adalah 160 sentimeter, dan beratnya boleh mencapai sehingga 1800 gram. Sebagai peraturan, wanita melebihi saiz lelaki panjang dan bentuk sayap. Burung ini mirip dengan helang, ia mempunyai model ekor panjang dan kaki panjang.

Keistimewaan burung ini termasuk pelbagai warna dominan bulu-bulu, oleh sebab itu, beberapa wakil kurgannik dikelaskan sebagai jenis cahaya, dan yang lainnya gelap.

Kurgannik cahaya dibedakan oleh warna merah kemerahan bulu, kepalanya lebih ringan dalam nada daripada belakang atau dada, dan perutnya dan sisinya, sebaliknya, lebih gelap. Ekor burung mempunyai bulu warna merah kemerahan, tidak ada jalur melintang di atasnya. Di bahagian bawah sayapnya, tempat putih yang besar jelas dibezakan, yang terdiri daripada rentetan bulu penerbangan.

Anda juga boleh mencari burung-burung ini, yang warnanya dikuasai oleh warna-warna gelap - teduh hitam coklat memainkan peranan penting dalam pewarnaan bulu mereka. Di bahagian bawah sayap seperti kurgans, bulu warna cahaya terletak; rim gelap yang dilekatkan ke pinggir di sepanjang pinggir sayap memberi mereka kontras. Bulu-bulu cerah juga membentuk ekor burung ini, dan ia dihiasi dengan jalur gelap yang terletak di seberang. Dengan cepat, kurgannik gelap mudah dikelirukan dengan zemnyak atau bahkan dengan buzzard, tetapi ia diberikan oleh ciri-ciri garis besar tubuh dan ketiadaan tempat dengan konfigurasi separa bulan di dada.

Individu muda mudah dibezakan dari orang dewasa dengan bulu yang lebih ringan, tidak ada warna merah dalam pewarna mereka, perutnya mempunyai bulu cerah, ekor dihiasi dengan jalur kecil, tidak ada bintik-bintik sifat dan sempadan pada sayap. Di bahagian atas sayap, individu muda mempunyai bintik-bintik cahaya yang menyerupai pewarnaan buzzard musim sejuk muda.

Ciri-ciri khas yang mencirikan pemakanan kurgannik

Kebanyakan kurgans memilih untuk makan mamalia kecil, tikus lapangan, hamster makan yang baik, gophers yang tidak senonoh, pelbagai hedgehogs dan juga harimau kecil menjadi mangsa biasa. Di samping itu, mereka boleh memburu pelbagai reptilia, amfibia di mana-mana dan juga beberapa serangga, seperti belalang.

Pada musim sejuk, apabila jumlah mangsa menurun secara nyata, burung-burung ini tidak menghina walaupun bangkai, mengisi jumlah yang hilang dalam diet. Burung-burung ini lebih suka memburu dari langit, memotong mangsa mereka dengan bantuan pike mendadak. Jika berlaku kegagalan, mereka boleh meneruskan usaha mereka.

Habitat burung

Kurgannik adalah burung yang diedarkan secara meluas, dapat ditemui di Afrika Utara, di wilayah Yunani, di kawasan padang pasir Turki, di padang rumput, dan kawasan hutan-padang rumput di Eurasia, dari kawasan Laut Hitam ke Caucasus, di bahagian barat Mongolia dan di padang pasir Arab semenanjung.

Penduduk Mound yang tinggal di zona dengan keadaan cuaca yang sederhana membuat penerbangan bermusim ke lebih banyak wilayah selatan pada musim sejuk, mereka lebih suka kawasan separa padang pasir yang terletak di benua Afrika, yang terletak di selatan Sahara. Di samping itu, burung-burung ini dihantar untuk musim sejuk di kawasan utara India. Dalam perjalanan pulang, mereka pergi dengan permulaan musim bunga, tetapi tidak semua wakil spesies ini memerlukan penerbangan bermusim.

Untuk penempatan mereka, Kurganniki boleh memilih kedua-dua kawasan gunung dan padang rumput padang rumput, serta padang pasir. Tiada pengecualian walaupun kawasan padang pasir, jika terdapat makanan yang cukup untuk makanan. Di wilayah Balkan, burung ini membuat sarang di hutan, di antara kawasan pergunungan yang terletak di ketinggian sederhana. Untuk hidup yang selesa, wakil-wakil spesies ini memerlukan kawasan terbuka untuk memburu berjaya dan sudut terpencil di mana mereka boleh membina sarang mereka. Anda boleh bertemu pemburu ini pada ketinggian mencapai 2,700 meter berbanding paras laut.

Selalunya, pilihan Kurgannik berhenti di kawasan lapang terbuka, di mana dia dapat dengan mudah mendapatkan mangsa. Dia mengatur sarangnya di tebing tebing, lereng bukit jurang, walaupun ia dapat dengan mudah menggunakan kutub kuasa atau pelbagai menara untuk tujuan ini. Sekiranya memerlukan burung itu boleh membuat sarang walaupun di atas tanah.

Populasi burung spesies ini sentiasa dalam kedudukan yang berubah-ubah, di wilayah Persekutuan Rusia, misalnya, terdapat kecenderungan untuk menurunkan angka, oleh sebab itu ia disenaraikan dalam Buku Merah.

Perbezaan jantina dalam burung

Kurgannik wanita, tidak seperti lelaki, mempunyai saiz yang lebih besar. Saiz lelaki kira-kira 20% lebih kecil daripada wanita. Hanya ciri ini berfungsi sebagai ciri khas dimorphism seksual dalam burung-burung ini. Lagipun, apa-apa perbezaan yang dinyatakan dalam warna bulu mereka, tidak wujud.

Sarang

Pemburu padang rumput suka membuat sarang yang cukup besar, di bahagian silang seperti sarang dapat mencapai 1 meter dan ukurannya yang sama tinggi. Untuk pembinaan sarangnya, kurgannik menggunakan cawangan panjang dan ketebalan yang berlainan. Burung terus menggunakan sarang mereka selama beberapa tahun, kerana ia meningkatkan saiz setiap tahun. Mereka menggunakan jerami kering, kotoran kering, kepingan bulu dan pelbagai kain sebagai tempat tidur.

Pengeluaran

Pada awal bulan April, wanita meletakkan telur, koplingnya boleh terdiri daripada 2 hingga 5 telur. Telur berwarna putih, disamarkan dengan pelbagai warna coklat. Tempoh inkubasi untuk telur Kurgan adalah 35 hari, pada akhirnya, kira-kira pada bulan Mei atau awal bulan Jun, anak ayam muncul. Mereka akan bersedia untuk hidup bebas selepas 6 minggu.

Video: kurgannik (Buteo rufinus)