Oryapka - perihalan, habitat, fakta menarik

Oryapka adalah burung detasmen passerine, dibezakan dengan penampilan ciri-cirinya dan keghairahan istimewa untuk air di kalangan sanak saudara. Burung kecil ini mempunyai bulu kalis air, berkat burung spesies ini berenang dengan sangat baik, menyelam dan juga boleh berjalan di sepanjang bahagian bawah takungan cetek, dengan tegas berpegang pada bahagian bawah dengan kaki dengan kuku yang agak tajam.

Sering kali dipper itu dipanggil burung guntur air atau sariawan air, yang dijelaskan oleh persamaan burung dengan spesies burung ini. Keluarga burung ini termasuk hanya beberapa subspesies, tetapi yang paling biasa di kalangan mereka adalah dipper. Fakta yang menarik ialah yang dipper menerima status simbol rasmi negara seperti Norway.

Menurut para ahli, burung ini menerima namanya dari turunan seperti "Olyabysh", kata ini di Rusia dipanggil kue pusingan kecil. Selaras dengan satu lagi versi umum - nama burung adalah konsonan dengan penunjukan batu bulat kecil, yang, apabila dilepaskan ke dalam air, sebelum melompat ke bawah, melompat di permukaan air beberapa kali.

Ciri penampilan

Dipper, kerana penampilannya yang unik, serta lokasi yang tetap di sekitar badan air, hampir mustahil untuk mengelirukan dengan spesies burung lain. Dipper biasa mempunyai tubuh yang agak kuat dan padat, dengan saiz spesies ini sama dengan thrushes atau starlings. Panjang badan orang dewasa mencapai 20 cm, berat maksimum kira-kira 85-90 gram. Terdapat praktikal tiada perbezaan luar antara wanita dan lelaki.

Wakil-wakil spesies mempunyai kaki panjang (4 jari masing-masing dengan kuku tajam), yang mana mereka boleh bergerak dengan mudah di darat dan di bawah takungan.

Sayap burung ini mempunyai sedikit bulat, panjang sayap adalah sehingga 105 mm. Span - sehingga 30 cm. Ekor burung agak pendek dan sedikit melengkung ke arah atas.

Plumage

Warna utama bulu cacar adalah coklat gelap, ekor, belakang, dan bahagian luar penutup bulu mempunyai nada kelabu yang khas. Petua bulu dengan bingkai hitam. Kepala burung spesies ini mempunyai penutup bulu coklat, paruh itu gelap.

Bahagian depan tubuh burung dihiasi dengan kemeja putih yang panjang, yang sempurna dan harmonis dengan warna dasar penutup bulu. Di atas katil taring, apabila melihat dengan teliti, anda dapat melihat corak bersisik asal. Pakaian individu muda adalah beberapa pesanan magnitud yang lebih ringan daripada wakil dewasa spesies.

Kelumpuhan bulu burung disebabkan oleh fakta bahawa burung itu mempunyai kelenjar minyak yang sangat maju, yang merembeskan rahsia yang agak lemak, yang cukup untuk pelinciran berkualiti tinggi seluruh bulu burung.

Suara burung

Oryapka dianggap sebagai burung nyanyian, bunyi yang dibuat oleh wakil-wakil spesies ini adalah treler bersiul dan ceria yang menyenangkan. Hamba menyanyi hampir semua musim (kecuali untuk masa bersarang).

Habitat

Jenis burung ini boleh didapati hampir di seluruh wilayah Eurasia. Keadaan utama untuk menampung tanah jajahan ialah kehadiran badan-badan air dengan air yang jernih dan arus yang cepat berhampiran kawasan bersarang (landskap berbukit dengan tumbuh-tumbuhan jarang di zon pantai).

Dalam tempoh bersamaan dengan permulaan sarang, burung, sebagai peraturan, dibahagikan kepada pasangan, memilih wilayah tertentu untuk kehidupan, yang mana ia sangat dilampirkan.

Perhatikan bahawa sebahagian besar nyawa mereka, burung-burung kecil ini menghabiskan atau mendekati air, mereka memilih bahagian takungan beku air untuk musim sejuk.

Ciri Kuasa

Seperti yang disebutkan di atas, dippers lebih suka takungan dengan arus yang agak kuat untuk habitat utama mereka, mengabaikan sungai dan tasik dengan air bertakung dan tumbuh-tumbuhan yang terlalu padat. Mereka berenang dengan baik di dalam air, menggunakan sayap mereka sebagai dayung. Salah satu keunikan spesies burung ini ialah mereka mempunyai balast semula jadi, yang menunjukkan kehadiran medulla dalam tulang burung, yang sebenarnya, membezakan cirit-birit dari spesies burung lain (dalam kebanyakan spesies tulang belulang). Oleh sebab pembukaan sayap di dalam air, tiang mudah tenggelam ke bahagian bawah takungan, yang mana ia boleh berlari beberapa puluhan meter.

Tempoh tinggal di bawah air adalah kira-kira satu minit. Di bawah air, hidung burung itu ditutup dengan membran kulit yang istimewa. Disebabkan ini, burung boleh mengumpul di bahagian bawah yang saya perlukan untuk makanan. Untuk menaikkan permukaan dipper, cukup untuk menekan sayap melawan badan, dan selepas itu air menolak burung itu.

Sebagai peraturan, dari bawah burung kecil ini urutan passerines mengumpulkan untuk memberi makan telur ikan bawah kecil, serangga kecil, dan memburu untuk krustasea. Burung ini juga boleh mendapatkan makanan di kawasan bumbung pantai tumbuh-tumbuhan, mendapatkan pelbagai haiwan dari bawah kerikil yang dihidupkan oleh cakar yang kuat.

Ciri bersarang


Seperti yang disebutkan di atas, tukul sangat terikat kepada wilayah habitatnya (biotope), jadi walaupun selepas penghijrahan bermusim, burung dengan permulaan haba selalu kembali ke tempat yang mereka pilih untuk hidup. Iaitu, bukannya membina sarang baru, kemas kini bermusim yang lama dilakukan.

Kematangan seksual rumput kecil datang pada usia satu tahun, selepas itu burung-burung membentuk pasangan. Pada masa yang sama, wakil-wakil spesies itu menduduki kawasan tertentu yang telah dipilih sebelum ini, panjangnya kira-kira 1.5 km. Perhatian khusus perlu dibayar kepada fakta bahawa semasa tempoh bersarang sempadan wilayah petak, pasangan dijaga dengan teliti.

Pembinaan sarang baru atau pembaharuan burung tua dilakukan pada musim bunga awal, lokasi sarangnya dekat dengan badan air. Tempat tidur anak kecil boleh ditempatkan di mana-mana - di antara batu-batu di zon pesisir, dan di dahan-dahan pokok atau pokok renek.

Tempat yang paling menarik untuk menampung sarang burung adalah rongga pokok kering, serta retakan atau tempat tinggal semula jadi di dalam batu.

Kedua-dua betina dan dara lelaki dibina di sarang, batang kering pelbagai tumbuhan, rizom, dan lumut digunakan untuk tujuan ini. Ia kelihatan seperti bola dengan geometri yang tidak teratur, dimensi - tidak lebih daripada bola sepak. Pintu masuk ke sarang adalah bentuk terowong, sebagai peraturan, diarahkan ke arah aliran yang terletak berdekatan atau takungan lain dengan arus yang cepat. Di dalam sarangnya sering dipenuhi dengan tumbuh-tumbuhan tahun lepas (batang kering, daun).

Keturunan Shoal

Pada satu masa dahulu, kapur itu mempunyai sehingga 7 telur, mempunyai warna putih tanpa specks. Penetasan dijalankan secara eksklusif oleh wanita, sementara dia secara berkala menghilangkan diri untuk mendapatkan makanan untuk rezeki. Tempoh inkubasi adalah kira-kira 14-18 hari.

Pakaian pertama anak ayam nestling spesies ini adalah teduh berkedut, berkilau, mulutnya cerah kuning atau oren. Kedua-dua ibu bapa memberi makan anak-anak yang muncul.

Bergantung kepada keadaan cuaca, individu muda diat meninggalkan 3-4 minggu selepas lahir. Walaupun pada masa ini dalam kehidupan mereka belum dapat naik ke udara, namun, mereka sudah berenang dengan baik dan menyelam. Apabila bahaya timbul, anak-anak ayam serta-merta bergegas ke dalam air, berenang dan bersembunyi di dalam belukar pantai.

Sebagai peraturan, sepasang sarang lebah mempunyai masa untuk menumbuhkan dua keturunan dalam satu musim pembiakan. Hayat hidup burung di habitat semulajadi adalah 7-8 tahun.

Penduduk spesies

Mengikut organisasi alam sekitar, populasi spesies burung seperti selam itu agak besar. Walaupun campur tangan manusia dalam biotope spesies ini, saiz penduduknya tidak menurun sejak beberapa dekad yang lalu.

Walaupun sarang lebah itu tidak tergolong dalam spesies burung yang dinamai, namun burung sering dijumpai berdekatan dengan kediaman manusia, terutama pada musim bersarang. Di sesetengah kawasan yang didiami oleh koloni mencelupkan, burung-burung ini adalah penduduk biasa di kawasan pergunungan (terutamanya yang penting untuk resort gunung), di mana mereka menjadi objek yang sangat baik untuk pemerhatian dan memburu gambar.

Video: dipper (Cinclus cinclus)