Grey Shrike - keterangan, habitat, fakta menarik

Burung Kelabu Shrike dianggap sebagai pertapa sebenar, kerana anda jarang dapat melihatnya dalam alam semula jadi. Jika anda masih benar-benar mahu melihat wakil-wakil spesies ini, anda perlu mempunyai banyak kesabaran dan perhatian. Burung-burung ini cuba untuk menjaga jauh dari orang yang mungkin. Mereka biasanya hidup di pinggir hutan atau berhampiran rawa. Burung duduk tinggi di atas pokok atau pokok renek. Menyanyi burung ini menyerupai bunyi yang dibuat oleh ketujuh puluh.

Hari ini, jumlah kelabu kelabu kecil. Oleh itu, mereka dilindungi oleh undang-undang. Pengurangan angka adalah disebabkan oleh kenyataan bahawa paya dan hutan yang menjadi rumah kepada mereka sedang dimusnahkan. Untuk menyelamatkan nyamuk, serta banyak spesies burung yang lain, adalah perlu untuk merawat alam semula jadi.

Rupa

Burung ini agak besar berbanding dengan saudara-mara mereka. Panjang badan adalah kira-kira 27 cm. Burung itu mempunyai berat sehingga 70 g. Di bahagian belakang, ia mempunyai warna ashy. Perut mereka berwarna putih. Terdapat corak pada payudara. Sayap hitam. Ekor mereka panjang, juga dicat hitam. Terdapat jalur ringan pada ekor dan sayap. Di kepala terdapat juga garis-garis dalam bentuk topeng hitam yang mulai di dekat paruh dan melewati mata burung. Shrike adalah burung mangsa. Oleh itu, paruhnya mempunyai daya tarikan yang khas. Adalah sukar untuk membezakan penyusupan wanita dari seorang lelaki. Pewarnaan mereka adalah sama, tetapi lelaki mempunyai saiz yang lebih besar. Terbang burung-burung ini ikal.

Habitat dalam alam semula jadi

Walaupun jumlah spesies hari ini kecil, habitatnya agak luas. Burung-burung ini dalam jumlah kecil boleh didapati di seluruh Eropah, di banyak rantau di Rusia, dan di utara benua Afrika. Kadang-kadang halangan dapat dilihat di Asia selatan. Kawasan di sini meliputi India. Sebilangan kecil menghuni hutan Kanada dan Amerika Syarikat.

Burung itu tinggal di pergunungan dan di taiga. Orang-orang yang tinggal di latitud utara terbang ke kawasan yang lebih panas untuk musim sejuk.

Suara

Bunyi kelabu abu-abu sangat mirip dengan suara mafia. Mereka mempunyai suara yang agak kasar, jadi lagu melodi mereka tidak boleh dinamakan. Ia mewakili sesuatu seperti bersiul, berdengung dan berderit. Kadang-kadang penyusutan mengulangi bunyi yang dia dengar daripada seekor burung lain. Oleh itu, lelaki yang lebih tua, lebih baik dia menyanyi.

Bunyi yang dibuat oleh wakil-wakil spesies ini adalah satu cara untuk berkomunikasi dengan satu sama lain. Apabila dia merasakan bahaya mendekati, mereka sering mula mengulangi "pemeriksaan cek". Semasa tempoh perkahwinan, mereka juga mengadakan lagu khas.

Kuasa

Sekiranya anda membandingkan shrik dengan burung-burung lain, maka saiznya tidak terlalu besar. Tetapi ini diimbangi oleh keberanian yang mereka tunjukkan semasa memburu. Mereka memakan sebarang mangsa yang boleh dikalahkan. Selalunya pelbagai serangga besar berfungsi sebagai makanan untuk mereka. Mereka makan belalang, kumbang, naga. Oleh kerana sukar untuk mencari serangga di latitud utara, burung menangkap vertebrata kecil. Mereka suka menangkap cicak dan amfibia kecil. Kadangkala mangsa mereka adalah burung kecil, seperti tit atau burung gagak, dan bahkan tikus. Shrike boleh memakan tikus, tahi dan tahi lalat.

Sebaik sahaja mereka menangkap mangsa, mereka segera memakannya. Mereka membuat stok sangat jarang. Jika burung merasakan bahawa anda boleh menangkap banyak makanan pada masa ini, kadang-kadang boleh mengeringkan mangsanya. Tetapi tidak semua individu melakukan ini.

Sarang

Oleh kerana shrikes kelabu adalah burung yang agak besar, sarangnya bersaiz yang sesuai. Sebagai peraturan, hanya wanita yang berkaitan dengan susunannya. Lelaki hanya boleh membantu mereka. Pertama, burung memilih cawangan yang sesuai untuk meletakkan sarangnya. Selalunya ia adalah cawangan tebal pokok atau semak belukar. Di samping itu, sarang itu boleh terletak terus di batangnya. Shrike biasanya memilih cawangan pada ketinggian rendah. Sarang naik di atas tanah hanya 1 m atau lebih sedikit. Ia terdiri daripada dua lapisan. Dari luar, ia ditenun dari ranting dan bilah rumput. Ciri khas sarang burung ini ialah mereka menggunakan cawangan dalam pembinaan mereka, di mana terdapat daun hijau.

Di dalam sarang itu dilapisi bahan lembut. Burung itu mendapati bulu haiwan, rumput halus dan banyak bulu.

Individu muda


Tempoh bersarang boleh berlaku pada masa yang berlainan. Ia bergantung kepada tempat burung hidup. Di bahagian selatan julat, mereka boleh memulakan musim pembiakan di tengah atau lewat musim bunga. Mereka yang menyerang yang tinggal di utara mula membina sarang hanya pada bulan Jun. Telur mereka berwarna kehijauan, ditutup dengan bintik coklat kecil. Secara keseluruhan, klac adalah kira-kira 5-6 kepingan. Shrike terlibat dalam inkubasi sepanjang masa. Lelaki boleh menggantikannya hanya sekali-sekala.

Anak ayam tinggal di sarang selama 2 minggu. Dalam tempoh ini, kedua-dua ibu bapa membawa mereka makanan. Mereka memberi makan mereka selama kira-kira 3 minggu, selepas itu orang-orang muda belajar terbang. Mereka boleh terbang dari sarang sebelum penerbangan menjadi lebih yakin. Tetapi ibu bapa masih terus memberi makanan kepada anak muda untuk masa yang lama. Mereka membawa mereka pelbagai pepijat dan ulat.

Fakta menarik

Burung ini adalah licik khas. Mereka suka mengusik pemangsa yang lebih besar. Apabila mereka melihat seekor elang atau burung elang di dekatnya, mereka memanjat cawangan yang tinggi dan mula bernyanyi seolah-olah mereka tidak melihat sesiapa pun di sekelilingnya. Apabila pemangsa besar memperhatikan mangsa yang berpotensi, dia cepat bergegas ke sisinya. Tetapi burung licik segera hilang ke dalam belukar.

Mereka boleh mengejar mana-mana, malah burung terbesar. Ini juga dicapai dengan licik. Keajaiban secara khusus merosakkan memburu bukan sahaja untuk burung mangsa, tetapi juga untuk mamalia, memberi amaran kepada mangsa kemungkinan pendekatan musuh dengan bantuan bunyi. Dengan cara ini, shrike mencapai ketenangan fikiran yang lengkap. Tiada siapa yang tinggal di wilayahnya.

Video: Grey Shrike (penggali Lanius)