Stilt - perihalan, habitat, fakta menarik

Ciri-ciri unik burung kakak adalah kaki merah jambu panjang. Ia adalah untuknya bahawa spesies ini boleh dengan mudah dibezakan dari mana-mana burung lain. Stilt - saudara Avocet.

Rupa

Panjang badan kira-kira 40 cm. Hampir seluruh badan burung dilitupi dengan bulu putih. Sayapnya panjang. Di kepala ada tempat hitam yang kelihatan seperti topi. Dalam lelaki, "cap" ini mempunyai naungan yang lebih gelap daripada wanita. Wingspan adalah kira-kira 75 cm Di samping itu, betina lebih kecil.

Secara luaran, burung itu sangat mirip dengan wakil-wakil urutan pergelangan kaki, khususnya, bangau hitam dan putih. Tetapi saiz stilt adalah beberapa kali lebih kecil. Jika anda menerjemahkan nama burung ini dari Sepanyol, ia akan berbunyi seperti "bangau kecil". Saiznya sama dengan merpati batu. Kaki burung dua kali lebih panjang daripada tubuhnya. Paruh hitam panjang mencapai kira-kira 5 cm. Berat badan boleh kira-kira 175-200 g. Wanita mempunyai warna yang lebih halus.

Habitat

Seperti yang telah disebutkan, kehadiran kaki panjang adalah perbezaan utama antara tiang. Panjang kaki ini membantu burung menyikat dirinya sendiri, kerana menghabiskan sebahagian besar waktunya dalam air cetek, di mana ia melihat mangsa.

Spesies ini hidup di Don, di Primorye, Transbaikalia. Terdapat juga di benua Afrika, Australia, beberapa negara Asia, serta di pulau Madagascar dan di New Zealand. Stilt tinggal di sungai dan tasik. Panjang kaki membolehkan burung itu bergerak dari pantai.

Cara hidup

Spesies ini adalah salah satu yang paling mesra dan ramah, kerana semasa tempoh bersarang mereka tidak menunjukkan banyak serangan, tetapi boleh memasuki koloni burung lain.

Mereka tinggal di koloni masing-masing sekitar 20 hingga 100 ekor. Tempat yang mereka pilih tenang, jauh dari pantai dengan air pasang. Boleh menetap juga di kolam buatan. Melihat seseorang walaupun dari jauh, mereka cuba untuk melepaskan diri secepat mungkin. Kebanyakan bergerak dengan langkah yang perlahan, tetapi kadangkala mereka dapat berlari. Kaki membolehkan anda berjalan dengan selesa di dalam air cetek. Tetapi apabila berjalan di atas tanah, burung itu mengalami kesukaran.

Semasa penerbangan, sangat sering mengepakkan sayapnya. Kaki dalam kes ini melaksanakan fungsi stereng.

Individu yang tinggal di iklim sederhana adalah migrasi. Mereka kembali ke laman bersarang biasa sekitar April. Oleh kerana mereka sentiasa berjalan di sepanjang pantai, individu meninggalkan jejak ciri yang membolehkan seseorang memahami kehadiran burung di kawasan ini. Jejak mereka meninggalkan besar. Paws mempunyai tiga jari kira-kira 6 cm panjang. Cara perjalanan adalah luar biasa. The stilt membuat langkah besar untuk saiznya - kira-kira 25 cm. Burung tidak bergantung pada seluruh kaki, tetapi berjalan hanya pada jari kaki, dari mana terdapat jejak.

Suara itu kuat. Membuat bunyi yang boleh digambarkan sebagai sepakan tendangan.

Mereka mempunyai gaya hidup seharian. Hampir sepanjang masa dihabiskan di pantai atau di sekitar takungan. Stilters bukan sahaja berjalan di sepanjang pantai, tetapi juga berenang dan menyelam dengan sempurna.

Kuasa

Stilts mempunyai cara makan yang agak pelik. Mereka direndam dalam air dengan hampir seluruh badan, hanya ekor yang masih berada di permukaan.

Dengan paruhnya, burung mencari makanan. Mereka menangkap pepijat air, cacing darah. Di samping itu, mereka boleh makan berudu, kumbang, tumbuh-tumbuhan. Burung-burung ini dengan mudah boleh mencari makanan di permukaan bumi, tetapi seluruh badan mereka disesuaikan khusus untuk memburu dalam air cetek. Di samping itu, kehadiran kaki panjang memburu di atas tanah yang tidak selesa.

Kaki panjang juga membolehkan burung untuk mendapatkan mangsa dari kedalaman yang tidak tersedia kepada burung lain. Dan paruh burung sangat mirip dengan pinset. Ia seolah-olah dibuat khusus untuk menangkap serangga di dalam air.

Pembiakan


Burung memilih lokasi bersarang sehingga berdekatan adalah mungkin untuk mendapatkan makanan yang cukup untuk dirinya sendiri dan keturunannya. Tanah jajahan adalah 100 pasang atau lebih. Untuk beberapa musim, pasangan itu disimpan, selepas itu burung boleh mencari rakan kongsi baru.

Menariknya, pacaran merasakannya. Mereka memilih lelaki dengan memberi perhatian kepadanya. Mereka menetas telur bersama-sama. Apabila wanita duduk di telur, lelaki dengan teliti membawa makanan untuknya. Dan apabila anak ayam dilahirkan, lelaki itu membawa makanan kepada mereka.

Burung-burung ini agak mudah bergaul, jadi mereka jarang tinggal bersendirian. Semasa tempoh bersarang, mereka membentuk koloni 20-30 pasang.

Sahaja pasangan praktikal tidak sarang. Fenomena sedemikian boleh sangat jarang berlaku. Kadang-kadang mereka bersekutu dengan koloni spesies lain, bersarang di dekatnya.

Sarang adalah lubang burung yang berderet dengan cabang, tangkai dan rumput. Sekiranya klac pertama rosak, pasangan akan mengenepikan satu lagi. Tetapi walaupun ini, spesies ini mempunyai kejayaan pembiakan yang agak rendah. Ia adalah 15-45%.

Pasangan dibentuk pada bulan April-Mei. Dalam meletakkan, biasanya terdapat kira-kira 4 telur berukuran 3-4 cm. Pada separuh kedua bulan Mei, wanita bersayap meletakkan telur. Masa inkubasi boleh berlangsung kira-kira sebulan. Ibu bapa melindungi anak ayam mereka dari ancaman. Beberapa minggu pertama, mereka secara aktif memberi makan anak-anak, supaya anak ayam tumbuh dan ditumbuhi bulu.

Pada kira-kira umur satu bulan, mereka mula terbiasa dengan kehidupan bebas dan cuba terbang. Chicks belajar untuk mencari makanan untuk diri mereka sendiri. Pada usia muda, bulu mempunyai warna coklat, yang akhirnya berubah menjadi putih.

Anak ayam berkembang dengan cepat. Bulu mereka agak ringan berbanding orang dewasa. Kematangan seksual dicapai pada umur dua tahun. Secara keseluruhannya, stilts hidup selama 12 tahun.

Burung-burung ini sangat menjaga anak-anak mereka, melindungi mereka dari ancaman. Kadang-kadang mereka boleh membahayakan diri mereka untuk melindungi anak ayam mereka. Sekiranya pemangsa atau ancaman lain menghampiri, burung itu akan melepaskan dan menjerit, cuba mengalihkan perhatian musuh dengan cara ini.

Hasil daripada aktiviti manusia, serta disebabkan oleh pengeringan badan air, jumlah wakil jenis ini berkurang. Burung mempunyai tempat yang lebih sedikit di mana mereka dapat mencari makanan.

Atas pelbagai sebab, banyak cengkeram stak mati, yang juga mempengaruhi saiz populasi. Kadang-kadang mereka menjadi mangsa pemburu, tetapi lebih sering rawak. Lagipun, sangat sedikit orang yang mahu menembak burung seperti itu. Lebih-lebih lagi, dia mempunyai sedikit daging.

Ia penting! Hari ini spesies ini dilindungi oleh undang-undang, memburu adalah dilarang.

Man membawa kemudaratan tidak langsung kepada spesies ini dengan menggunakan wilayah pesisir untuk kegiatannya dan menjadikannya tidak sesuai untuk burung. Di latitud tropika, spesies ini selamat. Di wilayah Sepanyol dan Itali, bilangan mereka meningkat.

Fakta menarik

  1. Kadang-kadang untuk bersenang-senang mengambil shiloklyuvku, yang merupakan penghuni Eropah selatan. Di luar, mereka serupa, tetapi mempunyai paruh yang melengkung. Kakinya agak pendek, mempunyai warna biru kebiruan. Sayapnya hitam dan putih.
  2. Orang-orang yang tinggal di negara-negara yang mempunyai iklim panas sangat panas harus telur. Oleh itu, sebelum duduk di atas sarang, burung itu merapikan bulunya.
  3. Apabila stil menenggelamkan telurnya, kakinya bengkok dan berada di belakang.
  4. Walaupun panjang kaki lebih besar berbanding dengan badan, burung ini hanya menduduki tempat kedua dalam penunjuk ini. Di tempat pertama adalah flamingo.

Video: bersayap (Himantopus himantopus)