Moskva - keterangan, habitat, fakta menarik

Moscovka adalah spesies kecil burung mudah alih dari keluarga Blue Tit. Sebelum ini, ia dipanggil "bertopeng" kerana warna hitam kepala, tetapi kemudian namanya berubah sedikit kepada versi moden.

Rupa

Загрузка...

Dengan sendirinya, burung yang berukuran kecil - 10-15 cm, beratnya hingga 12 gram. Kemunculan lelaki dan perempuan hampir sama, ia agak mudah bergerak, mudah alih, saiznya kecil dengan ekor pendek. Perempuan kurang pudar berbanding lelaki. Burung itu mempunyai warna hitam kepala, di bawah paruh di atas payudara - speck hitam yang sama dengan tali leher. Di bawahnya berwarna kelabu-putih, di bahagian atas berwarna biru kelabu dengan sisi oker. Ekor dan sayap juga berwarna coklat kelabu.

Bulu di kepala sedikit memanjang, menyerupai puncak - hanya pada burung subspesies selatan.

Dia menyanyi dari bulan Mac hingga September, suka membuat bunyi, bersuara dengan satu nota, duduk di atas puncak pohon, yang mempunyai keseluruhan gambaran keseluruhan.

Habitat

Загрузка...

Kami membantu untuk menghilangkan
daripada masalah
dan juga berkongsi tip berguna
Sebagai contoh: Bagaimana untuk menghilangkan tawon
Kalkulator Calorie
Kalkulator kalori dalam talian kami akan mengira kalori, protein, lemak dan karbohidrat makanan dan produk kegemaran anda.
Count kalori
Kalendar kalendar
Kalender lunar untuk 2019 akan mendedahkan kepada anda rahsia kejayaan, kekayaan, nasib baik dalam cinta.
Kirakan hari lunar
Artikel popular
  • 1
    Cara menyimpan kaviar merah dalam balang plastik
  • 2
    Bolehkah kucing membersihkan telinga dengan hidrogen peroksida?
  • 3
    Bagaimana untuk mengambil bawang putih di rumah
  • 4
    Apa yang perlu dilakukan jika sakit kepala sangat buruk?
  • 5
    Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak menggunakan gunting
  • 6
    Bagaimana untuk menghilangkan kulit kering pada wajah ubat-ubatan rakyat
  • 7
    Bagaimana untuk menghapuskan naungan hijau selepas mencelup rambut
  • 8
    Bagaimana untuk merawat pip pada lidah di rumah
Tips HomeUsefulAnimalsBirds Spesies

Moskva - keterangan, habitat, fakta menarik

Moscovka adalah spesies kecil burung mudah alih dari keluarga Blue Tit. Sebelum ini, ia dipanggil "bertopeng" kerana warna hitam kepala, tetapi kemudian namanya berubah sedikit kepada versi moden.

Rupa

Загрузка...

Dengan sendirinya, burung yang berukuran kecil - 10-15 cm, beratnya hingga 12 gram. Kemunculan lelaki dan perempuan hampir sama, ia agak mudah bergerak, mudah alih, saiznya kecil dengan ekor pendek. Perempuan kurang pudar berbanding lelaki. Burung itu mempunyai warna hitam kepala, di bawah paruh di atas payudara - speck hitam yang sama dengan tali leher. Di bawahnya berwarna kelabu-putih, di bahagian atas berwarna biru kelabu dengan sisi oker. Ekor dan sayap juga berwarna coklat kelabu.

Bulu di kepala sedikit memanjang, menyerupai puncak - hanya pada burung subspesies selatan.

Dia menyanyi dari bulan Mac hingga September, suka membuat bunyi, bersuara dengan satu nota, duduk di atas puncak pohon, yang mempunyai keseluruhan gambaran keseluruhan.

Habitat

Загрузка...

Muscovite biasa di semua Eurasia. Ia ditemui di Afrika, di tempat-tempat di barat laut Tunisia dan di Pegunungan Atlas. Dia biasanya hidup tidak lebih daripada 2000 ribu meter di atas air. Tetapi di beberapa tempat di China, ia juga boleh berlaku pada ketinggian 4,500 ribu meter, yang menghairankan untuk jenis burung ini.

Di bahagian Eropah Persekutuan Rusia, ia boleh hidup pada tahap 65 ° lintang utara, dan di lembah Sungai Ob - 64 ° c. sh.

Dia menjalani gaya hidup yang mantap, tetapi jika dia sangat kurang makanan, dia boleh menukar tempat kediamannya. Banyak trowels tiba pada ketibaan liang yang hangat, sementara yang lain tetap menduduki tempat baru.

Di bahagian pergunungan ia bergerak secara menegak dari lembah ke tempat-tempat yang ditutup dengan salji tebal yang lebih kecil. Ia tinggal terutamanya di hutan konifer yang tinggi, lebih memilih hutan rimba. Ia juga berlaku di bahagian selatan Kamchatka, di Ukraine, Altai, Ural selatan, bahagian atas Sungai Amur, serta di Turki, Sakhalin, Corsica dan Taiwan.

Gaya hidup

Загрузка...

Genus burung ini hidup dalam kambing-kambing, hanya dalam musim kawin ia boleh hidup dengan separuh hingga anak ayam tumbuh. Kambing domba sehingga 50 orang, tetapi di beberapa bahagian di Siberia boleh mencapai ratusan bahkan ribuan individu. Sebagai peraturan, ia termasuk bukan sahaja tits, tetapi juga jenis tits lain, serta chiffchades, kumbang darah dan pikas biasa.

Kehidupan, sebagai peraturan, dalam retak gunung, ceroboh tenggelam tikus, tunggul tua dan lubang-lubang pokok, terutama lebih suka lekuk-lekuk burung yang ditinggalkan. Rumah itu ditenun dari kayu, bulu, kuda, dari dalamnya dipenuhi dengan jaring labah-labah dan rambut, lelaki tidak terlibat dalam membina sarang, tetapi tetap menjadi tugas untuk memberi makan kepada "pasangan" sebaik sahaja anak ayam dilahirkan.

Apabila mencapai usia satu tahun, burung itu mula menjalani gaya hidup seksual: perlawanan yang berusia satu tahun mencari pasangan dan, sebagai peraturan, tetap setia padanya. Terdapat kes apabila, kerana kekurangan makanan, seekor burung bahkan berkongsi makanan dengan separuhnya, supaya tidak dipisahkan untuk masa yang lama.

Semasa mencari separuh, burung itu mengembangkan selera makan memburu. Dia memburu kumbang, kupu-kupu, lalat, capung, aphid, belalang, cacing dan serangga lain yang sesuai dengan citarasa beliau. Pada musim panas, dietnya lebih bervariasi, ini disambung bukan sahaja dengan banyak makanan, tetapi juga dengan cinta burung untuk makanan.

Apabila ketibaan musim luruh dan musim sejuk, diet burung berubah secara dramatik. Pemakanannya termasuk benih konifer. Sokongan penting di musim sejuk untuknya adalah penyuap, serbuk roti, biji dan bijirin yang ditinggalkan orang untuk mereka.

Musim kawin

Musim kawin pada tits berlangsung dari akhir bulan Mac hingga akhir bulan Jun. Lelaki menggoda wanita dengan nyanyian, menari dan menggoyang sayapnya, menerbitkan tril-tril yang merdu.

Selepas burung telah menemui separuh mereka, mereka meneruskan pembinaan sarang, yang, seperti yang disebutkan di atas, diduduki oleh wanita.

Semasa tempoh peletakan untuk musim ini, mayat boleh meletakkan 5 hingga 9 telur. Moskovka melakukan dua batu untuk tempoh itu, ia berlaku hampir selalu dan di semua habitatnya, dengan pengecualian beberapa kawasan di Afrika. Telur berwarna putih, kecil bersaiz kecil dengan bintik coklat atau kemerahan.

Anak ayam tumbuh purata 20 - 25 hari. Pada masa ini, makanan lelaki, terutamanya beberapa hari pertama. Wanita pada masa ini adalah dengan anak ayam, melindungi dan menghangatkan mereka. Sebaik sahaja anak ayam semakin kuat, ibu juga mencari makanan. Mencapai umur sebulan, anak ayam tinggal beberapa hari dengan ibu bapa mereka, dan kemudian pergi ke penerbangan percuma.

Pada musim gugur, mereka menyertai kawanan, sebelum bermulanya musim bunga, ketika cuba untuk bersaing dengan orang dewasa dan sedekat mungkin dengan mereka yang dekat dengan mereka.

Fakta menarik

Загрузка...

  1. Moskva mempunyai lebih daripada 20 subspesies, yang praktikalnya tidak berbeza di antara mereka sendiri.
  2. Seperti semua titmouse, ia sangat rapi dan makan sepanjang hari. Walaupun dia tidak mahu makan, dia menyembunyikan makanannya di sarang atau hollows, untuk memakannya kemudian.
  3. Mudah dijinakkan, selepas dua minggu dia boleh makan dari tangan seseorang.
  4. Ia mempunyai ingatan yang sangat baik dan dapat mengingati tempat di mana ia telah menemui makanan untuk kembali ke situ.
  5. Rata-rata jangka hayat trowel adalah 9 tahun.
  6. Hatinya membawa kira-kira 1,200 potongan seminit.
  7. Pada musim panas, ia memakan ulat 300-400, i.e. setiap hari boleh makan sebanyak mungkin makanan.
  8. Mereka tidak mempunyai nama mereka di rantau Moscow, sebelum ini mereka dipanggil "bertopeng" kerana "topi hitam" dan ikat di dada, maka namanya berubah.
  9. Moscovka - satu-satunya orang berkepala biru yang tidak hidup dalam sangkar. Dia cepat terbiasa dengan orang itu, terutamanya jika anda berkelakuan dengan teliti dan tanpa pergerakan secara tiba-tiba.
  10. Dia tidak mempunyai data luaran yang luar biasa, tetapi mempunyai bakat muzik yang hebat, yang mengagumi suara yang indah itu.

Video: T-shirt (Periparus ater)

Загрузка...

Tonton video itu: 860-1 Videoconference with Supreme Master Ching Hai, Multi-subtitles (Oktober 2019).

Загрузка...

Kategori Popular

Загрузка...