Spoonbill - keterangan, habitat, fakta menarik

Burung besar ini sering disalah anggap sebagai bangau atau pelindung. Ia tergolong dalam keluarga burung susunan ciconiiformes dan kepunyaan subfamili selendang. Ia mengenai sendok makan biasa. Badannya mencapai satu meter panjang, beratnya adalah 1-2 kilogram, dan sayapnya bervariasi dari 1.15 hingga 1.35 m, bulu padatnya padat berwarna putih salju dalam kebanyakan kes, dan paruh dan kakinya berwarna hitam. Dalam tempoh permainan mengawan, rambut panjang berdiri di kepala kepala lelaki, dan terdapat ekor merah di lehernya.

Habitat

Spoonbill yang tinggal di Eropah dan Asia adalah migrasi, dan mereka yang bersarang di Afrika Utara, New Zealand, Australia dan New Guinea tidak. Perlu diperhatikan bahawa burung-burung Eropah untuk terbang musim sejuk ke Afrika, dan burung Asia - ke China atau India. Burung lebih suka hidup berhampiran dengan cetek, takungan air liur, berhampiran dengan tasik kecil atau segar. Terdapat makanan yang cukup untuk mereka:

  • krustasea;
  • katak;
  • goreng;
  • cacing;
  • pelbagai tumbuhan air;
  • ikan kecil;
  • midges;
  • pelbagai serangga dan larva mereka.

Mereka biasanya merayap di buluh, semak pantai atau langsung ke atas pokok.

Ciri-ciri dan burung pembiakan

Biasanya burung-burung ini membuat kambing-kambing kecil atau bahkan bergabung dengan kawanan burung lain, contohnya, burung-burung. Kemiripan Spoonbill kepada bangau dijelaskan oleh hakikat bahawa dalam penerbangan dia, seperti dia, menarik leher panjangnya ke hadapan. Di samping itu, ia mempunyai kaki panjang dan nipis dengan membran, ciri semua burung paya.

Rang undang-undang sudu adalah nipis dan panjang, tetapi melebar dan seolah-olah diratakan pada akhir, dengan ciri-ciri oren di hujungnya. Ekor hampir tidak kelihatan, kerana ia sangat pendek dan mempunyai bentuk baji. Tidak terdapat perbezaan seksual luar antara perempuan dan lelaki.

Perlu diingat beberapa perkataan tentang bulu. Walaupun kebanyakan orang memakai bulu putih, ada antara enam jenis sudu dan mereka yang berwarna berbeza. Buah merah jambu yang berwarna merah jambu mempunyai bulu merah jambu yang indah berwarna berwarna kelabu di kepala dan leher. Pewarna ini adalah tipikal untuk burung, makan sejumlah besar karotenoid. Burung itu hidup di Amerika, dan pergi ke Chile atau Argentina untuk musim sejuk.

Selain merah jambu, anda boleh membezakan sebiji roti merah coklat yang coklat. Penanya kebanyakannya berwarna hitam dengan peralihan kepada nada-nada merah di leher dan perut. Sayap berwarna hijau dan ungu. Burung ini beratnya hanya 500 gram.

Biasanya tongkat sudu mula memburu pada waktu petang, apabila ia menjadi gelap. Setelah keluar di dalam air cetek, mereka menurunkan paruh separuh terbuka ke dalam air dan mula "memotong" ikan atau serangga. Mereka bergerak ke belakang dengan paruh mereka, seolah-olah memotong sesuatu di dalam air. Sebaik sahaja ikan berenang di bawah paruh, burung dengan segera menutupnya, dengan tegas memegang mangsa. Oleh itu, orang pribumi sering dipanggil "mowers" sudu. Sekiranya tiada pergerakan air di sungai atau takungan, maka burung-burung memburu satu demi satu. Di dalam sungai-sungai kecil, walaupun dengan aliran air yang lemah, mereka menangkap mangsa oleh kawanan keseluruhan, mengalir dan bergerak ke arah aliran satu demi satu.

April dan Julai adalah masa yang subur untuk permainan perkahwinan. Mereka dihadiri oleh burung yang telah mencapai tiga tahun. Lelaki menghiasi diri di depan wanita dengan bulu dan sikat bulu bahagian mereka. Mereka, pada gilirannya, membalas. Sebagai tambahan kepada buluh, di mana sarang bambu dibina tepat di atas tanah, burung boleh membina mereka di rakit terapung yang terbuat dari buluh atau cawangan yang sama. Mereka juga mampu menduduki sarang copepod itu. Ini termasuk:

  • pelican merah jambu dan keriting;
  • kormorant.

Dalam jajahan burung boleh dihitung dari 6 hingga 160 individu. Kadang-kadang mereka bersebelahan dengan kawanan burung lain. Dalam musim kawin, sudu adalah sangat agresif dan secara aktif melindungi anak-anak dan sarang mereka untuk alasan yang sedikit. Selebihnya, mereka agak aman dan tenang.

Biasanya wanita meletakkan dua hingga lima hingga enam telur. Kedua-dua pasangan mengambil bahagian dalam penetasan. Seluruh proses mengambil masa sehingga tiga hingga empat minggu. Nestling muncul di bawah putih dan dengan paruh lembut. Untuk sementara waktu, ibu bapa memberi makanan kepada mereka. Dan anak ayam mendapat makanan dari esofagus mereka. Apabila bayi berumur empat minggu, mereka akan bersedia untuk hidup bersebelahan dengan sarangnya, kerana tidak lagi sesuai dengannya. Mereka akan sabar menunggu ibu bapa berdekatan semasa mereka memburu. Menjelang 49 hari, anak ayam mula berdiri di sayap. Pada masa ini, mereka sepenuhnya terikat, dan payudara mereka akan menjadi kuat dan serupa dengan ibu bapa. Apabila sampai dua bulan, anak ayam akan membesar sehingga mereka boleh memburu diri mereka sendiri.

Fakta menarik

  1. Berkat massa udara yang semakin meningkat, burung boleh berhijrah ke jarak jauh, melayang di atas tanah pada sayap besar mereka. Semasa penerbangan itu, burung terbang satu demi satu, membentuk satu bentuk baji atau huruf Latin "V" di langit.
  2. Spoonbills kelihatan sangat mirip dengan ranting atau bangau. Dengan yang kedua, mereka bukan sahaja mempunyai persamaan luaran, tetapi juga jejak yang sama di atas pasir. Dengan satu-satunya perbezaan kecil yang tiang yang lebih mendalam tetap dari jari belakang sudu budu daripada dari jarum bangsal.
  3. Pada paruh burung, terdapat banyak reseptor sensitif, dengan bantuan yang mana ia melihat pergerakan mangsa kecil di dalamnya. Sebaik sahaja otak menerima isyarat pergerakan itu, burung itu segera menutup paruh dan menelan mangsa.
  4. Oleh kerana kepupusan dan pencemaran habitat burung, bilangannya terus menurun. Hari ini ia disenaraikan dalam Buku Merah.
  5. Oleh itu, imejnya boleh ditemui pada duit syiling peringatan Kazakhstan, yang termasuk dalam siri "Buku Merah Kazakhstan". The spoonbill juga boleh didapati di setem pos di Azerbaijan.

Video: sudu sendok (Platalea leucorodia)