Alpine Accentor - perihalan, habitat

Burung alpine Accenturus bersaiz kecil, seperti semua spesies passerine lain. Dalam bahasa Latin, nama spesies ini terdengar seperti Prunella collaris.

Penerangan

Burung-burung ini sedikit lebih besar daripada burung pipit. Tetapi sayap mereka agak lama. Panjang badan mencapai 16-18 cm, lebar sayap - kira-kira 30 cm atau lebih sedikit. Jisim alpine swirls adalah 35-45 gram. Perwakilan spesies mempunyai komposisi padat, sayap mereka memanjang dan sedikit menunjuk. Mereka terbang cepat, dalam gelombang. Dalam gaya penerbangan menyerupai sariawan.

Ekor burung ini agak pendek. Selalunya terletak di permukaan bumi. Kadang-kadang duduk di atas pokok renek atau rumput. Di atas tanah, mereka berjalan pantas, kadang-kadang berlari atau melompat.

Dalam kawasan di mana burung ini hidup, ia sering dikelirukan dengan lark. Mereka bersaiz yang sama, dan, jika anda melihat dari jauh, warna burung itu sama gelap dan membosankan. Mereka juga suka tinggal di tanah, terbang seperti ini. Suara yang dihasilkan oleh spesies ini juga serupa. Di samping itu, mereka sering membentuk kawanan bukan sahaja semasa tempoh bersarang. Atas sebab yang sama, burung sering keliru dengan rabung.

Terdapat juga spesies hutan, tetapi saiz alpine lebih besar oleh sekitar sepertiga. Perwakilan hutan berjalan di atas tanah secara menegak, sementara orang-orang alpine sering ditekan ke tanah dan kelihatan seperti tikus. Burung cenderung kadang-kadang menyusut ekornya atau sayapnya.

Pada musim yang berbeza, wakil-wakil spesies ini berbeza dalam pelbagai warna. Pada musim bunga, mereka berada di bahagian atas kepala, dan juga di dada dan belakang mempunyai warna kelabu. Kebanyakan bulu mereka berwarna coklat. Di atas jalur longitudinal belakang warna gelap dilihat melalui. Di kawasan tekak, bulu berwarna kelabu muda. Ia berselerak dengan patch hitam kecil yang bergabung ke jalur longitudinal. Perutnya cerah. Di sisi burung terdapat pelbagai jenis warna berkarat. Mereka dibingkai dengan sempadan terang, yang berbeza dengan warna keseluruhannya. Pada ekor adalah cahaya bulu. Terdapat juga garis-garis gelap.

Apabila burung berada dalam kedudukan duduk, kawasan gelap kelihatan pada sayap, yang menonjol terhadap latar belakang coklat umum. Jika anda melihat angin badai terbang dari atas, bahagian ini kelihatan seperti jalur yang berjalan dari belakang ke tepi sayap.

Bulu ekor di alpine aurora berwarna coklat-kelabu. Di tepi jalur cahaya boleh dilihat.

Paruh dicat di bawah naungan gelap, tetapi pada dasarnya ada tempat berwarna kuning. Kaki berwarna merah. Jika anda melihat burung dari jauh atau pada waktu senja, semua butiran warna gabungan ini. Burung itu kelihatan gelap. Hanya sebahagian sayap yang menonjol.

Warna wakil dari jantina yang berbeza hampir sama. Warna-warna betina agak redup, jadi bintik-bintik dan garis-garisnya tidak begitu kontras. Sepanjang tahun, burung itu benar-benar meleleh hanya sekali. Ini berlaku dalam tempoh selepas bersarang.

Apabila bulu segar tumbuh, pewarna semakin cerah. Dalam warnanya lebih coklat. Ini amat jelas di belakang dan bahu burung. Blotches yang lebih baik dilihat di kerongkong.

Turun di ayam kelabu, jarang berlaku. Bulu pada individu muda hampir warna yang sama, tetapi warna-warna yang redup. Brown mendominasi bukannya kelabu.

Suara


Lagu twist Alpine adalah gelanggang suara yang kedengarannya tidak tergesa-gesa dan tidak memiliki strukturnya sendiri yang jelas. Bunyi adalah sama dengan lagu skylark, tetapi tidak begitu pelbagai. Berbanding dengan kayu cendawan, sayap alpine menyanyi agak perlahan.

Nyanyian boleh didengar apabila burung berada di atas tanah. Panggilan dari wakil-wakil spesies ini sama dengan passerine atau panggilan orang pagi. Mereka boleh membuat truffing babbling.

Habitat

Burung ini hidup di pergunungan Afrika Utara, serta di wilayah Eurasia. Ia juga dijumpai dalam kuantiti kecil di Caucasus.

Gaya hidup dan penghasilan semula

Burung-burung ini tinggal di pergunungan di ketinggian dari 1,700 m ke salju yang sangat. Mereka hidup di kawasan datar dengan sedikit tumbuh-tumbuhan. Mereka hidup, sebagai peraturan, di atas hutan dan tidak tinggal di dekat mereka. Mereka membina sarang dalam batu. Ia dibina dari rumput dan dipenuhi dengan bulu dan bulu. Telur pusar berwarna biru. Tidak ada spec pada mereka. Dalam satu lapisan boleh dari 3 hingga 6 telur. Kadang-kadang dalam satu musim, burung membawa 2 anak. Nasizhivaniem dan memberi makan kedua-dua yang terlibat. Pasangan memilih untuk hidup.

Kuasa

Mereka makan serangga, moluska, dan juga araknida. Selalunya dalam diet juga termasuk buah dan biji. Mereka mencari makanan dalam batu, di atas tanah, serta di dalam lumut dan lichen. Mereka juga musim sejuk di gunung, tetapi turun ke bawah. Kadang-kadang pada masa ini burung itu dapat ditemui di dataran.

Video: Alpine Curl (Prunella collaris)