Marsupial Anteater - perihalan, habitat, gaya hidup

Antara haiwan eksotik, anteater marsupial adalah salah satu yang paling menarik. Haiwan kecil comel ini dapat makan beberapa ribu rayap dan semut dalam masa 24 jam. Oleh itu namanya - anteater marsupial. Tetapi wakil keluarga dari nama yang sama juga mempunyai nama lain - nambat. Anteater marsupial tergolong dalam mamalia, dan digambarkan buat kali pertama oleh ahli zoologi Inggeris, George Robert Waterhouse. Ia berlaku pada tahun 1836, ketika ahli sains mengkaji fauna unik dari benua Australia yang jauh.

Kawasan pengedaran

Sehingga penjajahan Australia oleh orang Eropah, nambat sangat umum di benua itu. Penduduknya lebih biasa di bahagian selatan dan barat Australia, sehingga ke pantai Lautan Hindi. Dan di utara benua habitat monster pemangsa motley ini diperluas jauh, sampai ke wilayah selatan-barat. Tetapi pendatang dari Eropah membawa binatang peliharaan, serta rubah, ke tanah besar. Semua ini mempunyai kesan yang signifikan terhadap pengurangan bilangan anteater marsupial. Pada masa yang sama, dataran di mana haiwan itu dengan mudah dapat dikurangkan.

Hari-hari ini, nambat hanya terdapat di Australia Barat. Hari ini ia mendiami hutan kayu putih, serta tempat di mana hutan cahaya kering menguasai. Menariknya, anteater marsupial sempurna wujud bersama koala, berkongsi dengan mereka satu habitat.

Ciri-ciri membezakan luaran

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, nambat adalah saiznya yang kecil: sebagai contoh, berat badan walaupun individu yang agak besar tidak melebihi 500 gram. Dan lelaki adalah lebih banyak wakil daripada jantina yang bertentangan. Tetapi dengan dimensi sederhana, pemangsa kecil ini mempunyai pewarna yang sangat asli dengan jalur melintang yang terang. Ciri ini membezakan haiwan, dan menjadikannya yang paling menarik dari seluruh fauna Australia.

Tetapi bukan sahaja pewarna yang luar biasa menyoroti nambatus, haiwan itu mempunyai beberapa ciri yang lebih mengesankan. Pertama, ia adalah bahasa yang mencapai panjang sehingga 10 sentimeter. Dia sangat mirip dengan cacing. Oleh kerana struktur khas badan ini, anteater berjaya memburu tanpa merasa kekurangan makanan.

Ciri khas yang unik untuk Nambatas adalah ekornya yang mewah dan sangat lebat. Dalam haiwan dewasa, ia mencapai beberapa puluhan centimeter panjang, membentuk hampir 2/3 panjang seluruh badan binatang itu.

Monyet anteater sangat cantik. Ia agak memanjang dan menunjuk. Mulut pemangsa adalah kecil, di mana terdapat sekitar lima puluh gigi lemah asimetris, yang pada prinsipnya tidak mengganggu hewan untuk memburu dengan sukses.

Ia harus dikatakan tentang keanehan anatomi lain dari anteater marsupial, yang menjadikannya berkaitan dengan armadillos dan wakil-wakil jangka panjang dari fauna Australia. Lelangit keras ini agak lebih besar daripada mamalia lain.

Dari ciri-ciri struktur seksual, adalah patut memberi perhatian kepada hakikat bahawa wanita dari anteater marsupial mempunyai empat papillae. Benar, dia tidak mempunyai beg brood. Badan ini menggantikan medan susu yang dibatasi oleh tepi bulu kerinting. Lengan depan nambat adalah lima jari, mempunyai kuku yang tajam, yang memungkinkan untuk mempunyai sokongan yang stabil. Kaki belakang pemangsa adalah empat jari.

Dan pada akhir penerangan tentang rupa haiwan kecil comel ini saya ingin tinggal lebih sedikit pada pewarna itu. Jalur-lembutan pada badan haiwan itu ringan, kebanyakannya warna putih dan krim, dan warna kuning atau oker mengatasi perut.

Kehidupan apa jenis yang membawa nambat?

Berbeza dengan banyak mamalia, anteater marsupial lebih cenderung kepada corak individu kewujudannya. Setiap individu mempunyai plot sendiri, kawasan yang kadang-kadang mencapai sehingga 150 hektar atau lebih. Wilayah ini adalah bekalan makanan pemangsa. Secara umum, Nambat suka hidup dalam kehangatan dan keselesaan. Cuba mencipta keadaan diri sendiri yang selesa, haiwan itu dalam lubang atau berongga menarik banyak daun kering dan rumput lembut. Dalam keadaan sedemikian, dia mendapat tidur yang cukup, dan pada waktu pagi pergi ke pengekalan peruntukan.

Aktiviti harian pemangsa bergantung kepada suhu ambien. Sejak di musim panas, apabila tanah menjadi panas, semua serangga menyembunyikan jauh di dalam tanah, nambat digunakan untuk memulakan pemburuan dengan terbitnya matahari. Pada musim sejuk, haiwan itu aktif semua kitaran cahaya sehingga gelap. Tetapi persembahan semacam itu lebih tipikal bagi wanita, dan laki-laki berpuas hati dengan pemburuan, yang berlangsung tidak lebih dari 4 jam. Selebihnya, wakil-wakil seks yang lebih kuat memilih untuk dibelanjakan dalam ceruk yang selesa.

Satu fakta yang menarik! Para saintis mendapati bahawa anteater tidur lebih seperti keadaan anabiosis. Oleh kerana haiwan itu secara harfiah "jatuh" ke dalam hibernasi, dia sering menjadi mangsa pemangsa yang lebih besar. Terdapat juga kes-kes tragis apabila orang membakar pokok mati bersama-sama dengan haiwan kecil yang telah tidur di dalamnya.

Tetapi apabila nambat berada dalam keadaan terjaga, dia dengan pantas bergerak dari apa-apa bahaya, mendaki pokok yang lemah. Menariknya, jika anda menangkap haiwan itu, ia tidak menunjukkan pencerobohan dan tidak menggigit. Anteater meluahkan rasa tidak senang dengan bersiul atau sejenis keributan. Ramai pencinta haiwan jarang menjinakkan haiwan comel ini. Anteater marsupial hidup dalam penawanan untuk masa yang agak lama - sehingga 6 tahun. Dan di alam liar, hidupnya jauh lebih singkat.

Diet

Anteater marsupial dianggap sebagai satu-satunya haiwan yang seumpamanya, yang lebih suka memakan serangga sosial. Kebanyakannya adalah anai-anai. Wartawan invertebrata lain kadang-kadang sengaja jatuh ke dalam dietnya. Terdapat maklumat bahawa dalam sehari nambat boleh memakan hingga 20 ribu serangga, iaitu sekitar 10% dari berat badan pemangsa sendiri. Perkara yang paling sukar untuk mendapatkan makanan datang pada musim sejuk, kerana anai-anai masuk jauh ke dalam tanah. Kuku lemah tidak membenarkan pemangsa untuk mendedahkan gundul rayap. Sebaliknya, apabila serangga berada di luar rumah mereka, tiang-tiangnya mudah diperolehi dengan bahasa khusus mereka.

Berhasil mencari serangga yang membantu haiwan itu dengan sangat baik. Nambat menelan mangsanya sepenuhnya, tanpa menghiraukan mengunyah cengkerang keras yang menutupi anai-anai.

Satu fakta yang menarik! Bukan sahaja zoologists, tetapi juga saksi kasual makanan anteater, mendakwa bahawa haiwan itu kehilangan kewaspadaannya semasa makan. Beberapa saksi mata tentang makan malamnya juga cuba mengambil binatang itu di tangannya dan menyerangnya. Terhadap manifestasi perasaan seperti itu, anteater tidak menyatakan rasa tidak puas hati.

Musim kawin dan keturunan

Walaupun masa permainan mengawan di anteaters datang pada akhir bulan Disember, pada bulan September lelaki mula mengembangkan rahasia seksual yang menarik wanita. Sepanjang tempoh ini, lelaki sangat aktif, mencari teman wanita, mereka cenderung meninggalkan rahsia mereka di setiap belukar dan pokok. Tetapi apabila mesyuarat itu berlangsung, tempohnya tidak melebihi dua hari.

Sekiranya tarikh pasangan itu dimahkotai dengan kejayaan, iaitu persenyawaan berlaku, maka dalam masa dua minggu wanita akan menghasilkan anak. Bayi yang baru lahir nambatov sangat tidak bertahan pada kali pertama. Mereka dilahirkan sepenuhnya telanjang, dan lebih seperti cacing kecil tidak lebih dari 1 cm. Kanak-kanak mencari puting ibu sendiri, berpaut kepada mereka dengan mantap. Dalam keadaan sedemikian yang digantung, anak muda hidup selama kira-kira empat bulan. Dalam tempoh ini, pertumbuhan mereka sudah mencapai kira-kira lima sentimeter. Pada usia ini, perempuan itu meninggalkan anak-anaknya di dalam lubangnya, dan melawat mereka hanya pada waktu malam. Nambatas bersedia untuk hidup bebas pada umur sembilan bulan, dan pada tahun kedua kehidupan, anaknya mencapai kematangan seksual yang normal.

Bilangan

Seperti yang telah diperhatikan pada awal bahan ini, penduduk anteaters marsupial berada di ambang kepupusan. Krisis yang amat tajam dicatat pada penghujung 70-an pada abad ke-20. Para saintis percaya bahawa pengurangan jumlah wakil-wakil fauna yang jarang berlaku di Australia ini paling banyak dikaitkan dengan aktiviti manusia yang agresif, yang banyak mengubah habitat haiwan kecil ini. Pada masa ini nambat, sebagai spesies terancam, dimasukkan ke dalam Buku Merah.

Video: marsupial (Anteater) (Myrmecobius fasciatus)