Warbler taman - keterangan, habitat, fakta menarik

Pengetuk taman adalah lagu burung yang dapat ditemukan di wilayah Belarus, Rusia, Ukraina, India, Kazakhstan, Turkmenistan.

Pandangan taman hampir tidak berbeza daripada punggung buluh dan pedang. Mereka semua kelihatan hampir sama - panjangnya 10 hingga 18 sentimeter, saiz sayap adalah dari 5 hingga 7 sentimeter, dan beratnya adalah sekitar 10 - 17 gram.

Burung yang dipanggil warbler tidak boleh bermegah warna yang terang, sebaliknya lelaki dan perempuan mempunyai warna kelabu-coklat yang sama di atas dan kuning-zaitun di bahagian bawah badan. Ciri-ciri yang paling penting dari anjing taman adalah nyanyian tiruan mereka, yang diterbitkan pada waktu malam. Makhluk-makhluk menyanyi ini meniru bunyi burung-burung lain dan melakukan lebih perlahan daripada rakan-rakan mereka.

Ciri penampilan

Warbler yang matang semasa musim kawin kelihatan istimewa. Secara umum, burung ini mempunyai punggungnya yang dicat dengan warna zaitun yang dalam. Tetapi bahagian nadkhvostnaya adalah sedikit lebih ringan daripada belakang zaitun, dengan baik, ekor dan sayap, sebaliknya, dihasilkan lebih dalam dan oleh itu kelihatan sangat membosankan.

Kelabu, warna berasap terdapat di bahagian menonjol burung, ia meluas dari ekor ke tekak. Juga kelabu ditemui pada cakar dan jari.

Pada musim panas, lagu berbulu ini kelihatan agak suram. Ia adalah dalam bentuk yang pudar bahawa semua warna kebodohan burung ini dapat dilihat - belakang berwarna kelabu, perut kotor-putih. Tetapi individu yang matang dalam rupa musim luruh yang baru boleh berbangga dengan bunga kemerah-merahan pada bahagian punggung dan campuran oker pada bahagian ventral badan. Pertumbuhan muda semasa musim gugur telah pewarna lebih cerah dan lebih merah, daripada orang dewasa.

Habitat

Burung taman, seperti yang telah diliputi di atas, tinggal di banyak negara, kadang-kadang dijumpai berhampiran Leningrad, di timur Estonia, di perairan Barat Siberia, di Mongolia, di Altai, di Irtysh, di Nepal, di Saratov. Wintering dihantar ke India, Pakistan dan negara-negara terma lain.

Pengembara berbulu memasuki wilayah bekas USSR hanya pada musim panas. Ini adalah pandangan terbang yang tidak tinggal di kawasan kami untuk masa yang lama.

Kenalan pertama

Pada tahun 1901, untuk pertama kalinya, sebatang kebun ditemui di wilayah bekas USSR, ia dilihat pada 10 hingga 13 Mac di lembah Murghab. Selepas penghijrahan burung ternyata - pada akhir bulan Jun mereka mula mempersiapkan diri untuk berlepas musim gugur dari USSR, tetapi akhirnya meninggalkan CIS pada bulan Ogos-September 1901.

Pakar mendapati burung mula beransur-ansur terbang dari USSR, jadi burung-burung ini mula terbang dari rantau Moscow pada 24 Ogos dan hampir tidak bertemu di pinggiran ibu negara pada 9 September.

Kelakuan

Warbler taman dianggap sebagai kekasih hutan, dia lebih suka daun yang gugur, hutan konifer. Secara umum, burung ini adalah nomad dan menyesuaikan diri dengan pelbagai keadaan dan landskap iklim.

Di taiga sering membuat sarang di semak-semak dan di ruang padang rumput, yang terletak berhampiran dengan rawa-rawa, tasik, sungai, dan terusan. Juga, kehadirannya boleh dilihat dalam raspberi yang ditumbuhi, dalam lubang-lubang kecil, di semak-semak dan jurang.

Di rantau hutan-padang rumput, ia mengembara ke dalam hutan kecil dan birch dan kadang-kadang menyeberangi kawasan yang tidak konvensional (di mana tidak ada pokok dan semak). Reed di lokasi terbuka, kering untuk menetap di badan air, sedikit ditumbuhi buluh kecil dan sungai, tetapi hanya di tempat dengan semak atau buluh.

Di sungai dan rujulet kecil, ia menduduki kawasan di hutan willow dan spruce. Ia hidup di lereng bukit di semak-semak belukar, dan kadang-kadang di dalam pagar pagar, kadang-kadang jauh dari air. Kadang-kadang ia menetap di tempat-tempat sosial dan tempat-tempat yang sepi - ini mungkin ditimbun rumpai, taman-taman yang ditinggalkan, parit, taman-taman yang terlalu banyak, terutama yang berdekatan dengan kolam dan sungai.

Wilayah pergunungan juga dipilih oleh penulis lagu, ia mendiami pinggul dan pelbagai jenis ceri yang tidak ditanam. Terletak di lereng bukit dan bukit. Bagi kawasan pergunungan, pewarna perang di sini lebih suka bersarang di ketinggian 800 - 1300 meter. Ia hidup di dataran tinggi Ural, di Tien Shan dan berhampiran dengan aliran gunung Kopetdag.

Penduduk

Bilangan warbler berbeza dan secara langsung bergantung kepada rupa bumi. Sedikitnya di bahagian utara, misalnya, sukar untuk mencari burung ini di rantau Leningrad atau lembah Yenisei. Tetapi anda biasanya boleh bertemu burung songbird di Ural, Baltik, Wilayah Smolensk dan Wilayah Olonet, serta di seluruh kawasan Eropah tengah bekas USSR.

Pembiakan

Pada musim bunga, burung kembali ke tempat bersarang. Apabila tiba, lelaki matang mula menyanyi dan menduduki tempat bersarang. Sarangnya berada di pelbagai jarak dari badan air, dalam beberapa kes cukup jauh. Mereka ditemui dalam jerung padat, semak melati, semak beri yang ditumbuhi, dogrose, ceri dan tumbuh-tumbuhan lain.

Perkara yang paling penting untuk buluh apabila memilih lokasi untuk bersarang ialah kehadiran ketumpatan tumbuhan dan banyak cahaya pada zarah-zarah tumbuh-tumbuhan ini. Burung menggantung sarang pada batang dan cabang, tetapi bentuk sarang biasanya sama ada berbentuk kerucut atau berbentuk cangkir.

Wanita itu meletakkan 4-6 telur, agak tidak menentu dalam warna mereka. Jenis pertama telur ditutup dengan nada merah jambu pucat, latar belakang telur kedua adalah dalam matte, warna putih susu, dan yang ketiga dibentangkan dalam versi putih kelabu.

Moult

Burung ini menukar bulu mereka dua kali setahun. Pertama datang sebelum berumah tangga, dan selepas perubahan bulu pasca perkahwinan. Molt pertama berlaku pada musim sejuk, dan yang kedua - pada musim gugur. Walau bagaimanapun, dalam individu muda terdapat molt separa pada peringkat terakhir musim panas.

Tabiat bunyi

Coklat gelap di ketinggian dan kelabu di sektor yang lebih rendah, dia, pewarna pahlawan menerbitkan "pemeriksaan" dua atau tiga kali ganda, menandakan beberapa peristiwa. Lagu ini berbulu adalah unik, sukar untuk mengelirukan dengan yang lain. Ia terdiri daripada teriakan berasingan dan suku kata, dan di belakang masing-masing adalah "semakan cek" yang terkenal dan berulang.

Lagu itu berubah, kadang-kadang ia mengandungi banyak ratchets, dan kadang-kadang sejumlah besar gabungan yang terang, penuh dan tidak tergesa-gesa yang berakhir dengan keinginan. Juga komposisi lama ini mengandungi suku kata dari lagu-lagu burung lain.

Dalam momen musim kawin, anda sentiasa dapat mendengar lelaki menyanyi, mereka meratap selama beberapa hari. Walaupun fakta ini, lelaki memberikan lagu-lagu yang sama sekali berbeza dalam wataknya, contohnya, di siang hari lagu berirama, cepat dipanggil, yang berlaku walaupun tanpa hentian. Ini disebabkan oleh fakta bahawa burung tidak tidur pada masa ini, ia mencari makanan, mengubah kedudukannya dan melakukan banyak operasi fizikal.

Pada waktu malam, burung pasif dan menerbitkan lagu dari satu tempat, biasanya duduk di atas semak atau cawangan. Lagu malam mempunyai kelantangan yang tenang, perlahan dan tinggi, ia juga mengandungi jeda dan diukur.

Video: warbler taman (Acrocephalus dumetorum)