Butterfly Lentochnik - keterangan, habitat, spesies

Dalam masa yang hangat di tepi hutan atau tebing-tebing takungan, anda boleh menemui rama-rama dengan titik-titik ciri-ciri pada sayap. Ini kupu-kupu poplar lentochnik, ia menambah semula rizab unsur surihnya.

Penerangan

Poplar lentochnik - salah satu rama-rama terbesar yang dimiliki oleh keluarga nymphalida. Pinggir sayapnya berumput dari 6 hingga 8.5 cm. Permukaan sayapnya mempunyai warna coklat gelap, di bawah matahari, anda dapat melihat limpah warna biru-biru, ibu-mutiara.

Di sayap depan, lukisan itu terdiri daripada bintik-bintik putih bertaburan dalam susunan yang huru-hara dan lubang oren kecil di sepanjang tepi. Sayap belakang dihiasi dengan sempadan putih dan corak tempat oren dan hitam yang kaya.

Bahagian bawah sayap berwarna merah-oren dengan tepi biru atau kelabu-biru. Melukis dari menggabungkan bintik-bintik putih yang kecil atau berasingan. Sayap depan lebih panjang, dan belakangnya mempunyai garis-garis besar dan margin seperti biru pucat atau putih.

Kepala serangga besar dengan mata yang besar, tanpa rambut. Bentuk poplar lentochnik monofonik, warna coklat gelap. Limbs berjalan, kaki depan dipendekkan. Ciri ini adalah ciri semua wakil spesies nymphalid. Kaki yang dikurangkan tidak sesuai untuk berjalan, kerana mereka tidak mempunyai kuku, serta segmen. Dalam kes ini, anggota rama-rama yang padat dipenuhi dengan rambut dan dianggap sebagai organ sentuhan, terima kasih kepada mereka serangga itu mencari makanan.

Subspesies

Rama-rama poplar lentochnika bergantung kepada warna sayap dibahagikan kepada 4 jenis:

  1. Utama.
  2. Jepun
  3. Rama-rama yang hidup terutamanya di rantau Amur, dengan band dan bintik-bintik putih yang besar.
  4. Lentochnik dengan kilauan logam yang dominan, tinggal di China dan Tibet.

Habitat

Spesies kupu-kupu ini diedarkan secara meluas di negara-negara Eropah Utara dan Timur dan Asia. Lentochnik, yang sebelum ini mendiami Denmark, tidak lagi dijumpai di bahagian-bahagian ini, dan tidak dapat bertemu di England, Sepanyol, dan Itali. Di Rusia, serangga itu hidup di Siberia, Transcarpathia, Timur Jauh, dan sering dijumpai di Jepun, China, Mongolia dan kawasan pergunungan Tibet.

Cara hidup


Berbanding dengan kebanyakan rama-rama diurnal, spesis ini lebih suka hidup dalam kerahsiaan. Perempuan lentochnik kebanyakan hari bersembunyi di mahkota pokok dan terbang hanya untuk makan. Makanan mereka terdiri daripada bunga atau sisa organik. Selalunya adalah mungkin untuk memerhatikan lelaki mengumpul di seluruh kumpulan di laluan hutan atau di tempat-tempat yang mempunyai kelembapan yang tinggi.

Terdapat lentochnik poplar dalam hutan bercampur, pokok dan ladang dengan tanaman pakan. Di samping itu, jalan-jalan asfalt adalah sangat menarik bagi mereka, disebabkan oleh haba yang dihasilkan dan kemungkinan mencari makanan tambahan.

Pemakanan spesies ini terdiri daripada kotoran haiwan, mayat-mayat katak, tikus seperti tikus, buah-buahan yang putrefactive, tanaman bunga dan payung kurang kerap.

Di dalam habitatnya, imago bermula dari bulan Jun hingga Julai, di kawasan hangat dari Mei.

Laki-laki foxet muncul dari pupae sebelum perempuan. Sepanjang tahun hanya satu generasi boleh berkembang. Rama-rama mampu bergerak cepat dan mudah melalui jarak jauh. Menjelang akhir kitaran hayat, mereka terbang dari tempat yang biasa ke tanah lapang atau tanah pertanian.

Pengeluaran semula poplar lentochnika

Malah sebelum pembebasan wanita dari pupa, lelaki menembus badan dengan mikroelemen dan meneruskan pembahagian wilayah ke bahagian berasingan. Ini adalah tingkah laku ciri untuk keseluruhan spesies. Setelah tempoh kawin berakhir, wanita meletakkan telur di pinggir daun pokok, dalam 7 hari embrio akan berkembang cukup dan meninggalkan cangkerang. Ular itu masak pada willow, poplar atau aspen.

Ular penetasan pada mulanya berwarna hitam dengan ketuat yang banyak di seluruh badan, selepas musim sejuk mereka tumbuh dengan ketara sehingga 5 cm panjang dan menukar warna menjadi hijau dengan bintik hitam gelap. Kepala serangga berwarna coklat dengan dua tanduk besar. Sebagai peraturan, mereka pupate di daun pokok pada bulan Jun. Pupa agak besar, kuning, dengan bintik-bintik kecil warna hitam. Selepas 2 minggu, wakil lentochnik poplar generasi baru akan muncul daripadanya.

Nombor serangga

Setiap tahun bilangan spesis kupu-kupu ini berubah, dan, di atas semua, ia berkaitan dengan faktor-faktor berikut:

  1. Keadaan cuaca. Penyejukan yang tajam dan cuaca yang buruk menyumbang kepada kematian lelaki, pada gilirannya, betina tidak bersertifikat tidak mampu bertelur.
  2. Pelbagai penyakit.
  3. Serangan pemangsa dan pengaruh parasit.
  4. Kematian di jalan raya. Kira-kira 15% lelaki mati di bawah roda kenderaan.
  5. Penebangan hutan.

Semua faktor di atas dapat mengurangkan populasi rama-rama ini. Di sesetengah negara Eropah dan wilayah serantau Rusia poplar lentochnik disenaraikan dalam Buku Merah.

Video: Butterfly Ribbon (Limenitis populi)