Common Shrike - keterangan, habitat, fakta menarik

Burung merah yang disokong adalah seekor burung yang dimiliki oleh keluarga Shriketians; ia disenaraikan sebagai perintah passerine. Individu ini mempunyai nama lain yang kedengaran seperti percambahan. Dia menerima nama ini kerana bentuk bayangannya, yang mempunyai persamaan rapat dengan siluet rumput.

Penerangan spesies

Dengan ukurannya, redneck biasa melebihi burung pipit, saiz badan burung boleh menjadi 20 sentimeter, dan berat maksimum individu dewasa mencapai 32 gram. Bahagian atas kepala lelaki, serta lehernya berwarna abu-abu, dan warna chestnut adalah ciri belakang.

Lelaki mempunyai ekor panjang, seperti sayap, ia terdiri daripada bulu hitam. Melalui seluruh kepala dari pangkal paruh ke arah telinga, jalur warna hitam yang melewati mata. Pada ekor lelaki di kedua-dua pihak adalah band yang berbeza, dicat putih. Pada perutnya ada bulu kuning, warna yang sama seperti dada burung dan leher depan. Nadhvoste burung ini telah memperoleh nada abu abu-abu, dan sisinya dan bahagian bawah dada mempunyai warna merah jambu pucat.

Warna warna betina berbeza dari warna badan lelaki, bahagian atasnya dicat dengan warna coklat-coklat, dan bahagian abdomen berada di luar putih, di mana corak melintang dengan struktur bersisik jelas dibezakan. Satu jalur warna gelap coklat melewati mata wanita.

Individu muda dari Zhulans lebih mungkin menyerupai betina dalam warna mereka, walaupun mereka lebih unggul dari kecerahan mereka dalam nada. Corak bergelombang, yang mempunyai susunan melintang, kecuali perut, terletak pada yang muda di kepala dan di bahagian belakang. Paruh dan cakar individu muda dicat dengan warna coklat terang, dan pada orang dewasa mereka hitam.

Burung spesies ini dibezakan dari Jepun dengan tidak ada bintik putih pada sayap. Dan dengan warna bulu yang terletak di ekor dan bahagian atas kepala, burung ini boleh dibezakan dari spesies Siberia.

Habitat utama

Untuk habitatnya, hutan merah biasa memilih hutan cahaya yang ditutup dengan pokok renek yang padat. Ia boleh ditemui di glades, kawasan terbakar dan tepi hutan. Ia juga boleh mendiami dataran sungai, taman bandar, kebun dan sabuk hutan di sekitar ladang.

Tempoh pembiakan anak

Redneck yang biasa adalah seekor burung mockingbird, keupayaan untuk meniru burung lain sangat jelas dalam musim kawin, ketika lelaki, menarik wanita, mencoba untuk menyanyi dengan suara yang berbeda. Untuk sarang mereka, burung-burung ini memilih penutup dari semak-semak padat, kerana ini mereka mencari pokok yang rendah di dalam belukar atau batang yang jatuh yang tebal dengan tumbuh-tumbuhan. Dalam kes yang jarang berlaku, mereka boleh membuat sarang di atas tanah.

Burung spesies ini menyusun sarang mereka dalam bentuk struktur besar, kasar dengan tembok yang agak tebal. Sebagai bahan binaan, mereka menggunakan ranting panjang yang berbeza, tangkai rumput kering atau akar kecil. Meletakkan untuk meletakkan, pada dasarnya, adalah bulu, kurang kerap atau bulu boleh digunakan.

Peletakan betina terdiri dari 6 telur, yang dilapisi dengan cangkang, dicat dengan warna merah jambu atau zaitun kuning, dengan tompok berwarna coklat yang tidak berbentuk. Tempoh inkubasi untuk Zhulans berlangsung sehingga 16 hari, wanita itu mengepam kopling, dan lelaki itu menyediakannya dengan makanan. Apabila anak ayam dilahirkan, kedua ibu bapa memberi makan kepada mereka. Burung ini berjaya menghasilkan satu brood setiap musim.

Kepada bayi dunia muncul dalam pakaian bawah, dicat dalam warna gelap, dan hanya kepala dicat dengan warna kelabu abu-abu. Setelah berjaya, anak-anak ayam mula meninggalkan sarangnya, tetapi mereka belum mampu merendam sendiri, dan di suatu tempat dalam masa 3 minggu perlu menjaga ibu bapa mereka.

Burung spesies ini dengan keberanian luar biasa menjaga keturunan mereka, bahkan orang boleh diserang oleh empat zhulans. Dengan ancaman serangan, tikus menggunakan jenis taktik, wanita membuat gangguan, jatuh dan membuat banyak bunyi, dan serangan lelaki dari udara. Dan pada mulanya dia membuat beberapa lawatan peringatan, tetapi jika musuh tidak melepaskan, dia akan menghadapi pembalasan menggunakan paruhnya.

Diet


Dalam pilihan makanan, Zhulan biasa lebih suka serangga besar, yang mungkin belalang, pelbagai belalang atau kumbang. Walaupun, jika boleh, burung ini tidak akan menyerah vertebrata kecil, seperti tikus, toad, atau kadal kecil. Pemangsa kecil ini juga menimbulkan ancaman kepada burung kecil dari urutan passerines - burung gereja, tits, atau burung hantu. Dengan memburu yang berjaya, burung-burung ini mampu menuai makanan untuk masa depan, mengeringkan mangsa mereka di cawangan tajam atau tumbuh-tumbuhan duri.

Ciri utama tingkah laku

Semasa memburu, sebuah redneck biasa menduduki bukit yang boleh diakses untuk pemerhatian, ia mungkin terdiri daripada kayu sederhana, kutub atau talian kuasa. Berada pada ketinggian, burung dengan berhati-hati meneliti persekitaran, sentiasa memutar kepalanya, mencari mangsa. Kebiasaan memburu dijalankan secara berpasangan, tetapi apabila wanita sedang duduk di atas kopling, lelaki itu mengendalikan sendiri.

Tidak jarang berlaku bahawa rogues tinggal di sebelah elang, yang tidak takut, mengatur sarang di bawah perlindungan semak berduri. Apabila memberi amaran kepada burung-burung muda tentang bahaya, burung dewasa mengembang ekornya dan membuat isyarat-isyarat berirama kuat. Mereka tidak melepaskan peluang untuk menetap di dekat badan air terbuka, di mana banyak katak boleh menjadi mangsa mudah.

Dalam hal kemunculan musuh berhampiran sarang, lelaki itu selalu berperilaku tanpa mementingkan diri sendiri. Walaupun anda berjaya mengusir musuh, lelaki itu akan terus mengejarnya dengan iringan yang bising. Apabila terdapat beberapa pasang di penempatan sebelah, lelaki boleh menawarkan ketahanan kolektif.

Video: Common Shrike (Lanius collurio)