Gibbon - keterangan, habitat, gaya hidup

A gibbon adalah monyet bersaiz sederhana. Terdapat banyak prasangka yang secara khusus memberi kesan kepada spesies primata ini. Apabila seseorang mendengar tentang si mabuk, seseorang secara sukarela membayangkan individu besar yang hodoh. Malah, wakil-wakil keluarga berbeza dalam penampilan mereka, yang menyentuh. Dalam artikel ini kita akan mengkaji segala perkara yang memberi kesan kepada keluarga yang sedang dibincangkan. Anda boleh membuat pendapat anda sendiri berdasarkan maklumat yang diterima. Dengan cara ini, terdapat beberapa jenis gibbons, kira-kira 13 spesies.

Penerangan

  1. Dengan warna, ahli keluarga adalah yang paling pelbagai. Ada yang berpigmen dalam warna hitam tulen, yang lain berwarna gelap, lebih dekat dengan coklat. Masih ada yang lain dalam warna kelabu warna mereka. Lengan bawah adalah cahaya berwarna, sering putih. Moncong itu hitam, ada patch cahaya di atasnya. Kot tebal, diresapi di pangkalan, terima kasih kepada primata mana yang dilindungi dengan selamat dari keadaan cuaca buruk.
  2. Lengan atas kuat, kuat dan cukup memanjang. Tubuh dimeteraikan, tetapi pada masa yang sama ramping. Tiada ekor. Kebanyakan kehidupan mewakili individu berada di atas bukit, seperti duduk di pokok-pokok, jarang turun. Kepada ini adalah kaki yang tajam yang primates cekap menggunakan, memegang dan bergoyang di cawangan. Di telapak tangan lima jari.
  3. Monyet botak, rambut hilang, anda boleh melihat kulit. Ia dipricmented oleh hitam, di bahagian sebelah terdapat cahaya (hampir selalu putih) rambut. Mata terletak di sebelah satu sama lain, iris berwarna coklat. Terima kasih kepada penglihatan teropong, individu yang dibincangkan dengan mudah berorientasikan pada tebal tebal dan mahkota pokok.

Cara hidup

  1. Ini bukan untuk mengatakan bahawa diet asas kaya dan bervariasi. Primata suka makan makanan dari tumbuhan. Mereka lebih suka dedaunan berair, lembut dan segar. Hidangan musim dengan kacang, tunas, buah beri yang lazat dan buah-buahan. Mereka suka rambut dan pisang sangat. Walau bagaimanapun, di antara pelbagai jenis gibbun terdapatnya telur burung. Ada di antara mereka boleh menyerang anak ayam kecil dan memecahkan sarang. Mereka juga termasuk menu harian pelbagai serangga.
  2. Ciri khas primata jenis ini adalah ketidakmampuan untuk menggunakan air. Mereka tidak menyerap cecair, seperti anjing atau kucing, sebagai contoh. Monyet-monyet itu membasahi kaki mereka dengan air dan kemudian menjilat mereka. Ini menambah baki cecair. Juga, haiwan ini sangat mudah alih dan bertenaga. Mereka suka bermain, berkelakuan tidak senang dan berpegang pada semua makhluk yang tinggal berdekatan. Terutama kerap gibbons memulakan perjuangan komik.
  3. Primata jenis ini cepat menjadi biasa dengan manusia. Mereka terus bersentuhan dan kelihatan sedikit naif. Itulah sebabnya mereka sering jatuh ke dalam perangkap pemburu. Mengandungi gibbons di rumah. Tambahan primata adalah sifat persahabatan mereka, kemarahan jarang berlaku dan selalu pada suatu kesempatan tertentu. Dalam hal membuat pilihan keluarga. Mereka hidup dalam kumpulan kecil, dan juga dalam pasangan atau dalam pengasingan yang indah.
  4. Dalam persekitaran semula jadi, seumur hidup mungkin kira-kira 23 tahun. Tetapi ada primata yang hidup lama. Terdapat rekod ketika gibbon berumur 50 tahun. Individu spesies yang dibincangkan jarang melahirkan anak. Bayi dilahirkan sekali dalam 3 tahun, kadang-kadang kurang. Makan dilakukan dengan susu, ibu bapa tidak membiarkan anak mereka hidup bebas sehingga dia berumur 3 tahun.

Habitat

  1. Pertama, kita akan menjejaskan zon pengedaran. Wakil keluarga lebih suka tinggal di China, bahagian barat dayanya. Mereka juga dijumpai di timur berhampiran Semenanjung Tanah Melayu dan Myanmar. Sesetengah individu ditemui berhampiran Sumatra. Untuk monyet untuk wujud sepenuhnya, mereka memerlukan keadaan cuaca tertentu. Ia boleh menjadi kawasan tropika atau hutan kering. Haiwan memanjat 2,000 kilometer di atas paras laut.
  2. Tiada perbezaan istimewa dalam jantina. Dari segi ciri-ciri dimensi, warna badan, kelakuan, pengedaran, individu-individu ini hampir sama. Ia berlaku bahawa lelaki sedikit lebih kecil daripada perempuan, tetapi ini adalah jarang, pengecualian kepada peraturan.
  3. Haiwan menunjukkan aktiviti maksimum pada waktu siang. Mereka terkenal dengan kaki atas mereka yang lama, yang menggunakan bijak, bergerak dari cawangan ke cawangan. Pergerakan di atas tanah adalah minimum.

Ciri-ciri yang menonjol

  1. Individu yang berkenaan mempunyai ciri-ciri yang luar biasa. Selalunya mereka membentuk kumpulan keluarga. Dalam kebanyakan kes, keluarga sedemikian cuba hidup di wilayah berasingan. Keluarga sedemikian membuat bunyi istimewa untuk memberi amaran saudara-mara dan bahawa ini adalah wilayah mereka.
  2. Selalunya dalam keluarga seperti itu boleh bertemu dari 2 hingga 7 individu. Kumpulan sedemikian dibentuk oleh seorang wanita dengan seorang lelaki, maka mereka mempunyai keturunan. Selalunya mungkin untuk memerhatikan bahawa walaupun orang tua tinggal dalam keluarga sedemikian. Oleh kerana monyet hidup di wilayah mereka sendiri, konflik sering terjadi di antara jiran-jiran. Primata tidak berperang, tetapi hanya membuat bunyi yang mengancam dan mengambil pose.
  3. Kita juga harus menyatakan secara berasingan tentang bagaimana individu-individu yang sedang dalam keadaan tidur. Monyet seperti itu memanjat pokok dengan daun yang paling banyak. Ketika subuh tiba, haiwan itu mendaki ke puncak pokok itu. Di puncak, mereka mula menyanyi. Tindakan sedemikian mungkin berlangsung selama kira-kira 2 jam. Dan seluruh keluarga terlibat.
  4. Perlu diperhatikan bahawa individu yang dipersoalkan adalah satu-satunya jenis yang mampu menghasilkan bunyi merdu. Mereka memproyeksikan nada tulen, sama seperti lelaki. Pada masa yang sama, haiwan tersebut tidak dilatih secara khusus dalam nyanyian, keupayaan seperti muncul dari kelahiran mereka.
  5. Primata boleh menyanyi dengan indah kerana mereka mempunyai kantung tekak khas. Ia adalah orang yang bertindak sebagai resonator bunyi. Oleh itu, apabila gibbons memulakan dengar pagi mereka, mereka boleh didengar selama beratus-ratus meter. Monyet seperti ini benar-benar unik dan satu jenis.

Pembiakan

  1. Berkenaan dengan musim pembiakan, maka musim kawin tertentu semata-mata tidak wujud. Orang yang dianggap monogami. Apabila haiwan itu membentuk pasangan, mereka tetap saling bertempur sepanjang hidup mereka.
  2. Lelaki mencapai akil baligh kira-kira pada usia 8 tahun. Pada masa ini, mereka cuba mencari seorang sayang daripada keluarga lain. Semasa bulan sabit, dia merawat temannya. Kemudian pasangan lengkap dibentuk. Perlu diperhatikan bahawa monyet seperti itu sangat berhati-hati memilih pasangan untuk diri mereka sendiri. Mereka mematuhi pilihan peribadi.
  3. Ia adalah untuk tujuan ini bahawa pembiakan gibbons dalam tawanan sangat sukar. Cukup jarang individu boleh membuat pasangan yang penuh. Dalam penangkapan, individu yang bertentangan seks hanya mengabaikan satu sama lain. Malangnya, tiada apa yang boleh dilakukan mengenainya. Jika tidak, mereka juga boleh membuat keluarga mereka sendiri dan hidup kumpulan yang sepenuhnya. Selalunya orang tua menjadi tua dalam kumpulan itu.
  4. Selepas mengawan, hanya satu bayi muncul pada wanita. Dan monyet-monyet semacam itu mengeluarkan semula anak-anak hanya 1 kali dalam 3 tahun. Kehamilan itu sendiri berlangsung selama 7 bulan. Pada minggu pertama selepas kelahiran, bayi itu berpaut pada perut ibu dan tidak meninggalkan mana-mana sahaja.
  5. Kemudian lelaki mula membuat usaha untuk membesarkan anak. Sehingga 2 tahun, haiwan muda terus diberi susu ibu. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, individu matang pada umur sekitar 8 tahun. Adalah menarik bahawa haiwan liar hidup tanpa masalah hingga 25 tahun. Dalam penangkaran angka ini berganda.

Dalam bahan hari ini kita melihat monyet yang jatuh ke dalam kategori sederhana. Mereka dibezakan oleh watak penyayang mereka yang damai, oleh itu mereka menghubungi seseorang yang berjaya dan disimpan di rumah. Orang-orang ini suka makan makanan sayuran, tetapi semasa krisis, mereka dapat menyalurkan sarang burung. Mereka lebih biasa di China, kerana iklim tempatan sesuai untuk mereka. Dalam saiz hampir sama, dicat gelap.

Tonton video itu: Kawasan Ekosistem Esensial Koridor Orangutan Bentang Alam Wehea-Kelay (April 2020).