Tupai Kaukasia - perihalan, habitat, gaya hidup

Caucasian, atau seperti yang disebut sebagai - tupai Parsi, - mamalia, saudara tupai biasa, tergolong dalam perintah tikus, keluarga tupai, genus tupai. Ia tidak mempunyai gigi akar yang kecil, yang mana ia menerima nama yang menarik, diterjemahkan dari bahasa Latin, yang bermaksud "protein yang tidak normal." Oleh kerana bulu kasar dan saiz relatif kecil penduduk tidak ada nilai komersial untuk manusia.

Penerangan

Kemunculan haiwan itu tidak berbeza dengan saudara biasa. Perbezaannya adalah saiz kecil dan mantel pendek. Panjangnya, badannya mencapai 25.5 cm, jumlah beratnya sehingga 430 gram. Ekor ekor, telinga pendek tanpa tassels di hujung. Panjangnya hanya 2-3 cm. Sekilas pandang, ciri khas tupai Parsi dari segi biasa - kehadiran lima, dan kadang-kadang enam jagung pada cakar berbanding dengan empat jagung biasa individu biasa. Sepuluh puting pada dada juga membezakannya daripada tupai biasa, yang hanya mempunyai lapan.

Warna ini agak seragam, kebanyakannya kelabu-coklat, berbeza-beza dari coklat ke coklat pada pinggang hingga riak-coklat riak di bahagian belakang. Perut jeruk, kadang-kadang putih tulen. Warna kot ekor itu berwarna kekun, mungkin berkarat, berkilauan. Di hujung ekor, rambut lebih panjang, berwarna dua: dari warna hitam coklat di pangkal ke hujung kemerahan cerah. Pada musim sejuk, warna tupai Parsi tidak berubah, hanya sedikit gelap di belakang dan meringankan pada perut. Tupai Parsi menelan dua kali setahun: pada pertengahan musim bunga dan pada awal musim luruh.

Bentuk muncung adalah bujur, sedikit memanjang. Mata berbentuk badam mengintip dari bawah dahi datar. Pada kaki depan di belakang antara jari dan pad adalah kelenjar peluh, yang memainkan peranan penting untuk label sebagai harta kawasan yang dipilih untuk hidup. Haiwan Parsi mempunyai rasa bau yang sangat maju, yang memungkinkan untuk menentukan makanan di bawah tanah atau salji tanpa banyak kesukaran. Suara tupai tajam, jelas dibezakan, mirip dengan penggiling logam cheat-cheat. Purata jangka hayat adalah kira-kira 12 tahun.

Habitat

Untuk pertama kalinya, tupai Kaukasia dilihat di Georgia, di kaki bukit di lereng bukit di kaki Meskheti Range pada abad ke-18. Bilangan individu yang tinggal di dunia tidak ditakrifkan, oleh sebab itu mereka tidak tertakluk kepada perlindungan oleh undang-undang. Tetapi diketahui tentang pengurangan kuantitatif individu selama beberapa dekad yang lalu sebanyak 20%. Ini disebabkan oleh penyebaran dan peningkatan bilangan tupai biasa, yang merupakan persaingan dalam pengeluaran makanan, penebangan hutan dan pengeringan iklim.

Haiwan ini hidup di dunia moden terutamanya di wilayah-wilayah negara-negara Timur Tengah dan kawasan-kawasan wilayah Kaukasus. Anda boleh bertemu dengannya di Asia Minor, Iran, kawasan Transcaucasia, pulau bersebelahan dengan Laut Aegean.

Tupai Kaukasia memilih hutan bercampur dengan pohon oak, chestnut dan walnut yang tumbuh di sana sebagai tempat yang sesuai untuk hidup. Kawasan yang mempunyai perlindungan berumput yang tinggi dan pokok oak yang terlalu tinggi tidak sesuai untuk hidup. Hutan konifer dalam tahun yang buruk, ia mengelakkan kerana habitat di dalamnya tupai biasa dan kekurangan makanan untuk hidup bersama dengan mereka.

Cara hidup


Individu boleh hidup secara bebas, dalam kesendirian yang lengkap, atau berpasangan. Dia aktif pada sebelah petang, dari awal pagi hingga lewat petang, tidak letih. Tupai Caucasian melompat, mudah mengatasi jarak dari cawangan hingga panjang cawangan 5 meter. Bergerak dengan melompat di atas pokok, ia sering boleh turun ke tanah jika perlu dan melintasi wilayah. Tetapi masih lebih suka gaya hidup berkayu. Tidak berhijrah, meninggalkan habitat untuk jarak pendek mencari makanan.

Bahaya untuk tupai adalah haiwan seperti weasel dan kencing, memusnahkan bayi yang baru dilahirkan. Dalam kes bahaya yang akan datang, haiwan itu memilih taktik pudar di satu tempat, berpaut pada pokok dan bersembunyi di belakang trunk atau mahkota daunnya. Seseorang adalah bahaya kepada tupai Kaukasia sebagai pemusnah habitat semulajadi, memotong dan secara beransur-ansur mengurangkan kepada sifar hutan, di mana ia kebanyakannya hidup.

Berenang di dalam air tanpa memburu, tidak hibernate pada musim sejuk. Pemangsa itu hidup di dalam lubang pokok di ketinggian sehingga 14 meter dari permukaan bumi atau di dalam rongga yang terbentuk di antara akar-akarnya. Untuk keselamatan yang lebih besar, tempat kediaman melengkapkan beberapa pintu masuk dan keluar sekali gus. Sarang terletak di tiga lapisan: yang pertama dalam bentuk daun kering maple, linden atau oak, lapisan kedua terdiri daripada daun dihancurkan pokok yang sama, dan bahagian paling atas dipenuhi dengan lumut dan daun segar. Tupai Parsi tidak membina sarang luaran, ia hanya menyembunyikan mereka di dalam pokok itu.

Kuasa

Pemakanan harian tupai berbeza-beza bergantung kepada bermusim dan kebanyakannya kacang, buah-buahan chestnut, pelbagai buah-buahan dan beri, tunas yang muncul, tunas tumbuhan muda, cendawan, biji pokok cedar. Dari buah berdaging protein yang berair, mengekstrak nukleolus, yang memberi nilai terbesar, daging buah tidak begitu berminat.

Sebagai tambahan kepada produk herba, tupai Caucasian kadang-kadang boleh mencairkan menu dengan makanan haiwan: telur burung, kadal dan invertebrata lain, anak ayam dan pelbagai serangga. Seperti tupai Parsi biasa, ia menyimpan makanan untuk musim sejuk, menyembunyikannya di dalam bongkah basal pokok itu. Sahamnya gembira dapat memberi makan dan tikus lain yang telah menjumpai mereka secara kebetulan.

Secara umum, pilihan makanan tertentu orang Parsi bergantung kepada musim ini: pada musim gugur dan musim sejuk, ini adalah biji pokok dan rizab yang boleh dimakan disediakan untuk musim sejuk, pada musim bunga dan musim panas, makanan tumbuhan dan haiwan amat dimakan.

Pembiakan

Keturunan haiwan sepanjang tahun, kebanyakannya pada bulan Januari, April dan Julai. Buah-buahan beberapa kali setahun, biasanya 2 kali. Membawa bayi berlangsung selama 30 hari, pada masa yang sama sehingga 4 tupai telanjang dan buta dilahirkan. Dalam masa 6 minggu, wanita tidak berlepas dari mereka dan secara aktif mengambil bahagian dalam kehidupan mereka: memberi makan dan menjaga mereka. Pada usia 6 bulan, golongan muda menjadi bebas dan sudah dapat memulakan keluarga sendiri.

Taming

Sangat sukar untuk menjinakkan tupai Kaukasia kerana kegelisahannya. Di dalam penawanan, penyelenggaraannya adalah mungkin, tetapi ia jarang berakar, walaupun pada usia muda. Untuk memberikan keadaan yang paling baik untuknya hidup dan membiak di penangkaran, anda boleh memberinya burung layang yang luas. Dalam kes ini, dinding dan siling sangkar harus ditutup dengan grid logam, jika tidak, tupai tidak akan tinggal di sana selama satu saat. Untuk memastikan keturunan, hanya satu pasang individu yang kuat dan sihat dan biasa dengan satu sama lain boleh disimpan dalam burung hantu. Lebih banyak tupai tidak akan mewujudkan rehat yang diperlukan dan kesendirian yang diperlukan untuk mencipta anak.