Barn Owl - perihalan, habitat, fakta menarik

Burung burung gudang telah menerima pengedarannya di wilayah Eropah Barat, dan ia sangat jarang berlaku di wilayah Persekutuan Rusia. Dia adalah wakil paling kuno dari detasmen burung hantu. Legenda purba telah menyifatkan pelbagai sifat ajaib untuk burung hantu ini, burung ini sering disebut burung hantu malam, yang muncul dalam bentuk hantu, memancarkan moans yang menyerupai jeritan.

Ciri khas spesies ini adalah bentuk kepala dan keupayaan untuk mengeluarkan bunyi tertentu. Populasi burung hantu ini adalah kedudukan sebagai spesies yang paling biasa di planet kita.

Ciri khas jenis ini

Burung burung hantu ini mendapat namanya kerana sifat ciri suara suaranya sendiri. Menyanyi burung malam menyerupai bunyi dengkuran melarikan diri dari faring serak. Ia dibezakan dari saudara-saudara terdekatnya dengan bentuk kepala, garis besarnya menyerupai model jantung yang bergaya. Apabila anda melihat burung ini dari jarak dekat, anda mendapat gambaran bahawa wajahnya ditutup dengan topeng putih dari asal teater.

Dalam bulu burung hantu ini, nada cahaya mendominasi; salah satu ciri yang paling luar biasa adalah rupa wajahnya. Ukurannya seperti dawai atau wakil burung hantu, panjang badannya mencapai 39 sentimeter, dan berat wakil spesies burung hantu ini mencapai 350 gram. Lebar sayap burung ini boleh menjadi 90 sentimeter.

Salah satu ciri-ciri burung hantu adalah perbezaan ketara dalam indeks jisim individu yang berbeza, yang boleh berkisar antara 180 gram hingga 700 gram, dan bergantung kepada ciri-ciri individu masing-masing burung.

Badan atas dicat dalam pasir atau warna merah, yang diliputi dengan pelbagai kemasukan, yang terdiri daripada nada kelabu putih dan gelap. Bahagian bawah badannya diwakili oleh putih, yang pada beberapa individu boleh diganti dengan kuning. Monotoni skema warna badan rendah burung dicairkan dengan pelbagai kemasukan yang terdiri daripada warna gelap.

Wajah burung hantu mempunyai bentuk berbentuk cakram, tanpa bulge di area paruh, warnanya terdiri dari nada putih putih. Kontur "topeng" burung menggambarkan sempadan nipis, dicat dengan warna oker. Bahagian bawah mata burung hantu itu dibingkai oleh serpihan yang terdiri daripada bulu halia.

Sayap pemburu malam dicat putih, yang dilapisi oleh opalines ciri, terdiri daripada warna emas yang mengalir. Warna matanya dinyatakan dalam nada coklat gelap, walaupun sesetengah individu mungkin mempunyai mata hitam. Saiz mata burung ini dicirikan oleh saiz yang luar biasa, dan merupakan ciri ciri yang membezakan keluarga burung hantu.

Burung hantu tongkang adalah pemilik badan yang agak langsing, kakinya dicirikan dengan panjangnya panjang, mereka ditutupi dengan bulu halus, padat menutupi permukaan kaki ke jari-jari yang sangat. Ia dibezakan dari burung hantu lain oleh ekor dan paruh yang dipendekkan, dicat dengan warna kuning dan putih.

Warna separuh bahagian bawah badan wakil dari spesies ini bergantung kepada tempat di mana ia hidup. Sebagai contoh, wakil-wakil yang tinggal di kawasan utara benua Afrika, di wilayah barat dan wilayah selatan Eropah dan di Timur Tengah yang luas, mempunyai bulu putih yang membentuk bahagian bawah badan burung. Dan untuk individu yang tinggal di rantau Eropah yang lain, bahagian bawah badan terbentuk dari bulu warna kuning oren.

Sifat pewarnaan bulu betina burung hantu tidak berbeza dari warna bulu lelaki spesies ini. Sudah tentu, pada pemeriksaan yang lebih dekat, dapat diperhatikan bahawa betina burung hantu ini mempunyai nada gelap dari penutup mereka, tetapi perbezaan ini agak sukar untuk ditentukan.

Spektrum warna yang mengisi bulu-bulu individu muda spesies ini tidak mempunyai perbezaan yang jelas dari palet individu dewasa, ia dibezakan, mungkin, oleh watak yang lebih beragam dalam ungkapan nada yang mewakili warna mereka.

Tempat pemburu malam itu memilih habitatnya


Subspesies yang jumlah burung hantu itu terdiri daripada 35 jawatan, mereka menerima pengedaran mereka di wilayah semua benua, jika tidak mengambil kira Antartika. Anda boleh bertemu wakil-wakil spesies ini walaupun di pulau-pulau. Pada masa lalu, populasi burung hantu ini dalam jumlah besar mendiami wilayah bekas CIS, tetapi hari ini keadaan telah berubah dan ia jarang berlaku untuk bertemu burung hantu. Di ruang terbuka Persekutuan Rusia, kini boleh dilihat hanya di kawasan Kaliningrad yang jauh. Di Eropah, ia tidak berlaku, begitu juga di bahagian utara dan di kawasan-kawasan yang diduduki gunung.

Pertama sekali, spesies burung hantu ini mempunyai keupayaan yang ketara untuk menyesuaikan diri dengan pelbagai ciri cuaca dari pelbagai latitud, yang membolehkan mereka mendapat pengedaran di seluruh dunia. Tetapi menunda bekalan lemak burung hantu tidak disesuaikan, yang bermaksud bahawa ia mengalami apathy lengkap untuk keadaan musim sejuk. Atas sebab ini, ia tidak dapat ditemui di kawasan utara Amerika Syarikat dan di kebanyakan Kanada, serta di kawasan utara Eropah dan hampir seluruh kawasan Rusia. Keadaan iklim ciri-ciri kawasan padang pasir yang terletak di Afrika atau Asia juga tidak boleh diterima untuk burung ini.

Kisah-kisah diketahui kes di mana wakil spesies burung hantu ini, saintis cuba bergerak dengan cara tiruan, ke habitat baru. Dengan cara ini, burung hantu berjaya menembusi kepulauan kepunyaan kepulauan Seychelles dan Hawai, serta wilayah New Zealand. Hasil daripada eksperimen ini, penurunan yang signifikan dalam populasi kestrel telah diperhatikan, yang menjadi objek burung hantu.

Sarang

Burung hantu dalam banyak kes mengatur kediamannya di sebelah orang. Untuk peranti tempat bersarang dia boleh memilih kedua-dua kawasan bandar, dan penempatan jenis luar bandar. Ia boleh memutar sarangnya dengan menggunakan mana-mana tempat yang terpencil untuk tujuan ini, berongga kosong, kawasan loteng atau ceruk yang terbentuk di dinding boleh bebas sesuai untuknya. Di samping itu, perhatian burung hantu menarik bangunan terbengkalai.

Secara semula jadi, burung-burung ini paling sering dijumpai di dataran terbuka, yang ruangnya dihiasi oleh kehadiran beberapa kumpulan pokok. Ciri-ciri serupa boleh digunakan untuk hutan ringan atau rawa, dan juga kepada pelbagai padang rumput. Di samping itu, spesies burung hantu ini meronda kawasan yang terletak berhampiran dengan kawasan tanah atau pelbagai takungan, serta jurang atau lebuh raya.

Burung-burung ini terkenal di lokasi pelbagai bangunan dan di kawasan-kawasan kompleks pertanian. Burung burung kandang tidak menyukai hutan padat, serta kawasan pergunungan yang tinggi. Burung spesies ini lebih suka ruang di mana terdapat banyak mangsa yang mudah diakses dan tidak ada musim sejuk fros yang berpanjangan, serta persaingan yang minimum dari pemangsa lain.

Dalam kebanyakan kes, mereka dilampirkan sepanjang masa ke wilayah di mana mereka tinggal. Pengecualian yang jarang berlaku adalah keadaan di mana penurunan mendadak dalam populasi haiwan kecil yang membentuk jatah burung hantu membawa kepada masa lapar.

Diet burung hantu

Makanan kegemaran burung hantu biasa adalah pelbagai jenis tikus, walaupun tikus juga mampu pemburu malam. Pada waktu malam, tangkapan burung hantu ini boleh terdiri daripada 15 tikus. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, ia boleh memburu burung-burung kecil yang dimiliki oleh perintah yang lewat. Di samping itu, mereka memakan amfibia dan juga serangga sebagai makanan. Walau bagaimanapun, pelbagai jenis tikus kecil mempunyai minat utama untuk burung hantu spesies ini. Ia boleh dengan mudah menjadi tikus, tikus lapangan, hamster makan dengan baik, mol buta atau possums. Di samping itu, burung hantu boleh menangkap kelawar atau pelbagai katak, serta reptilia atau invertebrata.

Burung burung hantu mengambil mangsanya dengan cepat, menangkapnya dengan kuku yang tajam dan membawanya ke tempat yang terpencil di mana ia makan dengan perlahan. Bantuan besar dalam memburu burung malam adalah pendengaran yang sangat baik, yang membolehkan anda mendengar sebarang bunyi yang dibuat oleh mangsa, yang membantu mengesannya.

Pembiakan

Untuk tahun burung hantu, ia membuat 1 kopling, dan hanya sekali-sekala 2. Tempoh pembiakan bergantung kepada habitat burung. Sebagai contoh, di Amerika Utara, ini adalah tempoh dari bulan Mac hingga Jun.

Tempat untuk meletakkan sentiasa dipilih oleh lelaki. Biasanya dia lebih suka tempat gelap dan tertutup. Semasa pengeraman, lelaki membawa makanan kepada wanita. Peletakan biasanya membuat 2-7 telur (kadang kala kuantiti mereka dapat mencapai 14). Saiznya 30-35 mm. Penetasan berlangsung sekitar 1 bulan. Dan dalam masa 50-55 hari, anak ayam bersedia untuk terbang.

Video: Barn Owl (Tyto alba)