Redhead Sparrow - perihalan, habitat, fakta menarik

Semua penduduk bandar terbiasa dengan banyak burung pipit di jalan-jalan di bandar, di taman, dataran. Mereka duduk di dalam pepohonan, bercakap di antara mereka, atau berkeliaran di bumi mencari cacing atau sesuatu yang dapat dimakan. Anda boleh berjumpa dengan burung kecil ini di bawah kaki anda di perhentian bas, di mana mereka sedang menunggu roti dan biji bunga matahari yang akan dibuang ke mereka, terdapat banyak kocok dan orang ramai yang menunggu mereka berhampiran kafe. Dan jika burung gagak itu tidak menangkap mata, tweet ceria selalu terdengar.

Pekan sedia untuk memanggil mana-mana pichuga kelabu yang kecil. Tidak mengetahui bahawa di bandar mereka didiami oleh sebanyak dua spesies - ladang dan rumah. Dan beberapa spesies hidup di Caucasus - Sepanyol dan batu. Dan di rantau Asia Tengah mendiami India. Dan pada umumnya - dalam keluarga passerine 8 genera burung dengan hampir 40 spesies. Terdapat wakil-wakil dalam bentuk ini, yang jarang dijumpai di sebelah orang - ini adalah burung pipit merah kepala.

Penerangan

Rupa dan parameter lain sangat serupa dengan sparrow medan bandar biasa: yang kecil, lincah dan stok yang sama. Dia hanya mempunyai satu perbezaan - dia memakai topi merah terang di kepalanya. Rambut merah bukan sahaja kepala, tetapi juga belakang dengan ekor atas - mereka juga kelabu-coklat dengan spek hitam yang bertaburan. Untuk pakaian ini burung gagak itu mendapat namanya.

Satu lagi nuansa - berbeza dengan penghuni bandar, di mana semua burung pipit adalah orang yang sama, burung pipit merah dengan mudah membezakan wanita dari lelaki. Perempuan tidak jelas, tanpa warna yang terang, penampilan kelihatan bersahaja dan pudar. Dan lelaki itu cerah dan elegan: kepala di sisi putih, payudara dan perut berwarna kelabu, sayap dengan ekor berwarna coklat. Tekak hitam, warna yang sama seperti jalur yang keluar dari mata ke paruh dan kelihatan seperti alis.

Wanita itu berpakaian pucat dan tidak begitu berwarna-warni. Bulunya tidak mempunyai warna hitam dan merah. Bagian atas badan berwarna coklat, bagian bawahnya sama seperti pada laki-laki - kelabu muda. Di atas mata terdapat jalur berwarna kelabu-kuning yang kelihatan seperti alis.

Panjang badan 15-19, berat 22-38, panjang sayap 70-75 mm. Cakera 1.3-1.5 cm panjang, tebal, direka untuk makan biji. Ekor pendek - 4.5-5 cm Panjang kaki merah jambu-coklat adalah 1.5-1.7 cm.

Habitat

Burung gereja berkebun merah kebanyakannya hidup di selatan dan tenggara Asia, habitatnya dari bahagian selatan Semenanjung Sakhalin dan Kepulauan Kuril di wilayah Rusia ke selatan China dan wilayah utara-barat India, termasuk Himalaya, Korea, Jepun, Laos. Lebih suka tinggal di hutan daun (oak, maple, elm) dari penempatan manusia.

Di kawasan panas (China, Himalaya) tinggal di koloni, mengatur sarang di sebelah satu sama lain (35-55m), tetapi di Rusia mereka lebih suka gaya hidup soliter dan berpasangan secara berpasangan.

Pembiakan dan sarang

Pertama, lelaki tiba, dan selepas 7-10 hari betina muncul. Sarang melengkapkan paling kerap di lubang-lubang terbengkalai lama, juga boleh hidup di rumah burung, di atap dinding batu atau di celah mereka. Di Kuril dan Sakhalin kadang kala membina sarang di semak. Bina perumahan dari batang kecil dan akar pelbagai herba, gunakan lichens sebagai bahan binaan. Bahagian bawah dipenuhi dengan bulu dan rambut. Dalam proses pembinaan melibatkan lelaki dan wanita.

Wanita itu membuat kopling yang terdiri daripada 5-6 telur. Warna berwarna putih atau kebiruan, berhampiran dengan tumpul yang penuh dengan warna coklat dan bintik-bintik. Masa penetasan sebagai burung gereja biasa - dari satu setengah hingga dua minggu. Kedua-dua ibu bapa juga menetas. Anak ayam tiga gram yang menetas memberi makan kedua ibu bapa 10-14 hari. Kemudian anak ayam terbang dari sarang, membentuk kawanan kecil.

Kelakuan dan pemakanan

Sparrows menghabiskan sebahagian besar nyawa mereka di pokok-pokok, duduk di cawangan, turun ke bumi hanya untuk makanan. Diet terdiri terutamanya daripada makanan tumbuhan - benih, beri, rumpai, bijirin dan bijirin. Hanya pada masa pembiakan bersandar pada makanan haiwan - ulat, cacing, larva kumbang. Mereka juga memberi makan anak.

Wintering

Tidak seperti burung perkotaan di mana-mana, burung gagak merah yang tinggal di utara negara ini adalah migrasi. Lalat ke Jepun untuk musim sejuk walaupun sebelum permulaan cuaca sejuk - pada separuh pertama bulan Ogos. Kembali ke tanah airnya, ketika musim semi berayun - pada hari-hari terakhir bulan April atau awal Mei.

Fakta menarik

Burung burung gagak biasa membuat beberapa cengkaman setiap musim, sementara burung gagak merah berkepala telur maksimum dua kali. Di kawasan utara - sekali sahaja.

Kehidupan burung gereja merah adalah kira-kira tiga tahun.

Burung gereja yang berkepala merah menemui paparan dalam seni Jepun - gambar burung-burung ini, memakai topi merah, menghiasi setem pos nasional.