Hatchet - perihalan, habitat, fakta menarik

Hatchet burung dimiliki oleh keluarga semua sayur-sayuran. Ia mempunyai penampilan yang sangat luar biasa. Wakil-wakil spesies ini hidup terutamanya di Lautan Artik. Kadang-kadang burung ini dipanggil ipatka. Mereka hidup di batu dan pulau-pulau kecil yang terletak berhampiran Kamchatka dan Sakhalin.

Penerangan

Загрузка...

Burung ini bersaiz sederhana. Badan ini mempunyai panjang kira-kira 38 cm Mereka menimbang 580-800 g. Bulu mempunyai warna gelap. Hanya di belakang mata burung, bulu berwarna kuning, dan pipi dicat dengan warna putih yang berlainan. Asas kepala berwarna putih juga. Terdapat membran pada kaki. Warna kaki berwarna merah. Individu muda mempunyai kelabu abu-abu. Ciri khas burung spesies ini adalah paruh oren yang asli. Dia besar dan kuat, sempit. Terima kasih kepadanya, pandangan itu mendapat namanya. Nestling mempunyai perut putih, dan punggungnya berwarna kelabu. Mereka terbang dengan sempurna, tetapi pada masa yang sama agak sukar bagi burung untuk melonjak dari air. Untuk melakukan ini, mereka mempercepatkan untuk masa yang lama. Hatchets boleh melepas tinggi. Di samping itu, mereka menyelam dan berenang hebat. Apabila berlari bergantung pada jari anda.

Kuasa

Oleh kerana burung itu agak besar, ia memerlukan jumlah makanan yang sesuai. Diet utama adalah ikan dan pelbagai invertebrata. Mereka mendapat makanan mereka sangat luar biasa. Mereka menyelam dan mengejar mangsa mereka di bawah air. Sayap mereka disusun supaya mereka dapat berenang dengan baik. Ia terasa lebih baik di dalam air daripada dalam penerbangan. Di udara, burung itu mesti berusaha lebih banyak untuk terus berada di atas.

Sebaliknya, kapak sering menjadi mangsa kepada pemangsa yang lain, lebih besar. Ini adalah gagak, helang berkepala putih, dan juga beberapa sovoobraznye.

Habitat

Wakil-wakil spesies itu mendiami pantai Asia dan Amerika. Tempat bersarang mereka terletak di bahagian utara Lautan Pasifik. Mereka bersarang ke California yang sangat selatan. Mereka boleh dengan mudah dilihat semasa memburu, apabila burung berlegar di atas permukaan air. Kebanyakan burung ini tinggal di rantau Sea of ​​Okhotsk. Hanya di sini terdapat kira-kira beberapa juta. Di samping itu, koloni besar burung-burung ini hidup di Kepulauan Yamsky dan Kuril. Mereka bersarang di tanah jajahan, memilih untuk pantai laut ini.

Spesies

Pandangan terdekat adalah akhir mati Atlantik. Tetapi burung-burung ini lebih kecil dan membawa cara hidup yang sedikit berbeza. Wakil-wakil dari spesies-spesies yang berkaitan ini tinggal di kawasan yang berlainan. Dekat untuk melihat mereka dalam alam adalah mustahil.

Perbezaan jantina


Hatchet milik lelaki dan perempuan, secara lahiriah kelihatan sama. Ini terpakai kepada saiz dan warna burung.

Pembiakan

Pembawaan berlaku agak lewat. Dewasa menjadi hanya kira-kira 3-4 tahun. Musim kawin bermula pada pertengahan musim bunga. Pada masa ini, lelaki mula memperhatikan betina. Mereka mula berjalan mengelilingi mereka dan melayari sayap mereka supaya mereka dapat melihat keindahan mereka. Sepasang kapak, yang pernah terbentuk, biasanya tidak hancur sepanjang hayat burung.

Mereka biasanya lebih suka bersarang di atas batu. Pada masa yang sama hanya lelaki membinanya. Cara menyusun sarang dalam spesies ini juga luar biasa. Mereka tidak memutarnya dari bahan semula jadi, seperti burung lain, tetapi menggali lubang di gambut dengan bantuan paruh besarnya, dan menggali bumi dari sarangnya dengan cakar. Oleh kerana begitu ramai orang biasanya bersarang di wilayah yang sama, mereka tidak membina sarang baru setiap tahun, tetapi kembali kepada yang lama.

Apabila kincir digali, lelaki itu melapisi dengan daun dan rumput. Wanita itu hanya meletakkan 1 atau 2 telur. Ibu bapa mereka menetas. Tempoh ini berlangsung dari satu hingga satu setengah bulan. Beberapa hari pertama anak ayam tidak memerlukan makanan, dan kemudian ibu bapa membawa ikan kepadanya. Mereka terbang untuk memburu kira-kira 5 kali sehari untuk memberi makan kepada anak mereka. Terbang perlu agak jauh, jadi burung cuba mengumpulkan lebih banyak ikan di paruh. Pada satu masa mereka boleh membawa sehingga 10 ikan kecil. Sebelum anak ayam boleh hidup secara mandiri, ia mungkin mengambil masa kira-kira 2 bulan. Kadang-kadang burung sukar untuk membawa makanan ke sarangnya. Mereka menanti camar yang hidup berdekatan. Apabila mereka melihat bahawa kapak terbang dengan makanan di paruh mereka, mereka mengambilnya. Selepas itu, burung itu harus pergi berburu lagi.

Fakta menarik

  1. Burung-burung ini dapat menangkap beberapa ikan kecil di paruh besar pada masa yang sama. Satu kes diperhatikan apabila lelaki itu membawa 29 ikan ke sarang untuk anaknya.
  2. Secara alamiah, terdapat banyak koloni burung-burung ini. Para saintis mengira pulau sekitar 12 kilometer persegi kira-kira 100 ribu pasang. Pulau ini terletak di Laut Bering.
  3. Orang menangkap burung ini. Mereka makan telur dan daging mereka.

Video: hatchet (Fratercula cirrhata)

Tonton video itu: Teachers, Editors, Businessmen, Publishers, Politicians, Governors, Theologians 1950s Interviews (Oktober 2019).

Загрузка...

Kategori Popular

Загрузка...