Taman Bunting - keterangan, habitat, fakta menarik

Bubur taman adalah wakil yang sangat menarik dari kumpulan penumpang dan keluarga oatmeal. Ini adalah burung kecil, yang saiznya tidak lebih daripada 17 sentimeter panjangnya. Pinggang sayap pada masa yang sama boleh mencapai sehingga 30 sentimeter. Berat badan oatmeal juga mencapai kira-kira 30 gram.

Buntings adalah burung yang agak biasa, selalunya mereka boleh ditemui di kawasan luar bandar. Di sini mereka lebih suka menetap berhampiran penanaman pelbagai tanaman.

Kemunculan buntings

Membina buntings sangat padat. Anda boleh membezakannya dari burung lain dengan warna dan suara mereka yang cerah. Bulu ini mempunyai cincin putih di sekeliling mata mereka. Secara umum, kepala dicat zaitun dengan cara yang sama seperti kawasan payudara. Merah warna merah jambu. Juga pada kepala dapat dibedakan dengan warna kuning "antena" yang masuk ke dalam leher kuning yang sama. Perut buntings mempunyai warna chestnut.

Adalah mungkin untuk membezakan lelaki dan perempuan dengan warna bulu mereka. Corak perempuan pada kepala kurang jelas, dan pada umumnya bulu kurang cerah, kebanyakannya berwarna kekuningan. Di samping itu, wakil-wakil lelaki dan perempuan juga mempunyai suara dan lagu yang berbeza. Lelaki itu biasanya menjerit sangat kuat, mengucapkan bunyi "Tew-Türrr". Pada wanita, jeritan itu agak berbeza, mereka biasanya menyebut "cyc-cyc", dan lebih-lebih lagi, mereka lebih tenang daripada lelaki.

Di manakah buntings biasa?

Buntings adalah burung migrasi yang menghabiskan waktunya di tempat yang berlainan bergantung pada musim. Burung-burung ini berhijrah ke jarak jauh, sehingga anda dapat bertemu dengan mereka di berbagai wilayah. Terutama buntings umum di Eurasia. Di Eropah, burung-burung ini tidak dapat dijumpai hanya di pusat dan di sebelah barat. Musim sejuk oatmeal menghabiskan di Afrika, berhampiran padang pasir Sahara. Semasa tempoh bersarang, sesetengah burung menetap di Itali, jumlah mereka mencapai kira-kira 6-8 ribu pasang. Mereka menetap di sini agak tinggi, tidak lebih rendah daripada 1300 meter di atas paras laut.

Selepas musim sejuk, burung ini kembali pada musim bunga, sekitar akhir bulan April atau awal bulan Mei. Yang pertama dari tepi panas lelaki kembali, dan kemudian mula menghabiskan masa untuk lagu-lagu mereka. Selepas beberapa hari, nyanyian oatmeat mula membina sarangnya. Harus dikatakan bahawa burung-burung ini hidup secara eksklusif berpasangan, dan seringkali mereka terletak pada jarak yang sangat besar dari satu sama lain. Dalam kes yang jarang berlaku, apabila terdapat keperluan untuk itu, oatmeal dapat menetap di koloni yang sangat berpeluh.

Daun pelbagai tanaman bijirin, batang kecil, akar nipis, dan juga daun kering digunakan sebagai bahan untuk membina sarang. Secara umum, sampah pepejal dan agak tebal.

Di mana mereka tinggal?

Pada dasarnya, untuk hidup oatmeal memilih ruang terbuka di mana terdapat pokok renek dan pokok yang berasingan. Anda juga boleh bertemu burung-burung di hutan-padang rumput ini, selalunya untuk kehidupan mereka memilih bukit-bukit yang diterangi oleh matahari, serta kaki gunung. Dalam kes yang jarang berlaku, oatmeal menetap di kebun atau di kebun anggur, di mana tiada siapa yang bekerja untuk masa yang lama dan tidak mengumpul buah. Juga burung-burung ini tertarik dengan lembah sungai, ladang yang disemai dengan bijirin, dan padang rumput untuk padang rumput.

Pengeluaran semula buntings


Tempoh bersarang dan meletakkan telur dalam bunting jatuh pada bulan Mei-Jun. Sebagai peraturan, sarang diselesaikan betul-betul di atas tanah atau pada ketinggian kecil. Dalam sarang semacam itu, oatmeat wanita itu boleh didapati sehingga 5 telur, yang mempunyai warna yang menarik. Pada umumnya, mereka berwarna kelabu, dan anda dapat melihat bintik-bintik gelap, serta garis-garis, yang berbentuk seperti cacing. Proses inkubasi hanya mengambil masa 12 hari. Selepas itu, anak ayam tinggal di sarang selama 12-13 hari lagi, dan kemudian berdiri di sayap dan terbang dari kediaman. Pada tahun ini wanita membuat satu telur yang bertelur, di beberapa kawasan selatan terkadang betina boleh membuat dua telur.

Sudah pada akhir bulan Jun, broods muda pertama burung ini boleh didapati, biasanya di lembah sungai dan badan air lain. Sudah pada musim gugur, sekitar akhir September, anak ayam bersama ibu bapa mereka dihantar ke tanah hangat untuk musim sejuk.

Lagu oatmeal taman adalah sama dengan suara bubur biasa, namun terdapat beberapa perbezaan. Di dalam pelbagai taman, lagu ini terdiri daripada 4 bunyi, pada akhir satu atau dua tril pendek. Ia boleh dibezakan dari biasa oatmeal dengan ketiadaan bunyi ciri "vesia" dalam lagu.

Apa yang dimakan oatmeal?

Asas pemakanan burung-burung ini adalah benih dari berbagai tumbuhan. Dalam tempoh ketika wanita memakan anak ayam, serangga dan pelbagai bug terutama digunakan.

Lihat perlindungan

Oatmeal taman hari ini tergolong dalam spesies burung yang dilindungi, di dalam buku merah yang mereka berikan kategori ke-3. Perlu diingat bahawa jumlah mereka berkurangan setiap musim. Ini disebabkan terutamanya oleh hakikat bahawa habitat burung-burung ini dikurangkan dengan ketara. Di samping itu, masalahnya terletak pada aktiviti ekonomi rakyat, kerana semakin banyak racun perosak digunakan. Kita tidak boleh melupakan pemburuan haram, yang juga biasa hari ini. Juga, sering kali keadaan yang tidak sesuai di kawasan musim sejuk burung-burung ini menjadi punca pengurangan bilangan spesies. Purata jangka hayat oatmeal adalah kira-kira 6 tahun.

Satu lagi sebab untuk mengurangkan populasi burung ini terletak pada fakta bahawa oatmeal dianggap sebagai makanan istimewa di banyak negara dan dimakan. Untuk menggemukkan oatmeal, mereka ditangkap dan kemudian ditutup di dalam bilik gelap dengan bijirin. Burung bangun naluri penyerapan makanan yang berterusan akibat dari berada di dalam bilik gelap. Selepas oatmeal mencapai jisim yang diingini, mereka dibunuh oleh lemas di Armagnac. Selepas itu, burung secara keseluruhannya digoreng dan dihidangkan di atas meja dengan cara yang sama. Dengan penyerapan oatmeal, Perancis mempunyai adat kuno. Setelah berkhidmat, anda mesti menutupi hidangan dan kepala dengan serbet untuk merasakan kecerahan penuh aroma. Ritual semacam itu kadang-kadang ditafsirkan sebagai hasrat untuk menyembunyikan makanan dari mata Tuhan, yang, tentu saja, tidak lebih dari ironi. Pada satu masa dari Cyprus dieksport dalam jumlah besar oatmeal jeruk.

Di Perancis, sejak tahun 1999, ia dilarang memburu burung spesies ini di peringkat perundangan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sejak tahun 1999, 50 ribu individu setahun dibunuh di negara ini, yang menyebabkan pengurangan ketiga dalam jumlah buntings hidup.

Sehingga kini, taman oatmeat belum banyak dipelajari, jadi tidak ada langkah untuk pemuliharaan spesies ini.

Saudara-saudara Oatmeal

Seorang saintis yang cerah dari oat-oat taman adalah oatmeal merah yang dibilkan. Ia berbeza warna bulu dari saudara. Kepala dan bahagian atas payudara dilindungi bulu kelabu. Burung-burung ini sarang terutamanya di wilayah-wilayah Eropah Tenggara, serta di Timur Tengah. Kadang-kadang burung di Itali, di negara kita, mustahil untuk bertemu dengan mereka.

Video: Taman Bunting (Emberiza hortulana)

Tonton video itu: BUNUH KUCING BUNTING DALAM MESIN PENGERING TAHANAN REMAN DUA SJUSPEK DISAMBUNG 17 SEPT 2018 (Disember 2019).