Langur - keterangan, habitat, gaya hidup

Keluarga langurs tergolong dalam genus monyet, lebih dari sepuluh spesies yang berlainan. Sebagai tambahan kepada nama itu, monyet-monyet ini mempunyai satu lagi - dahi nipis. Dalam bahasa Hindi, perkataan "langur" mempunyai arti "ekor panjang", tetapi mungkin untuk menggunakan definisi ini dengan jelas hanya dengan salah satu jenis monyet ini, hanuman.

Penerangan dan habitat

Sekarang wilayah utama yang didiami oleh langur adalah India, di mana mereka sering monyet di kuil-kuil, serta pulau Sri Lanka dan Nepal.

Salah satu ciri ciri haiwan ini adalah struktur tiga ruang perut. Bergantung pada saiz, cendawan kecil dan sederhana dibezakan. Monyet dewasa boleh mencapai ketinggian 45 dan sehingga 80 sentimeter, bergantung kepada spesies haiwan tertentu. Di samping itu, ekor langur itu sendiri selalunya mencapai panjang 1 meter.

Monyet monyet adalah bulat, agak pendek di depan, mata dekat, dan hidung tidak menonjol di luar muka. Biasanya, ekor dan kaki langur agak nipis, dan mereka dibezakan oleh kekuatan dan ketabahan. Selain kaki yang cukup panjang, jari-jari panjang yang boleh diperhatikan, di antaranya hanya yang pertama lebih pendek daripada yang lain.

Di samping pertumbuhan, kepunyaan spesies tertentu ditentukan oleh warna kot haiwan. Oleh sebab itu, gambaran penampilan langur dapat dianggap umum dan kolektif. Bulu langur agak berbulu, membosankan, warna pada bahagian tubuh yang berbeza sedikit berbeza: kaki dan kawasan belakang gelap, manakala perut sedikit lebih ringan.

Sesetengah spesies monyet ini mempunyai bintik-bintik yang berbeza di kepala mereka. Sering kali anda dapat mencari Nemean langur yang warnanya berwarna dan terang. Moncong binatang itu berwarna kuning, kawasan kepala dihiasi dengan jalur coklat yang jelas, dan ekor mempunyai warna putih. Sekali lagi, misalnya, Langur Jawa mungkin memiliki warna merah-coklat yang kaya atau abu abu-abu.

Langur juga mempunyai rambut yang agak panjang di kepalanya, yang merupakan ciri luaran ciri haiwan ini. Menontonnya dari jauh atau dalam gambar, boleh dianggap bahawa mahkota itu kelihatan seperti mahkota di kepala monyet atau gaya rambut menyerupai sikat.

Ciri-ciri dan tabiat sifat langur

Bersama dengan jenis monyet yang lain, Langur lebih suka tinggal di kawasan berhutan padat. Ketinggian maksimum di atas paras laut, di mana haiwan ini bertemu, adalah nilai 4000 meter. Atas sebab ini, secara rasmi dianggap bahawa monyet tidak naik lebih tinggi.

Sebagai primata, Langur dapat dengan mudah bergerak ke jarak yang sangat besar, sementara tidak turun ke permukaan bumi. Untuk melakukan ini, monyet membuat lompatan kuat, menggunakan cawangan untuk sokongan.

Sekiranya cawangan yang Langur telah dipilih untuk dirinya sendiri terletak pada jarak yang jauh dari itu, haiwan mula-mula mulai berayun di cawangan, dengan menggunakan kekuatan kaki, dan kemudian membuat lompat, yang panjangnya meningkat. Apabila monyet terpaksa turun ke tanah, ia menggunakan semua anggota badan untuk bergerak, bersandar pada mereka.

Dalam habitat semulajadi, anda boleh bertemu dengan kawanan kambing besar, yang termasuk sehingga 65 primata. Di dalamnya pasti akan ada pemimpin laki-laki yang dominan, dan juga beberapa lelaki langur biasa.

Antara penduduk lain pek adalah wanita, remaja dan remaja mereka. Apabila langur tumbuh, dia tidak meninggalkan syarikatnya sehingga dia mencapai akil baligh. Seperti biasa, setiap monyet mempunyai wilayah peribadi sendiri di lokasinya, yang mana ia menjadi pengawal dengan gemuruh.

Apa yang Langur makan


Perlu diberi perhatian kepada fakta bahawa wakil-wakil baka semacam hampir tidak pernah jatuh ke kebun binatang. Alasannya adalah mudah: monyet ini sangat lazat dalam memberi makan, oleh itu, dalam keadaan menyimpan seekor burung hantu, haiwan ini agak sukar untuk memberi makan. Menjadi persekitaran semulajadi, primata tanpa kesukaran dapat mencari makanan untuk diri mereka sendiri.

Kerana struktur khas perutnya, Langur boleh lama-lama cuba mencari sumber makanan baru untuk dirinya sendiri, tetapi untuk ini, dia mesti terlebih dahulu mempunyai makanan yang cukup padat. Oleh itu, sentiasa bergerak dan mengembara melalui hutan, primata hampir sepanjang masa mencari makanan untuk dirinya sendiri, kadang-kadang berhenti untuk berehat.

Di samping itu, ia tidak jarang bagi Langur atau seluruh pek monyet untuk melawat penempatan berasingan jika mereka terletak berdekatan dengan kawasan berhutan. Di sana mereka cuba mencari makanan untuk diri mereka sendiri, jika ini tidak dapat dilakukan di habitat biasa mereka. Dan dalam kebanyakan kes, penduduk penempatan tidak menghalang Langurs mencari makanan di kebun dan ela mereka, kerana haiwan ini dianggap suci. Kebanyakan penduduk kampung dan kampung sengaja menyimpan makanan berhampiran rumah mereka.

Antara produk asas yang dimakan oleh daun kuku, anda boleh memilih daun berkayu, kepingan kulit kayu, pelbagai buah dan serpihan lain tumbuh-tumbuhan hutan yang sesuai untuk makanan. Di samping itu, ia tidak akan menghina telur burung atau serangga besar. Tetapi, tentu saja, pencuci mulut untuk langur adalah buah-buahan yang enak dan enak yang dapat mereka temukan di wilayah mereka sendiri.

Jangka hayat dan penghasilan semula monyet


Langurs, bersama-sama dengan jenis monyet lain yang hidup di dalam pek, rapat dengan anak-anak mereka. Sehingga bayi-bayi menjadi baligh, mereka terus hidup dengan ibu bapa mereka sendiri dalam pek monyet yang sama.

Kemunculan bayi ke dunia tidak ditentukan oleh tempoh masa tertentu. Dalam erti kata lain, wanita dapat menghasilkan bayi dalam mana-mana musim dan bulan, tetapi hanya sekali dalam setahun dan setengah atau dua tahun. Upacara permainan perkawinan dimulai dengan daya tarik seorang wanita yang menariknya dari kawanannya sendiri.

Dia melakukannya, berada di bawah pengaruh hormon. Secara luaran, tarikan itu kelihatan seperti goncangan kepalanya sedikit di arah yang berbeza. Sebaik sahaja lelaki itu bersetuju dengan pacaran, pasangan itu menyalin. Tindakan kawin itu sendiri boleh terdiri daripada beberapa pendekatan.

Membawa bayi berlaku selama kira-kira enam bulan, maka bayi itu dilahirkan. Dalam keadaan yang luar biasa, wanita langur menghasilkan satu bayi. Sebaik sahaja selepas kelahiran, langur kecil dengan tegas merebut pinggang ibu, yang membolehkannya bergerak dengannya.

Pada mulanya, anak bulu mempunyai bulu warna cahaya, yang mana dengan masa menjadi gelap. Luar biasa, dengan berat kecil, yang sama dengan kira-kira setengah kilogram, panjang badan anak muda dapat mencapai 20 cm.

Semasa hidup pertama dan setengah tahun, monyet makan susu ibu, perlahan-lahan bergerak ke ciri makanan binatang dewasa.

Pada usia kira-kira beberapa tahun, masa akil baligh bermula, dan kemudian monyet boleh meninggalkan kawanan sendiri. Hayat maksimum langur boleh mencapai sebanyak 31 tahun, tetapi ini jarang terjadi.

Video: Langur (Presbytis)

Tonton video itu: Teknik Umpan Ikan Hidup Untuk Memancing Di Laut (Julai 2019).