Galapagos Penguin - perihalan, habitat

Semua orang tahu bahawa penguin hidup di sudut paling sejuk di planet ini. Tetapi tidak semua orang tahu bahawa salah satu daripada spesies burung-burung menakjubkan ini tinggal di tempat-tempat dengan iklim yang hangat. Ini penguin Galapagos. Burung-burung yang luar biasa ini hidup di khatulistiwa. Bilangan spesies agak besar, tetapi di antara spesies penguin Galapagos yang lain adalah yang terkecil.

Habitat

Seperti yang dapat difahami dari nama burung, mereka mendiami wilayah Kepulauan Galapagos. Mereka boleh dilihat, pelancong di pantai. Kebanyakan semua wakil di pulau-pulau besar. Sebagai contoh, Isabella. Ciri khas spesies ini dari anggota keluarga yang lain adalah bahawa mereka bertelur di dalam lubang. Kadang-kadang jurang gunung juga berfungsi sebagai sarang bagi mereka.

Pemakanan burung ini adalah penduduk laut. Mereka hanya makan krustasea dan ikan, yang membawa air sungai. Tempat kegemaran untuk berehat dengan mereka adalah batu gunung berapi. Di dalam habitat penguin Galapagos, terdapat haiwan yang tidak menentu yang boleh menjadi ancaman kepada mereka, sehingga burung merasa tenang dan nyaman.

Rupa

Ini adalah ahli keluarga terkecil. Ketinggiannya kira-kira 55 cm. Penguin ini rata-rata berat sehingga 3 kg. Sebagai peraturan, mereka mempunyai warna hitam, di antaranya terdapat kemasan putih.

Galapagos, seperti semua penguin lain, mempunyai tanda putih di sekeliling mata. Dan di sepanjang badan terdapat jalur longitudinal. Badan dan kepala sempit, kecil. Ada membran di kaki. Kerana strukturnya, burung di darat hampir tidak berdaya, kerana sayap dan kakinya sangat kecil. Apabila mereka berjalan, mereka merebak sayap kecil dan menggulung dari satu kaki ke yang lain.

Kuasa

Oleh kerana burung kecil, ia tidak dapat menangkap mangsa yang besar. Oleh itu, selalunya makan ikan kecil dan penduduk laut yang lain. Delicacy yang paling kegemaran wakil spesies ini adalah sprat, sardin, dan kadang-kadang teri. Di darat, sayap mereka hampir tidak berguna, tetapi mereka membantu penguin berenang dengan baik di bawah air.

Spesies ini boleh dikaitkan dengan sosial, kerana mereka dihantar pada perburuan bukan dalam kumpulan, tetapi dalam kumpulan. Burung mewarna membantu mereka menjadi tidak kelihatan kepada pemangsa dan mangsa. Apabila mereka berada di dalam air, apabila dilihat dari atas, warna hitam membolehkan untuk bergabung dengan permukaan air, dan apabila dilihat dari bawah, mereka bergabung dengan cahaya. Burung-burung ini berenang di bawah air dengan cukup baik dan mendalam. Untuk menangkap mangsa, mereka dapat menyelam hingga 30 m.

Pembiakan


Wakil-wakil spesies ini dibezakan oleh "roman" khas. Lelaki yang merawat wanita untuk masa yang lama. Proses ini terdiri daripada pelbagai tindakan yang berbeza. Untuk mengalahkan yang dipilih, penguin Galapagos membersihkannya, pukulan dan bahkan pelukan. Apabila wanita itu bertindak balas dengan nikmat, ibu bapa yang akan datang mengaturkan sarang untuk membawa keluar anak-anak tidak lama lagi. Hingga saatnya pemendapan telur, mereka berusaha memperbaiki sarangnya, menjadikannya lebih nyaman.

Apabila membina sarang, pasangan kadang-kadang mencuri bahan dari jiran yang juga membina sarang mereka semasa mereka memburu atau mencari bahan baru. Apabila wanita meletakkan telur, kedua-dua pasangan mengambil tanggungjawab menjaga mereka. Mereka mengikuti telur satu demi satu. Spesies penguin ini membawa keturunan beberapa kali sepanjang tahun, kerana iklim panas di kawasan itu membolehkannya. Pada satu masa, wanita hanya meletakkan kira-kira 1-2 telur. Masa inkubasi jauh berbanding dengan spesies burung lain - ia adalah 42 hari. Apabila penguin kecil muncul, ibu bapa masih mengawasi mereka dengan berhati-hati selama sebulan. Tetapi anak ayam tumbuh dan berkembang dengan cepat. Apabila mereka berumur 2 bulan. Mereka sudah dapat memimpin kehidupan bebas.

Fakta menarik

  1. Penguin Galapagos tergolong dalam genus penguin yang spektakuler. Jenis genus ini disebabkan oleh fakta bahawa di sekeliling mata mereka mempunyai tanda putih yang menonjol kuat terhadap warna latar gelap.
  2. Nama Latin spesies ini sangat panjang - Spheniscus mendiculus.
  3. Burung-burung yang luar biasa ini tidak mempunyai perbezaan jantina. Oleh itu, sangat sukar untuk menentukan ketika bertemu dengan burung, yang mana seks itu dimiliki. Tetapi, jika anda melihat beberapa individu yang berdekatan, ternyata betina agak kecil.
  4. Bahan untuk pembinaan sarang adalah batu kecil dan ranting.
  5. Kerana mereka tinggal di tempat-tempat yang mempunyai iklim yang sangat panas, di mana tidak ada penyejukan, burung-burung berlipat-lipat sepanjang tahun, dan pada masa ini mereka membawa anak-anak beberapa kali. Walaupun spesies lain, seperti yang kita tahu, boleh membiak 1 atau 2 kali setahun, dan sepanjang masa mereka pergi untuk hibernasi untuk memanaskan tanah atau melalui musim sejuk di tempat bersarang.
  6. Walaupun anak ayam mula hidup secara bebas dalam tempoh 2 bulan selepas kelahiran, mereka mula membiak hanya pada usia empat tahun.
  7. Penguin Galapagos adalah burung pulau. Tidak ada tempat lain yang boleh ditemui.
  8. Jangka hayat adalah kira-kira 15 tahun.
  9. Semasa pengeraman dan penjagaan anak ayam, ibu bapa memberi makan bersama-sama dan juga bersemangat melindungi mereka daripada pemangsa.
  10. Mereka suka memasak ikan dan memakannya dalam kuantiti yang banyak. Bahkan sekumpulan kecil penguin Galapagos dapat makan sekitar 8 ton ikan.
  11. Pihak berkuasa melindungi spesies ini, dan pastikan jumlahnya tidak dikurangkan. Untuk ini, pelbagai langkah diambil. Sebagai contoh, pada tahun 2010, beberapa pemangsa dikeluarkan dari pulau-pulau, dan kawasan khas untuk memberi makan penguin Galapagos, yang dilindungi dengan ketat oleh undang-undang, telah ditentukan. Di samping itu, ia dirancang untuk membina pulau-pulau khas di mana mereka akan membiak burung-burung yang menakjubkan ini.

Oleh kerana burung-burung ini sangat luar biasa dan mempunyai tabiat yang menimbulkan kasih sayang, ramai pelancong datang ke kepulauan untuk melihatnya.

Video: Galapagos Penguin (Spheniscus mendiculus)