Curlew - keterangan, habitat, fakta menarik

Curlew adalah burung yang dipunyai oleh keluarga snipe. Jika detasmen dikaitkan dengan individu-individu ini, ia akan dipanggil charadriiformes. Beberapa orang telah mendengar burung-burung ini, jadi dalam artikel hari ini kita sedang meneroka aspek utama yang berkaitan dengan burung-burung ini. Ciri utama, tentu saja, dianggap sebagai paruh yang panjang dan melengkung, serta mewarnai bulu yang menarik. Tetapi janganlah kita mendahului diri sendiri, kita akan mempelajari segala-galanya.

Curlew

  1. Dengan berat badan, burung boleh mencapai nilai 0.9-1.1 kg. Individu berkembang hingga maksimum 65 cm, dan sayapnya berfluktuasi dalam masa 1 m. Terdahulu, telah disebutkan bahawa ciri khas burung dari keluarga ini dianggap sebagai paruh yang bengkok dan panjang. Tambahan pula, pada wanita ia bengkok lebih kuat daripada wakil pergerakan lelaki.
  2. Yang paling biasa dalam alam semulajadi adalah curlews, berwarna coklat dengan patch kelabu dan oker. Walau bagaimanapun, bulu boleh mempunyai warna yang berbeza, misalnya, kelabu, putih atau kuning air dengan coklat. Burung ditemui di negara-negara Asia, serta di utara dan di bahagian tengah Eropah.
  3. Secara semula jadi, orang-orang ini suka tanah lapang. Oleh itu, apabila sarang burung, maka pilih persekitaran semacam itu untuk pembinaan perumahan untuk anak-anak masa depan. Mereka memerlukan air, lumpur, bergegas atau tumbuh-tumbuhan lain di sepanjang tepi sumber. Selalunya ditemui di tanah gambut.

Sedikit curlew

  1. Terdapat banyak anggota keluarga yang berbeza, contohnya, baby curlew. Burung-burung ini berbeza dari individu-individu besar dalam dimensi kecil dan habitat (mereka lebih suka menetap di Ural, di Kazakhstan).
  2. Apabila ia menjadi sejuk di negara asal, burung-burung itu berkumpul dan meninggalkan tepi. Mereka dihantar ke negara-negara dengan iklim yang ringan, yang terdapat di tepi Laut Mediterranean. Para pesakit ternama yang mempelajari burung-burung ini percaya bahawa bayi-bayi sudah hampir hancur.
  3. Apabila kurier kecil mula membina sarang, mereka memilih kawasan terbuka. Mereka sedang mempersiapkan untuk membiak anak di padang rumput berhampiran sungai Siberia. Kediaman terletak di lubang-lubang kecil, khusus digali untuk tujuan ini.

Purata curlew

  1. Ia berbeza dari rakan-rakannya yang besar dan kecil. Sayap mencapai ketinggian 80 cm Panjang lengannya bervariasi dalam setengah meter, dan beratnya adalah 0.5 kg. (lelaki) dan 0.6 kg. (perempuan).
  2. Satu ciri pelbagai ini adalah warna kes itu. Rantau parietal adalah coklat dengan patch hitam, dibahagikan dengan jalur putih. Paruh itu tidak begitu lama, dan lengkungan di atas mata berpigmen dengan cahaya.
  3. Sama seperti semua burung lain dari keluarga ini, individu hidup di kawasan berpaya di negara-negara Eropah. Tetapi mereka lebih suka membina sebuah rumah untuk anak cucu bukan di tempat terbuka, tetapi di kawasan hutan, supaya sumber air terletak di dekatnya.

Keriting Curlew

  1. Mengikut ciri luarannya, praktikalnya tidak berbeza dengan individu yang besar. Hanya saiznya yang berbeza, ia sedikit lebih kecil. Juga paruh dipendekkan dan tidak membengkokkan terlalu banyak.
  2. Lebih suka menetap di kawasan padang rumput dengan tanah paya. Anda boleh mencari individu di tanah gambut, serta hutan birch atau aspen. Apabila tiba masa untuk pergi ke musim sejuk, terbang ke Maghribi atau kawasan berdekatan.
  3. Sehingga kini, jenis Curlew ini dianggap paling jarang, hilang, oleh itu ia dilindungi dengan serius. Ciri tersendiri ialah terdapat tanda hitam pada selongsong burung.

Far Eastern curlew

  1. Seperti namanya, individu menghayati expanses tanah air kita. Ruas sayap sayapnya adalah sehingga 100 cm. Ciri membezakan ini dianggap sebagai kaki panjang, serta belakang nada coklat gelap. Perut burung adalah cahaya, hampir putih.
  2. Paruh, dengan analogi dengan spesimen jenis yang besar, sangat melengkung dan memanjang. Kerana individu tinggal di Rusia, mereka lebih suka bersarang di sini. Tetapi mereka kadang-kadang boleh terbang ke Korea atau China.
  3. Disebabkan fakta bahawa spesies ini sebelum ini terlibat dalam membina rumah untuk keturunan di kawasan terbuka, pemburu, rubah, anjing mula memusnahkannya.

Eskimo curlew

  1. Spesies yang diwakili panjang dianggap paling luas dalam habitat dan kelimpahannya. Ia biasa di Amerika Syarikat, serta Kanada.
  2. Tetapi sejak curlews sentiasa menjadi mangsa pemburu, mereka praktikal dihapuskan. Selama lebih dari 50 tahun, wakil Eskimo tidak dapat melihat mata seseorang.

Cara hidup

  1. Dianggap wakil-wakil burung memimpin, seseorang mungkin berkata, gaya hidup sosial. Hampir semua penerbangan yang membuat burung, ia berlaku pada waktu malam. Pada masa yang sama, individu yang diwakili membentuk jajahan besar.
  2. Di tempat-tempat musim sejuk burung sedemikian berkumpul dalam kuantiti yang besar. Kebanyakan masa pada siang hari burung-burung yang terlibat dalam mencari makanan boleh diganti, bahawa orang-orang seperti itu berjalan-jalan hebat di kawasan terbuka. Burung dari semasa ke semasa menurunkan paruh mereka di dalam lumpur atau pasir.
  3. Harus diingat bahawa irama kehidupan Curlew secara langsung bergantung pada surut dan aliran, dan bukan siang dan malam, seperti kebanyakan burung. Sebaik sahaja air berlepas dari pantai, individu yang diwakili pergi mencari makanan aktif.
  4. Sebaik sahaja air pasang datang, burung-burung ini dihantar untuk berehat. Pada masa ini, burung mula membuat bunyi yang sangat indah dan luar biasa. Nyanyian mereka boleh dibandingkan dengan bermain seruling. Bagi mangsa musim sejuk pergi ke negara-negara panas. Selalunya terdapat iklim Mediterranean.
  5. Di Rusia, individu-individu ini dapat dilihat pada permulaan atau pada pertengahan musim bunga. Sekiranya salah satu daripada mereka memerhatikan bahaya yang menghampiri dalam bentuk binatang pemangsa, burung pasti akan memberi amaran kepada sanak saudara tentang ini dengan suara yang kuat. Kadang-kadang bunyi seperti biri-biri anak dara.
  6. Pada waktu malam, individu yang dipersoalkan dihantar ke tempat yang terpencil. Seringkali mereka dibentangkan dalam bentuk belukar pantai dan rumput tebal. Di tempat-tempat seperti itu, burung tidak boleh diakses oleh pemangsa dan manusia. Individu yang diwakili lebih suka mengikuti migrasi bermusim. Oleh itu, mereka tidak menjalani gaya hidup yang tidak aktif.

Pembiakan

  1. Seperti yang disebutkan sebelumnya, individu yang diwakili adalah burung sosial. Oleh itu, mereka bersarang dalam keluarga besar, pada masa ini dan pasangan itu terbentuk. Individu membina sarang bersama-sama. Mereka adalah lubang-lubang kecil di tanah. Burung menetap di rumah dengan bulu, rumput kering dan ranting.
  2. Wanita itu meletakkan kira-kira di tengah-tengah musim bunga. Pada satu masa, tidak lebih daripada 4 telur dihasilkan. Orang muda dilahirkan dengan bulu. Selepas beberapa lama, anak ayam sudah bersama ibu bapa mereka mencari makanan.
  3. Juvana tinggal dengan orang dewasa sehingga mereka belajar untuk terbang. Hingga ke tahap ini, mereka cuba menyembunyikan dalam belukar tebal dari pemangsa dan musuh lain. Selepas kira-kira sebulan setengah, anak ayam berdiri di sayap dan mula terbang sendiri dan mencari makanan.

Individu keluarga ini mempunyai ciri-ciri sendiri yang membezakannya dari semua burung lain. Ciri utama, tentu saja, dianggap sebagai paruh panjang dan melengkung.

Video: Curlew (Numenius arquata)