Musk ox - deskripsi, habitat, gaya hidup

Lembu kambing, atau kerana ia juga dikenali sebagai kambing kambing, telah dipilih oleh pakar dalam unit berasingan kerana sifatnya yang unik. Mereka mempunyai rambut panjang dan ekor lembut domba dan tanduk jantan. Mereka tergolong dalam keluarga bovid, di mana mereka membentuk 2 subspesies: yang pertama telah memilih utara Kanada, dan yang kedua telah memilih Greenland dan pulau-pulau Kanada sebagai habitat utamanya. Wakil kedua-dua subspesies, di samping itu, kawasan utama, juga hidup dalam jumlah kecil di Sweden, Norway dan Siberia. Pada masa yang sama, jirannya, rusa, hidup di hampir latitud yang sama sebagai lembu kudis.

Dalam kalangan saintifik masih terdapat pertikaian yang berkaitan dengan sistematisasi kedudukan haiwan ini, tetapi pada pendapat kebanyakan saintis mereka harus dikaitkan dengan subfamili kambing, sedangkan sebelum permulaan abad XIX mereka dikaitkan dengan subfamili lain - bovine. Kekeliruan ini berkemungkinan besar disebabkan oleh betina anak lembu muda dipanggil anak lembu dan bukan anak domba, dan perempuan betina, masing-masing, juga dipanggil anak lembu dan bukannya lambing.

Habitat dan ciri-ciri khusus

Ahli sains moden percaya bahawa lembu kasturi adalah satu-satunya wakil genus ini. Selain itu, saintis mengandaikan bahawa nenek moyang mereka yang tinggal di Miocene mendiami bahagian tengah benua Asia, khususnya, pergunungan Himalaya. Kira-kira 3.5 juta tahun lalu, nenek moyang mereka berhijrah ke utara Asia. Di Illinois, akibat glasiasi, mereka dapat menyebar ke utara benua Amerika dan ke Greenland sekarang ini. Haiwan ternakannya berkurangan 130 ribu tahun yang lalu - akibat daripada pemanasan yang tajam. Tempoh ini berjaya dipindahkan ke lembu dan rusa.

Kuda musk, yang baru-baru ini tinggal di Arktik, hampir hilang sepenuhnya dari wilayah Eurasia. Dari wilayah Alaska, spesies ini hilang pada abad kesembilan belas, tetapi sekali lagi diperkenalkan pada separuh pertama kedua puluh. Hari ini, kira-kira 800 ekor spesies ini hidup di Alaska, dan populasi mereka terus berkembang. Di Persekutuan Rusia, spesies ini diselesaikan di wilayah Pulau Wrangel dan Semenanjung Taimyr. Wilayah di mana haiwan ini tinggal di negara kita dilindungi dan dilindungi oleh undang-undang yang berkaitan. Hari ini penduduk umum berjumlah sehingga 25 ribu ekor.

Kemunculan haiwan dibentuk oleh sifat kehidupan dan alam sekitar mereka. Jadi, untuk mengurangkan kehilangan haba badan dan mencegah radang dingin, tidak ada bahagian yang menonjol dari bangkai. Di samping itu, badan mereka ditutup dengan bulu coklat atau hitam yang panjang dan tebal. Dengan cara ini, warna adalah penting untuk menangkap serbuk haba matahari (tetapi terdapat juga haiwan putih, sangat jarang). Dari bulu lembu kasturi, hanya kuku, bibir, hidung dan tanduk menonjol. Sebelum musim panas, haiwan-haiwan itu pudar, dan rambut mereka menjadi lebih pendek, namun pada musim sejuk ia tumbuh kembali dan lapisan bawah lembut muncul. Lembu bulu kerbau sangat dihargai, dan bulu kerbau putih sangat dihargai.

Haiwan cukup besar (sehingga 130 cm di atas layu dan di atas), dengan berat purata 280 kg, tetapi terdapat juga spesimen yang lebih besar (sehingga hampir 700 kg). Perempuan biasanya lebih kecil daripada lelaki. Secara umum, kawasan kediaman haiwan boleh ditentukan oleh ketinggian dan berat: purata ini berbeza bagi haiwan ini dari rantau ke rantau. Tanduk di kedua-dua jantina, tetapi hanya lelaki boleh membanggakan tanduk panjang (70-75cm). Segera di belakang leher adalah bonggol kecil. The forelimbs adalah lebih pendek dan lebih berotot. Dengan jangkaan bahawa haiwan itu akan bergerak baik pada permukaan berbatu dan pada kerak salji, kukunya cukup besar. Pada masa yang sama, bahagian hadapan lebih luas daripada yang belakang - lebih mudah untuk menggali makanan anda sendiri dengan kuku yang luas.

Kepala binatang berkuasa dan sedikit lebih lama dari seluruh bangkai. Selain tanduk, terdapat mata (coklat gelap) dan kecil (kira-kira enam sentimeter) di atasnya. Ekor kecil (kira-kira 15 sentimeter). Bau dan penglihatan - sangat baik, dapat melihat dalam kegelapan. Dan musuh-musuh dan kawan-kawan, selain penglihatan, dibezakan oleh bau.

Spesimen terbesar terdapat di Barat Greenland, dan yang terkecil di Utara. Lembu kudung tidak kelihatan seperti yak atau bison, contohnya, bukan hanya secara eksternal, set kromosom diploid mereka juga berbeza: kerbau rusa mempunyai 48 pasang kromosom, dan bison dan yak mempunyai 60 pasang setiap satu.

Nama musky, sapi kudung diperolehi kerana fakta bahawa kelenjarnya menghasilkan rahsia khusus yang mempunyai bau yang jelas.

Gaya hidup lembu dan wataknya


Lembu raksasa hidup dalam kumpulan yang jumlahnya berbeza pada musim sejuk dan musim panas: sehingga 20, masing-masing, pada musim sejuk dan sehingga 20 pada musim panas. Pada masa yang sama, setiap kumpulan haiwan tidak menjamin kawasan habitat, tetapi apabila bergerak ia menggunakan laluan yang sama yang ditanda. Dalam kumpulan binatang, dominasi lebih banyak haiwan dewasa berbanding orang muda diperhatikan, sementara di musim sejuk ini dapat dinyatakan dalam kenyataan bahawa binatang dewasa dapat memaksa haiwan muda dari tempat-tempat dengan makanan yang lebih kaya. Seperti yang telah disebutkan, kumpulan lembu kerbau bergerak di sepanjang laluan tertentu, manakala di musim sejuk dan musim panas, arah laluan ini berbeza. Jadi, pada musim sejuk, mereka lebih suka bergerak ke arah selatan, dan pada musim panas - mereka mencari makanan, bergerak di sepanjang tebing sungai. Ini adalah haiwan yang sangat tahan lasak yang dapat terus berlari dengan kelajuan hingga 40 km / j untuk waktu yang agak lama jika mereka berada dalam bahaya. Bagaimanapun, disebabkan saiznya, mereka perlahan dan tidak tergesa-gesa. Dan jika tidak ada keperluan, mereka tidak membuat peralihan panjang.

Frosts di habitat mereka kadang-kadang jatuh di bawah 60 darjah Celsius di bawah sifar. Selesema ini lebih mudah ditanggung dengan rambut panjang, tebal dan lapisan tebal, serta lemak subkutan.

Musuh

Загрузка...

Musuh semulajadi di habitat lembu kerbau adalah beruang (grizzly dan polar) dan serigala kutub, namun, kerbau musang bukan binatang yang malu-malu dan ketika diserang, misalnya, seekor serigala, kerbau rusa menjadi cincin di dalamnya betis dan betina. Apabila menyerang, lembu kudus membenarkan segala sifat yang telah diberikan kepada mereka untuk pertahanan dan pertahanan (kuku dan tanduk). Kaedah pertahanan ini tidak berfungsi apabila penyerang adalah seorang lelaki dengan pistol, maka seseorang yang menggunakan kaedah perlindungan haiwan ini dapat menghancurkan semua binatang di kawanannya.

Apabila bahaya timbul, lembu kerbau mengendus, mengendus dan gemuruh, dan betis berang.

Sepanjang abad yang lalu, ternakan haiwan telah menurun dengan ketara, bagaimanapun, disebabkan oleh pematuhan peraturan oleh pemburu dan memerangi pemburuan haram, ternak secara beransur-ansur berkembang.

Kuasa


Di samping fungsi perlindungan, tugas pemimpin juga termasuk mencari padang rumput. Pada musim sejuk, haiwan bergerak sedikit, yang, pertama, membantu mengurangkan pengambilan kalori, dan kedua, menyumbang kepada pencernaan makanan. Dalam habitat lembu kambing tidak terdapat banyak jenis makanan tumbuhan, jadi diet mereka agak miskin. Oleh kerana musim panas Artik adalah pendek, lembu kasturi tidak mempunyai masa untuk mengumpul lemak yang cukup, mereka harus puas dengan tanaman kering, yang mereka keluarkan dari bawah salji. Walau bagaimanapun, mereka benar-benar berjaya dalam hal ini: lembu kudis dapat merasakan dan mendapatkan makanan dari kedalaman setengah meter. Untuk musim sejuk, lumut dan lichen ditambah kepada pemakanan mereka, dan jika mereka bernasib baik, tumbuhan kerdil tundra ditambah. Dan pada musim sejuk, haiwan cuba untuk tinggal di lereng gunung, di mana angin meniup salji, memberikan akses percuma kepada makanan.

Pada musim panas, diet diperkaya dengan sedge dan dedaunan. Di samping itu, pada musim panas, lembu rusa sedang mencari garam untuk menambah makanan dengan makro dan mikelemen yang diperlukan.

Pembiakan dan panjang umur

Musim kawin haiwan ini bermula pada penghujung musim panas dan berlangsung beberapa bulan. Perempuan dan remaja membentuk kumpulan yang mana lelaki mula berperang di duels. Pemenang pertandingan tersebut membentuk harem mereka, di mana pemilik agresif tidak membiarkan sesiapa pun menutup.

Selepas perempuan dalam kumpulan pemenang menjadi hamil, tidak ada jejak pencerobohan laki-laki, tetapi pada masa kehamilan anak-anak, wakil-wakil harem lelaki menjadi agresif. Tempoh pembiakan keturunan berlangsung lapan hingga sembilan bulan, selepas mana satu (kurang kerap dua) betis muncul, yang beratnya antara tujuh hingga sepuluh kilogram. Kurang dari satu jam kemudian, bayi yang baru lahir boleh berdiri di atas kakinya, dan selepas seminggu, anak lembu berkumpul dalam kumpulan untuk permainan bersama. Enam bulan ke depan dalam hidup mereka, betis memakan susu ibu, dan pada masa ini ia mampu mencapai 100 kg berat badan. 2 tahun pertama bayi dan ibu tidak dapat dipisahkan. Anak lembu dewasa dianggap pada umur tiga tahun, tetapi betina bersedia untuk menanggung dan melahirkan anak pada tahun kedua kehidupan mereka. Lembu betina hidup di penangkaran sehingga usia 25 tahun, dan dalam keadaan semula jadi angka ini purata 12-14 tahun, walaupun terdapat kes-kes apabila lelaki individu hidup 20 tahun.

Nilai ekonomi

Sebagai tambahan kepada bulu coklat dan putih dari kambing kambing, yang telah disebutkan, lapisan bawah mereka, yang dipanggil giviot, juga bernilai. Semasa molt dari satu haiwan, anda boleh mendapatkan sehingga 2 kilogram lapisan bawah. Dari haiwan yang hidup di penangkaran, giviot disikat, dan giviot liar dikumpulkan dari tumbuh-tumbuhan di habitat. Daging haiwan seperti daging lembu, dan lemak menyerupai kambing. Walau bagaimanapun, daging dan lemak mempunyai bau musky yang agak ketara.

Video: ox musk (Ovibos moschatus)

Загрузка...

Tonton video itu: If HELLO NEIGHBOR was Realistic (Oktober 2019).

Загрузка...

Kategori Popular

Загрузка...