Prosyanka - perihalan, habitat, fakta menarik

Burung Prosyanka kepunyaan keluarga penumpang oat.

Rupa dan kelakuan

Secara luarannya, ia adalah burung yang agak besar dengan ukuran yang sedikit lebih kecil daripada bintang, dengan kepala yang besar dan ekor yang pendek. Walaupun ia tergolong dalam oat, tetapi warna bulu dan membina badan lebih dekat dengan larki padang rumput.

Terlepas dari jantina dan umur, bulu burung sangat mirip, tetapi pertumbuhan muda memiliki warna yang sedikit lebih gelap dengan warna olive-brownish yang jelas. Bahagian atas badan, sayap dan ekor disifatkan oleh warna abu-abu coklat yang diselingi dengan bintik-bintik terang dan gelap. Badan yang lebih rendah (dada dan perut) mempunyai warna yang lebih ringan dari warna putih dengan kehadiran pestrin coklat. Dalam sesetengah burung, variegations pada payudara bergabung menjadi satu tempat gelap. Ekor mempunyai teduhan coklat abu-abu seragam tanpa inklusi putih. Monotonik adalah pinggang, kelebihan dan nadhvoste, mempunyai warna coklat gelap. Paru-paru prosyanka adalah tinges berwarna kecoklatan, sedikit bengkak, bahagian atas dan bawahnya sedikit melengkung ke dalam sehingga tidak menutup sepenuhnya. Kakinya berwarna terang berwarna daging dengan warna merah jambu.

Saiz dan berat burung juga tidak bergantung kepada jantina. Berat individu dewasa ada dalam lingkungan 38-56gr. Panjang badan boleh bervariasi dari 17 hingga 19 cm, dan sayapnya adalah dari 26 hingga 32 cm Terdapat sedikit perbezaan antara betina dan betina dalam panjang sayap, ekor dan paruh. Jadi sayap betina mencapai 9 cm, ekor - 6.5 cm, paruh - 1 cm, dan lelaki 10.5-11 cm, 2.5 cm dan 1.5 cm, masing-masing. Apabila terbang, sayap burung telah menunjuk, seperti lark, puncak, dan semasa berlepas, mereka sering tidak menekan kaki mereka kepada anak lembu.

Sebagai sifat burung yang menakutkan, tempat tidur sering dapat dijumpai duduk di tiang, di puncak rumput besar dan tinggi, garis kuasa dan bangunan.

Habitat

Prosyanka mengetuai cara hidup yang diselesaikan, mengembara atau berpindah bergantung kepada habitatnya. Secara keseluruhan terdapat 3 subspesies burung yang diedarkan dari Eurasia ke Afrika Utara. Di bahagian paling selatan pengedarannya, ia sering tidak aktif, tetapi lebih suka berkeliaran dari kawasan utara untuk musim sejuk.

Selalunya ia boleh didapati di ladang yang disemai dengan bijirin atau kentang, tidak jauh dari rumah pangsapuri dan jalan raya di antara padang rumput banjir, yang diadakan secara berpasangan. Burung-burung dipisahkan hanya untuk masa nyanyian, apabila mereka duduk di jiran dan kira-kira puncak tinggi yang sama pokok, dan kemudian berkumpul sekali lagi di satu tempat. Selalunya tinggal di barat Palearctic berhampiran Denmark, di Kepulauan British dan Canaries. Ia agak biasa dari barat laut benua Afrika ke wilayah-wilayah di Timur Tengah, bahagian utara Iran, dan juga dapat dilihat di kawasan pegunungan dan kaki bukit di Asia Tengah.

Bagi Persekutuan Rusia, prosyanka berlaku di kawasan hutan-padang rumput di bahagian Eropah, Caucasus dan Ciscaucasia. Ketumpatan pengedarannya juga berbeza, kerana di beberapa kawasan burung hampir tidak pernah bertemu, di lain-lain adalah biasa bagi seseorang untuk melihatnya.

Kuasa


Untuk sebahagian besar, pemakanan benih terdiri daripada biji bijirin dan herba lain. Pengecualian berlaku hanya pada musim panas dan musim bunga, apabila burung sebahagiannya beralih kepada penggunaan serangga kecil.

Pembiakan

Prosyanka lebih suka bersarang di kawasan terbuka di kalangan rumput, pokok renek atau pokok, dari pertengahan Mei hingga akhir bulan Julai. Sarang itu sendiri terletak secara langsung atau di atas tanah, atau di cawangan, tetapi tidak lebih daripada 5 cm dari permukaan bumi. Lapisan luarnya terdiri daripada bahan yang lebih longgar dan kasar (paling sering tangkai kering bijirin). Dan dalaman, lebih padat, ditutupi dengan pelbagai batang dan akar yang tipis. Seringkali burung menggunakan kuda untuk membina sarang. Sarang itu sendiri mempunyai diameter luar kira-kira 12 cm, diameter dalamannya adalah kira-kira 7.5 cm, dan kedalaman ialah 4 cm. Di tempat di mana bilangan rumputnya sangat besar, seseorang dapat mencari sarang banyak wanita pada jarak kira-kira 3 meter dari satu sama lain.

Biasanya dalam satu klac ada dari 4 hingga 5 telur bersaiz besar dengan kulit berwarna putih dan merah jambu dengan tanda kecoklatan. Hanya wanita yang terlibat dalam inkubasi klac untuk 12-13 hari, meninggalkan sarang hanya untuk seketika. Anak ayam menetas pada hari-hari pertama kehidupan mereka menerima makanan terutamanya dari ibu, dan hanya pada hari-hari terakhir ayah mula memberi makan mereka. Mengikut pemerhatian saintis memberi makan ayam oleh ibu bapa adalah sekitar 13-17 kali sejam. Nestling berkembang pesat dan meninggalkan sarang keluarga seawal 9-12 hari selepas kelahiran.

Ia sering berlaku bahawa selepas orang pertama kali orang dewasa memulakan pembinaan sarang baru, dengan itu bersiap untuk meletakkan kedua.

Video: Prosyanka (Emberiza calandra)