Harimau Bengal - keterangan, habitat, gaya hidup

Kebahagiaan dan keagungan Bengal atau harimau diraja dan kegembiraan, tetapi dia tidak suka bertemu dalam perjalanan, tidak manusia atau haiwan, begitu berbahaya kucing liar ini.

Ciri-ciri harimau diraja

Warna spesies ini adalah harimau terbesar - dari cahaya kuning menjadi oren atau merah, dengan jalur hitam atau coklat gelap diatur secara longitudinal. Kot ini berwarna salji putih. Ekor hanya satu warna: putih, dan terhadap latar belakang ini, di sepanjang keseluruhan panjang, cincin hitam yang rumit. Ia agak panjang, menyumbang satu pertiga daripada jumlah panjang, ia berlaku yang melebihi panjang meter.

Moncongnya besar dan bulat, dengan telinga yang lebar dan tajam. Saiz anjing harimau diraja sangat besar sehingga dapat menakutkan bahkan yang paling berani. Mereka melebihi 8 cm.

Warna mata mengulang warna badan. Ini bermakna haiwan boleh mempunyai warna kuning atau merah. Spesies harimau dengan warna putih mempunyai mata biru, dan murid mereka berwarna merah jambu.

Bahasa ini adalah organ khas harimau Bengal. Ia panjang dan mudah alih, dan di sisi mempunyai tubercles. Mereka dilindungi dengan epitel keratinized dan membantu semasa makan haiwan untuk memisahkan daging dari rangka mangsa yang ditangkap. Dan semasa mencuci mereka juga digunakan dengan sangat aktif.

Tubuh kuat dan fleksibel, dengan otot yang maju dan ikat pinggang bahu, anggota tubuh yang sama kuat. Kuku besar dan tajam, ditarik balik. Kaki belakang lebih panjang, dan ini adalah kelebihan besar harimau semasa memburu, kerana ia mudah untuk melompat pada mangsa. Terdapat pad lembut pada kaki mereka, jadi harimau boleh muncul dengan senyap. Panjang badan, dengan mengambil ekor, adalah dari 2.5 hingga 4 m. Perempuan biasanya lebih kecil, saiznya tidak melebihi 3 m.

Berat harimau sangat mengagumkan. Laki-laki rata-rata antara 250 dan 350 kg, dan betina lebih kecil, antara 130 dan 200 kg. Pertumbuhan harimau rata-rata - 110 cm.

Suara "Bengal" kuat dan kuat. Penduduk tempatan mengatakan bahawa anda boleh mendengar pemangsa yang mendekati apabila ia berada pada jarak tiga kilometer, begitu kuat ia boleh meraung. Struktur khas laring dan tali vokal membantu beliau dalam hal ini. Tetapi apabila menyerang, dia membuat bunyi menghidu, selepas memburu - geram lembut, penuh dengan kemenangan. Dan jika dia baik, dia menggerutu dan merayap.

Habitat

Harimau Bengal menganggap wilayah-wilayah seperti negara-negara seperti India, Nepal, Myanmar, dan, tentu saja, Bangladesh, menjadi habitat yang selesa pada masa lalu - Bengal. Selalunya, harimau menetap di hutan tropika, kerana di sana anda dapat mencari makanan yang banyak, tidak jauh dari air, di sepanjang sungai seperti Gangga, Indus atau Rabbi, kerana iklim lebih suka lembab, tetapi pada masa yang sama panas. Tetapi mereka boleh hidup tinggi di pergunungan.

Seperti yang ditunjukkan statistik, spesies ini sentiasa berkurang setiap tahun, kerana ia telah ditambah ke Red Book sebagai spesies terancam. Negara-negara yang mengiktiraf haiwan ini anggun dan cantik ini sebagai harta kebangsaan tidak berhati-hati dengan kos untuk memelihara populasi mereka, dan paling kerap disebabkan oleh kawasan yang dilindungi. Kelebihan khusus ini adalah India dan Bangladesh, di mana terdapat peraturan perundang-undangan yang ketat bagi mereka yang memutuskan untuk membunuh harimau.

Sikap

Dalam kuasa haiwan dan keberanian ini, kelajuan dan kekuatan menggabungkan gabungan. Dia dianggap bijak dan berbahaya.

"Bengalis" tidak mengenali syarikat bising, kerana mereka hidup secara berasingan. Setelah menentukan wilayah mereka, mereka akan menjaga ia sepanjang masa. Jadi orang asing tahu bahawa zon ini diduduki, harimau itu menandakan sempadannya.

Ditentukan oleh wilayahnya sendiri berdasarkan berapa banyak permainan yang ada di tempat ini. Bagi wanita, tempat ini meliputi kira-kira 20 km, tetapi ini tidak cukup untuk lelaki, jadi mereka menentukan wilayah 100 km untuk diri mereka sendiri.

Lelaki hari jumaat didedikasikan kepada fakta bahawa mereka:

  1. Mengelakkan pemilikan, berjaga-jaga melihat-lihat. Tiba-tiba, di suatu tempat mereka akan melihat bahawa seseorang telah menembusi di luar sempadan yang ditandakan, maka pengusiran orang asing itu bermula.
  2. Rehat, terutamanya jika perburuan itu adalah produktif. Mereka suka duduk dengan selesa, menggantikan matahari, menjilat bulu. Mereka boleh terjun ke dalam air sejuk, dan sejuk untuk menghabiskan masa yang lama.
  3. Pergi memburu. Sekali mangsa yang berpotensi muncul di suatu tempat, harimau tidak tergesa-gesa segera ke hadapan. Sekarang pergerakannya diverifikasi dan jelas. Harimau mula mengejar mangsa yang malang, secara beransur-ansur mengurangkan jarak. Kelajuan semasa dia membangun yang menakjubkan - sehingga 65km / j. Biasanya haiwan yang dianiaya bergegas untuk mencari perlindungan, menguruskan untuk memberitahu orang lain bahawa ada bahaya. Tetapi di sini, harimau menggunakan senjatanya - bunyi gemuruh yang hebat. Dengan cara ini, walaupun pada jarak yang jauh, dia boleh menyebabkan mangsa tidak bergerak. Banyak haiwan sangat takut bahawa mereka terkejut dan tidak dapat bergerak.

Harimau mengamalkan cara memburu ini, apabila ia cuba untuk senyap ke haiwan itu pada jarak 10 m dan melompat ke atasnya, cuba segera merebut tekak. Di dalamnya dia sangat dibantu oleh bentuk pewarnaan, yang membantu dia berjaya menahan dirinya di semak belukar.

Pada wanita, gaya hidup tidak jauh berbeza, tetapi mereka mempunyai tempoh yang sangat berbeza. Ini adalah masa untuk memberi keturunan, dan kemudian memberi makan, pacaran dan pendidik. Kemudian mereka perlu menjadi yang paling bertenaga, aktif untuk dapat memberi makan bukan sahaja diri mereka, tetapi juga harimau. Di samping itu, seseorang harus sentiasa berjaga-jaga, dan dapat melindungi diri sendiri dan orang muda jika serangan musuh.

Harimau, yang telah hidup pada usia yang sangat muda, menjadi lemah. Mereka tidak lagi mempunyai kekuatan untuk mengejar haiwan yang bergerak pantas atau memecahkan mereka (kerana kekurangan gigi). Oleh itu, mereka cuba sedekat mungkin untuk penempatan manusia. Merekodkan banyak kes di mana "Bengali" menyerang seseorang, dan tidak semua orang berjaya melarikan diri dari pemangsa yang lapar. Mereka tidak keberatan untuk makan dan ternakan.

Lembu adalah makanan yang paling disukai haiwan ini. Oleh itu, kambing liar, bison atau rusa sering dijumpai untuk makan tengahari. Tetapi selain itu, harimau berburu babi, landak atau tikus besar, rubah, monyet. Mereka tidak takut menyerang pemangsa besar, termasuk macan tutul dan serigala, buaya, badak dan serigala, serta gajah. Jika masa-masa lapar yang sukar datang, jangan shun "Bengali" dan bangkai. Pemburuan boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang hari, tidak kira harimau, kerana penglihatannya sangat baik, pendengarannya berkembang dengan baik.

Semasa memburu, harimau selalu menyerang sama ada dari sisi atau dari belakang, menentukan sisi mana angin bertiup, dan mangsa tidak merasakan bau pemburu yang terakhir. Untuk cepat berurusan dengan mangsa, mereka cuba merebut tenggorokan, merobek laring, atau merebut gigitan sebagai anjing taring kuat dengan mudah menangani tugas-tugas tersebut. Pemangsa ganas ini hanya makan daging.

Harimau mempunyai tempat untuk makan tengah hari di tempat yang terpencil, oleh itu, dia boleh menyeret mangsa di gigi giginya selama beberapa kilometer. Pada satu masa, pemangsa ini makan jumlah makanan yang cukup besar - sehingga 40 kg. Sisa-sisa makanan tidak sia-sia. Binatang menyembunyikan mereka, menutupinya dengan rumput, dan kemudian makan.

Harimau mesti minum banyak selepas hidangan yang enak. Itulah sebabnya naluri memberitahu dia bahawa dia harus hidup berhampiran dengan air. Di kawasan yang ditetapkannya sentiasa ada sungai atau mana-mana air. Di sini anda boleh bukan sahaja menghilangkan dahaga anda, tetapi juga banyak berenang, dan dia berenang dengan baik. Menyembunyikan di panas pada cetek - percutian kegemaran.

Musim kawin


Apabila musim kawin datang, lelaki itu aktif menjaga wanita yang tinggal di sebelahnya, dan kemudian hanya boleh sekali-sekali melawatnya dan bayi yang dilahirkan. Tetapi sementara harimau hamil itu sendiri. Perempuan boleh melahirkan sekali setiap 2 tahun, dan selama hidup mereka hingga 20 anak harimau muncul, tetapi banyak yang tidak hidup hingga dewasa. Tempoh kehamilan adalah pendek - 3.5 bulan. Biasanya dari 3 hingga 5 bayi dilahirkan yang beratnya tidak melebihi 1 kg. Mereka tidak berdaya dan buta.

Beberapa bulan pertama, bayi hanya mendapat susu ibu, dan kemudian ibu mula memberi mereka daging. Pada masa ini, mereka duduk di tempat perlindungan yang selamat. Ibu mereka telah berhati-hati untuk membuat sarang pelindung terlebih dahulu, dan ia boleh berada di dalam gua yang tidak dapat diakses, reed menyokong, di tempat-tempat yang pecah atau di celah di antara batu-batu.

Tigress adalah ibu yang sangat peduli. Terima kasih kepadanya, kanak-kanak memahami kebijaksanaan memburu, belajar duduk di serangan hendap, menyerang, memecahkan mangsa dengan betul. Apabila keturunannya sudah dewasa, dan tempoh matang telah tiba, harimau meninggalkan ibu dan meninggalkan mencari wilayah mereka sendiri.

Video: Bengal harimau (Panthera tigris bengalensis)

Tonton video itu: DETIK-DETIK HARIMAU INI MARAH HABITATNYA DIRUSAK PENEBANG HUTAN (April 2020).