Keldai liar - perihalan, habitat, gaya hidup

Keldai liar itu tergolong dalam keluarga kuda, sebuah detasmen sama. Bentuk haiwan ini telah lama memainkan peranan penting dalam aktiviti ekonomi dan budaya. Para saintis telah mendapati bahawa genus Equus berasal kira-kira 4.5 juta tahun yang lalu. Dari dia datang keledai moden.

Rupa

Ketinggian dewasa bervariasi dari 90 hingga 155 cm Menurut struktur anatomi, keledai liar sangat mirip dengan kuda. Kuda mempunyai 6 vertebra lumbar, dan terdapat 5 keldai liar.

Tetapi menurut tanda-tanda luar, perbezaan antara spesies haiwan ini antara satu sama lain dinyatakan dengan lebih jelas. Keldai mempunyai saiz kepala yang lebih besar. Telinga mereka lebih panjang dan lebih tebal. Rambut yang agak panjang tumbuh di dalam telinga. Badan mereka dipanjangkan, dan kumpulannya pendek. Keldai mungkin mempunyai warna yang berbeza. Terdapat individu warna kelabu, hitam, coklat. Terdapat juga keturunan keledai putih. Di perut, di sekeliling mata dan di depan muncung, kot berwarna putih. Ekor dan biji ditutup dengan bulu kaku. Pada akhir ekor mempunyai jumbai. Stroberi tidak kuat, dan mane adalah pendek. Stripe gelap berjalan di belakang di tengah. Bergantung pada subspesies, mungkin ada jalur pada badan, yang terletak pada kaki atau bahu haiwan.

Kuku para wakil spesies itu hitam. Tumit mereka terletak tinggi, mereka sedikit rata di sisi. Kuku telah disesuaikan dengan baik untuk bergerak di sekitar dataran tinggi. Tetapi mereka tidak direka untuk memuat turun pantas. Dalam kes ini, keldai boleh mempercepatkan hingga 70 km / j.

Kuasa

Oleh kerana mereka tidak bersahaja, untuk jangka masa yang panjang mereka boleh makan sedikit makanan yang mengandungi sedikit nutrien yang boleh mereka dapat di padang pasir.

Mereka makan cawangan semak, rumput, akasia. Keldai liar dapat melakukan tanpa air untuk waktu yang lama. Biasanya mereka minum 1 setiap beberapa hari. Ini membezakan mereka dari ungulates lain yang terdapat di Afrika yang memerlukan air setiap hari.

Habitat

Sebelum ini, beberapa subspesies hidup di kawasan utara Afrika, serta di beberapa bahagian Asia. Tetapi pada masa-masa Rom kuno, mereka dipelihara oleh orang-orang, selepas itu dari semua tempat ini wakil-wakil spesies itu hilang sepenuhnya.

Hari ini, haiwan ini hanya dapat dilihat di Ethiopia, Djibouti, serta di negara-negara seperti Sudan dan Somalia. Mereka juga ditemui di Eritrea. Penduduk kecil tinggal di salah satu rizab Israel. Pada tahun 80an, jumlah wakil spesies itu hanya kira-kira 1000 orang. Pada tahun-tahun berikutnya, jumlah mereka menurun. Semasa perang saudara di Somalia, mereka hilang sepenuhnya. Penyelidik bimbang bahawa perkara yang sama akan berlaku tidak lama lagi di Ethiopia.

Saiz penduduk dikekalkan hanya oleh Eritrea. Kira-kira 400 keldai liar tinggal di sana.

Sebagai tambahan kepada keledai liar yang biasa, terdapat juga domestik, yang sekali lagi berjalan liar. Terdapat banyak haiwan seperti di seluruh dunia. Mereka ada di mana keledai liar asalnya hidup. Para saintis menganggap fenomena ini berbahaya, kerana terdapat kebarangkalian tinggi pencampuran. Selepas ini, genetik keldai tulen akan hilang.

Kira-kira 1.5 juta keldai itu tinggal di padang Australia. Di Amerika Syarikat barat daya, terdapat kira-kira 6,000.

Keldai liar tinggal di Cyprus, serta di Semenanjung Karpas. Bulu mereka dicelup hitam atau coklat. Berbanding keldai liar, mereka agak lebih besar, dan mereka mempunyai jalur pada kaki mereka yang menyerupai corak pada badan zebra.

Spesies


Hari ini ada 2 subspesies. Mereka tinggal di Somalia, di utara Ethiopia, serta di Eritrea. Penduduk binatang ini berada di pantai Laut Merah.

Individu yang tinggal di Somalia adalah besar. Mereka mempunyai warna gelap, dan di atas kakinya mereka mempunyai garis-garis warna gelap. Mereka tinggal berhampiran Teluk Aden. Ini adalah keledai liar Somalia.

Satu lagi subspesies adalah keldai liar Nubia. Mereka agak lebih kecil daripada rakan-rakan mereka. Individu lebih ringan, "salib punggung" kelihatan jelas di belakang. Subspesies hidup di Sudan, utara Ethiopia, dan juga di Eritrea. Perempuan dan lelaki tidak mempunyai perbezaan luaran.

Kelakuan

Spesies ini belum dipelajari dengan baik. Mereka biasanya tinggal di separa padang pasir, padang pasir. Mereka hidup dalam kawanan keluarga, dan juga zebra. Dalam setiap kumpulan itu ada pemimpin. Sebagai peraturan, ia adalah keldai tua. Selain itu, kumpulan itu termasuk juvana dan kira-kira 10 wanita. Oleh kerana mereka sentiasa mencari makanan dan sumber air, kawanan keluarga mengembara dari satu tempat ke tempat lain, perjalanan jarak jauh. Tingkah laku mereka sentiasa berhati-hati.

Keldai domestik, yang dipanggil keldai, jauh lebih biasa. Mereka adalah keturunan keledai liar. Kebanyakan individu berwarna kelabu. Tetapi terdapat juga hitam, coklat dan juga putih. Wool boleh panjang dan pendek. Kadang-kadang ada keldai keriting.

Pembiakan

Pada usia 2-2.5 tahun, keldai liar menjadi matang secara seksual. Selalunya mengawan berlaku pada musim bunga, tetapi boleh pada masa lain tahun ini. Dalam tempoh ini, lelaki, yang biasanya berbeza dalam tingkah laku tenang, menjadi sangat rendah hati. Mereka yang tidak mempunyai pasangan, mula berjuang dengan pemimpin. Pertarungan tidak begitu kejam. Ia kurang tenang daripada pepejal lain. Lelaki boleh berdiri, menggigit musuh dengan kaki atau leher. Semasa musim kawin, lelaki mengeluarkan bantahan tanpa suara yang merdu.

Tempoh kehamilan - 1 tahun, kadang-kadang ditangguhkan sehingga 14 bulan. Biasanya dilahirkan 1-2 bayi. Segera selepas kelahiran, mereka berkembang dengan baik. Dalam 6-8 bulan mereka mula hidup secara bebas. Sebelum itu, wanita memakannya dengan susu. Mereka membesar sehingga dua tahun. Kadang-kadang mereka bersambung dengan kuda, dan kemudian bagal dilahirkan. Dalam penangkaran, wakil-wakil spesies boleh hidup selama kira-kira 21-25 tahun.

Musuh dalam alam semula jadi

Kerana keledai biasanya hidup di kawasan yang mempunyai iklim yang buruk. Secara semula jadi, mereka tidak mempunyai musuh. Sebelum ini, mereka sering menjadi mangsa singa, tetapi hari ini habitat mereka tidak bertindih antara satu sama lain.

Walaupun demikian, bilangan keldai liar berkurangan. Mereka telah lama dilindungi. Aktiviti manusia adalah sebab penurunan angka.

Keldai liar terbiasa hidup di padang pasir, di mana tidak mudah untuk mencari mana-mana badan air. Tetapi orang menduduki lebih banyak tempat penyiraman yang lebih sesuai untuk keldai dan padang rumput yang terbaik. Akibatnya, keledai liar terpaksa hidup secara praktikal di kawasan padang pasir, di mana tidak ada air atau makanan yang cukup walaupun untuk haiwan yang tidak bersahaja. Di samping itu, terdapat kemelesetan keledai liar secara beransur-ansur disebabkan kerap kerap dengan saudara-saudara tempatan.

Terdapat kira-kira 500 keldai liar di dunia hari ini. Untuk menyelamatkan spesies, dan meningkatkan jumlah individu, mereka mula membiak secara buatan. Dalam kurungan, mereka cepat dijinakkan.

Fakta menarik

  1. Keldai boleh membawa dua orang dewasa di belakangnya pada jarak yang cukup jauh.
  2. Pada masa dahulu, terdapat banyak keldai liar di utara Afrika. Untuk beberapa milenium BC, individu telah dijinakkan oleh orang Mesir. Mereka digunakan untuk kegunaan komersial. Haiwan ini sangat kuat dan tahan lasak, mereka bertolak ansur dengan iklim yang panas.

Video: pantat liar (Equus asinus)

Tonton video itu: Our Miss Brooks: Mash Notes to Harriet New Girl in Town Dinner Party English Dept. Problem (Julai 2019).