Bison - keterangan, habitat, gaya hidup

Bison - spesies mamalia genus bison, dianggap sebagai salah satu spesies lembu liar. Merujuk kepada artiodactyl, keluarga lembu. Ia mempunyai persamaan luaran dengan bison dan pelancongan Amerika. Cukup haiwan besar dari keluarga artiodactyls. Pada masa ini, spesies ini dianggap terancam, yang disenaraikan dalam Buku Merah.

Bison adalah salah satu daripada wakil lembu liar yang terakhir. Spesies yang paling hampir sama adalah bison. Bison dan bison boleh bercantum, hasilnya adalah rupa bison. Spesies ini sering dibandingkan, ia adalah serupa dengan penampilan dan struktur, tetapi bison kelihatan lebih besar dan lebih kuat daripada bison.

Kemunculan haiwan itu

Berat individu dewasa adalah kira-kira satu tan, nenek moyang bison moden lebih berkuasa dan beratnya mencapai lebih daripada satu tan. Sekarang hampir semua haiwan adalah lebih kecil, ini disebabkan oleh pemusnahan secara beransur-ansur spesies ini. Ketinggian bison pada yang layu adalah lebih daripada 180 sentimeter. Panjangnya boleh sampai 300-330 sentimeter. Bison betina biasanya lebih kecil daripada lelaki.

Depan bison besar, bonggol menyatukan leher dan belakang binatang. Bahagian belakang agak kecil dalam ukuran. Dada yang besar dan agak lebar, kaki kuat dengan kuku membonjol. Kaki depan seringkali sedikit lebih pendek daripada belakang. Kaki kuat. Secara umum, haiwan spesies ini sangat kuat dan berkekalan, mampu menampung jarak jauh. Bison mempunyai dahi yang luas dan rendah, tanduk yang luas. Tanduk adalah bulat dan licin dalam bentuk, panjangnya boleh sampai 65 sentimeter. Tanduk bison hitam, tajam, dengan keruntuhan kira-kira 70 cm. Pada haiwan yang lebih tua, mereka boleh ditumbuk atau ditumbuk. Kepala binatang berukuran kecil, bila dibandingkan dengan tubuh, rendah, lebih sering ekor dan bahagian belakangnya lebih tinggi. Pemerhatian yang mengerikan kepada haiwan ini memberikan janggut dan janggut besar. Selalunya warna rambut di kepala dan janggut lebih gelap daripada seluruh warna.

Ekor panjang (sehingga 75 cm) ditutup dengan bulu dan mempunyai malai di hujungnya.

Resin bau dan pendengaran jauh lebih maju daripada yang visual, walaupun telinga bison kecil dan tersembunyi oleh rambut tebal. Wool paling kerap coklat, mungkin dengan warna merah kemerahan. Lembu muda mungkin mempunyai warna yang lebih cerah.

Kot haiwan, seperti warna, berbeza bergantung pada musim panas atau musim sejuk. Kot tebal, pendek, tetapi juga melindungi haiwan dari sejuk dan hujan. Bison hampir seluruhnya ditutup dengan rambut, kecuali bibir atas dan lubang hidung. Rambut lebih panjang di leher dan bonggol. Mata kecil, mudah alih, hitam, bulu mata panjang, hitam. Rahang dan bentuk gigi adalah serupa dalam struktur kepada jenis ruminan lain. Mulut berwarna gelap, termasuk lidah dan bibir. Haiwan dewasa spesies ini mempunyai 32 gigi - gigi gigi, molar dan premolar, dan juga anjing.

Bison jarang membuat bunyi, kebanyakannya kelihatan seperti menggelegak, dalam keadaan yang marah mengendus dengan kuat dan mendengkur.

Habitat

Habitat haiwan ini pada asalnya dari Semenanjung Iberia ke wilayah barat Siberia, tetapi tidak lama lagi bison itu hanya tinggal di hutan yang padat. Bison juga tinggal di England dan di selatan Scandinavia. Terdahulu, bison Kaukasia yang terkenal di pergunungan Caucasus juga dikenali, tetapi mereka telah dibinasakan. Kebanyakan bison boleh dilihat di hutan konifer atau bercampur daun. Sebelum ini, habitat haiwan ini adalah kawasan terbuka.

Bison hidup secara kasar, biasanya tidak lebih daripada 20 individu dalam kawanan tunggal, terdiri daripada lembu muda, anak lembu dan lembu. Lelaki berada dalam kawanan hanya semasa musim pembiakan. Pada masa kini mereka tinggal di Rusia, Moldova, Belarus, Sepanyol dan negara-negara lain di wilayah rizab alam semula jadi. Di Rusia, ia adalah Belovezhskaya Pushcha, taman negara dan tapak semaian.

Terdahulu, bison diburu, kebanyakannya juga dibasmi semasa Perang Dunia Pertama. Walaupun percubaan untuk menyelamatkan penduduk, pada masa ini haiwan dianggap jarang dan dekat dengan kepupusan. Pada zaman kita, cubaan dibuat untuk memelihara dan membiakkan bison, kebanyakannya tinggal di zoo dan taska.

Subspesies

  • Bison rata.
  • Bison Caucasian.
  • Carpathian atau bison Hungary.

Bison rata tinggal di England, Scandinavia dan di barat Siberia. Pada masa ini, hanya spesis ini telah dipelihara berkat pembiakan dan pembiakan di kawasan yang dilindungi, selebihnya telah dibasmi. Bison rata kadang-kadang dipanggil biskut Belovezhskaya. Bison dari asal-usul Kaukasia lebih kecil, dengan rambut keriting. Haiwan-binatang purba dari Caucasus diancam kepupusan, dan wakil terakhir bison Caucasian liar telah musnah pada tahun 1926. Semua individu moden berlaku akibat pembiakan rizab dan zoo, di mana terdapat wakil-wakil spesies ini. Bison Carpathian dan kewujudannya menyebabkan banyak perselisihan di kalangan ahli, dianggap sebagai dibasmi di abad ke-18.

Cara hidup

Oleh kerana ukurannya yang besar, bison mungkin kelihatan kekok dan lambat, tetapi tidak. Dengan manifestasi pencerobohan haiwan itu sangat berbahaya. Bison menyerang dengan tanduk, dan kekuatan pukulan ini agak tinggi. Halangan atau mana-mana lindung nilai tidak akan menghentikan haiwan yang marah. Sekiranya bison menggelengkan kepalanya dan mendengkur, mengambil serangan menyerang - ini bermakna bahawa ia bersedia untuk menerkam musuh. Haiwan sendiri jarang bertindak sebagai penyerang, lebih suka menyembunyikan di hutan dari orang dan bahaya.

Haiwan ini beristirahat di siang hari, bison biasanya merumput, atau berbaring di bawah sinar matahari, mengunyah biak. Kumpulan kawanan biasanya terdiri daripada individu muda dan perempuan, lelaki hidup sendiri atau dalam kumpulan kecil. Individu boleh bersatu hanya jika bahaya mengancam, sebagai contoh, adalah perlu untuk melindungi kawanan dari pemangsa atau dalam musim sejuk. Kumpulan itu diketuai oleh bison wanita berpengalaman.

Biasanya bison tidak mengancam seseorang, seseorang boleh mengatakan bahawa mereka mengelakkan bertemu dengan orang-orang dan cuba untuk tidak kelihatan. Pengecualian mungkin perempuan, berdiri untuk melindungi keturunannya, dia boleh menjadi agak agresif, jadi anda tidak perlu mendekatinya.

Haiwan gila lebih suka di kawasan terpilih, berdekatan dengan penyiraman atau sungai. Sekiranya cuaca kering dan panas, maka bison masuk ke dalam hutan hujan yang rendang. Dengan sifatnya, haiwan sangat kuat dan kuat, walaupun tahu bagaimana untuk berenang. Mereka dapat mengatasi jarak yang baik untuk mencari padang rumput atau habitat baru. Bison boleh berjalan dengan pantas, walaupun berat dan dimensi besar, tetapi untuk jarak pendek.

Musuh

Bahaya untuk haiwan adalah serigala atau beruang, serta lynx dan pemangsa yang serupa. Bison dilindungi daripada serangan pemangsa, membuat lingkaran di mana terdapat anak-anak dan individu yang paling lemah. Bison dewasa boleh mengatasi pemangsa sahaja, tetapi haiwan muda atau haiwan lemah lebih berisiko.

Kuasa

Bison adalah mamalia herbivora, makan cawangan nipis, rumput, daun, kulit kayu. Mereka juga boleh makan cendawan, beberapa beri atau acorns. Di rizab atau zoo mereka juga diberi makan dengan rumput kering. Pada musim sejuk, haiwan memecah salji dan lapisan atas untuk mencari akar dan jarum konifer. Pada hari itu, seekor lembu dewasa mungkin memerlukan sehingga 45 kg makanan, ada kes-kes yang diketahui gigi menyerang haiwan lain jika mereka cuba untuk mengambil makanan. Pada umumnya, bison tidak dapat dihubungi dengan herbivora lain, contohnya, rusa, rusa, kes serangan tidak jarang berlaku.

Pengeluaran semula dan pembangunan


Musim Bison mengawan bermula pada musim panas atau awal musim gugur. Di kawanan ada lelaki yang mula bersaing dan berjuang untuk perempuan. Pada permulaan pertarungan untuk wanita, binatang-binatang itu menegur, mengayunkan tanduk mereka, menggali tanah. Biasanya bison mogok keras dengan tanduk mereka, bertabrakan di kepala dan cuba mengusir lawannya. Kadang-kadang pertempuran bukan sahaja demonstrasi kekuatan, tetapi juga meninggalkan bison yang terkalahkan dengan kecederaan serius. Lelaki yang dikalahkan biasanya akan mengakui kekalahan jika kepala bersandar dan bergerak jauh.

Seorang wanita hamil berjalan kira-kira 9 bulan, kelahiran biasanya berlaku pada permulaan musim panas. Bison wanita yang sihat boleh melahirkan hampir setiap tahun. Biasanya satu cub dilahirkan, sangat jarang dua betis. Selepas beberapa jam, anak lembu boleh berdiri. Buah anak lembu selama beberapa tahun masih berada dalam kawanan, maka apabila mencapai dewasa, lembu muda meninggalkan kawanan itu. Rata-rata, kehidupan bison adalah kira-kira 20 tahun, di rizab, jangka hayat dapat diperpanjang hingga 27-30 tahun.

Anak lembu dilahirkan dengan berat sehingga 20 kilogram, selama 7 bulan atau setahun, wanita itu memakannya dengan susu. Sudah beberapa minggu, anak lembu boleh makan makanan tumbuhan, tetapi masih kuat melekat pada ibu dan mengikutinya dan baunya.

Bison matang dipertimbangkan selepas 6 bulan atau lebih. Selepas 5-6 tahun, pertumbuhan haiwan berhenti.

Bison dalam sejarah dan budaya

Imej bison sering digunakan dalam kesusasteraan, pada lambang dan lukisan sebagai lambang kuasa dan ketahanan. Penyebutan bison pertama terjadi dalam lukisan gua dan karya seni abad pertengahan. Dalam heraldia, bison digambarkan sebagai simbol buruh dan kuasa. Di sesetengah negara, patung dan patung popular menggambarkan haiwan ini. Imej yang sama dari haiwan ini boleh didapati di setem, nota bank dan duit syiling. Bison sering disebut dalam nama-nama pelbagai pasukan sukan dan lain-lain. Haiwan ini juga merupakan lambang Belarus.

Video: bison (Bison bonasus)

Tonton video itu: kehidupan hewan liar (Disember 2019).