Little Panda - keterangan, habitat, gaya hidup

Seorang ahli keluarga berambut merah yang cerah itu hampir tidak seperti panda biasa. Jika tidak, ia dipanggil kucing merah, menurut data luaran terdapat persamaan dengan raccoon. Haiwan lincah dan lucu ini sering menjadi protagonis video. Mereka dibezakan dengan semangat mereka, mereka sangat memanjat pokok dan tidak mempunyai kekaburan yang wujud dalam kebanyakan panda lain. Dalam artikel hari ini kita akan mengkaji segala perkara yang mempengaruhi makhluk-makhluk yang berbulu ini, kita akan mengenali ciri-ciri yang sesuai.

Penerangan

  1. Dengan ciri-ciri dimensi mereka, haiwan ini tumbuh lebih sedikit daripada kucing yang dibiakkan, mereka dapat dibandingkan dengan Meinkun. Menurut tubuh, wakil keluarga membesar hingga 60 cm maksimum dengan berat badan 5 kg. Ciri khas dianggap sebagai ekor memanjang, yang saiznya boleh membesar hingga setengah meter. Format lambung panjang, kot tebal, padat dan berdiri. Oleh kerana itu, haiwan itu kelihatannya tebal dan besar dari ukurannya.
  2. Pandochki kecil berbeza telinga kecil berbentuk bulat. Moncongnya membosankan, manis, bibir di sekeliling ujungnya berpigmen hitam, sehingga binatang itu kelihatannya tersenyum. Mata gelap, berkilat. Pada ekor ada jalur longitudinal membungkus di sekelilingnya dari semua pihak. Individu persatuan wanita dan lelaki tidak mempunyai perbezaan yang jelas antara mereka. Adalah bahawa wanita mempunyai kepala yang lebih kemas dan kurang badan itu sendiri.
  3. Paws dipendekkan dan padat, berus lumpy dan dikumpul, sangat berbulu. Mereka disesuaikan untuk pergerakan pada rupa bumi dan salji yang licin. Paha cinta musim sejuk ini, bulu mereka tebal dan pemanasan. Claws melengkung, membantu haiwan memanjat pokok dan lain-lain ketinggian. Apabila berjalan, tangan tidak terungkap sepenuhnya, langkah panda pada mereka hanya separuh.
  4. Pemangsa ini mempunyai jari melengkung yang terletak tepat di bawah pergelangan tangan. Ia diarahkan dari sisi jari yang lain, membantu merebut akar dan bahagian lain tumbuh-tumbuhan. Bagi tudung kot, ia tidak selalu merah-merah. Beberapa pandai yang tinggal di barat, boleh dicat coklat-kuning. Pigmen merah diperlukan oleh pemangsa yang memisahkan diri di kalangan lichens yang terdapat di China.

Cara hidup

Загрузка...
  1. Ahli-ahli keluarga ini lebih suka hidup berasingan, mereka tidak suka berkumpul dalam kumpulan besar. Sesetengah rakan sekalipun menyimpang untuk keseluruhan musim, kecuali untuk tempoh kawin. Walau bagaimanapun, 2-3 individu boleh bersama dan melakukannya dengan baik. Bagi wilayah, terdapat sekurang-kurangnya 5 meter persegi bagi setiap lelaki. km tanah. Individu seks wanita menduduki separuh kawasan.
  2. Batasan harta benda mereka semestinya ditandai dengan rahsia khusus, yang terletak berhampiran dubur dan pada kaki binatang itu. Juga tanda diletakkan najis dan air kencing. Dengan bau, ahli kumpulan lain boleh menentukan jenis jantina, kategori umur dan kesuburan pemilik tapak.
  3. Haiwan ini lebih suka berjaga pada waktu senja. Pada siang hari mereka tidur, menduduki persimpangan bebas atau rumah khas yang dibina di atas pokok. Semasa tidur, mereka boleh menutup kepala mereka dengan ekor mereka, menggulung bola, atau duduk dan meletakkan kepala mereka di dada. Tidur pandochki selalu menyebabkan kasih sayang.
  4. Apabila datang ke musim panas, ahli keluarga tidak bersembunyi di dalam sarang. Mereka menghulurkan perut mereka ke atas dahan-dahan dan menggulung, menurunkan kaki dan ekor mereka. Selepas tidur, prosedur pembersihan wajib berikut, kerana individu yang diwakili cukup bersih. Mereka menjilat, menggosok, membuat mereka urut di atas pokok atau batu.
  5. Ciri yang menarik ialah ekor hewan bertindak sebagai keseimbangan, ketika pet itu melompat dari cabang ke cabang atau merangkak melalui pepohonan. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja dia turun ke tanah, ekor kehilangan fungsi ini. Apabila panda itu turun dari bahagian atas, ia menjadikannya kepala. Tail dia boleh memutar batang atau mengikuti baki.
  6. Haiwan ini suka salji yang rosak dan bergerak dengan cepat. Mereka stabil di atas ais, mereka berjalan dengan indah di atas tanah, secara berkala berdiri di kaki belakang mereka. Pandas dibezakan dengan mainan mereka, terutamanya apabila mereka hidup dalam kumpulan. Mereka juga boleh menyerang batu, dan permainan ini akan menjadi satu pihak.

Jangka hayat

  1. Dalam habitat semulajadi mereka, ahli keluarga hidup kira-kira 10 tahun, yang hampir separuh tempoh penawanan. Rekod panda lama dicatatkan, yang berumur 18 tahun di zoo.
  2. Kumpulan baka yang dibentangkan mampu mengawal metabolisme, menjaga tempoh kewujudannya. Mereka mengurangkan atau meningkatkan prestasi norma, dalam hal ini, menjadi serupa dengan sloth yang terkenal.
  3. Apabila ia datang kepada kewujudan dalam keadaan iklim sejuk, pandas mengurangkan penggunaan tenaga, menjimatkan tenaga mereka. Jika tidak, mereka tidak akan dapat memanaskan badan. Dari teknik-teknik, ada kemungkinan untuk melipatgandakan kepanjangan lipat menjadi rumpun, dalam rupa binatang itu kelihatan seperti bola bulu halus.

Habitat

Загрузка...
  1. Tidak mustahil untuk memanggil individu bersaiz sederhana ini sangat biasa. Mereka terutamanya tinggal di Nepal, China, bahagian timur laut India. Dari Nepal, lebih dekat ke barat, individu baka ini tidak dipenuhi. Tanah air adalah gunung Himalaya, bahagian selatan mereka. Predator individu boleh memanjat 3-4 km. ke atas. Walau bagaimanapun, nenek moyang panda hari ini bertemu di ketinggian yang lebih tinggi, bukti yang ditemui masih kekal.
  2. Jika anda mengikuti data pakar, panda sangat mengurangkan kawasan pengedaran mereka disebabkan oleh keadaan cuaca. Iklim sentiasa berubah, dan mereka memerlukan prestasi sederhana dengan suhu sekitar 15-20 darjah. Oleh itu, haiwan mula mencari tempat yang sesuai untuk diri mereka sendiri, meninggalkan tempat mereka tidak selesa.
  3. Wakil keluarga tinggal di antara pokok, seperti larch, jarum pain. Boleh hidup di lorong campuran. Pandas hidup dalam lembapan yang komparatif, di mana lichens dan lumut berkembang dengan baik. Itulah sebabnya mereka memerlukan kot bulu seperti itu, yang membolehkan topeng.
  4. Walaupun sifat haiwan ini aman, mereka masih mempunyai musuh dalam alam semulajadi mereka. Ini termasuk harimau harimau dan serigala. Walau bagaimanapun, pemangsa ini menjadi kurang, masing-masing, mengurangkan risiko serangan terhadap panda. Individu cuba mencari keselamatan di pokok-pokok tinggi. Mereka cepat naik, kemudian melompat dari satu cabang ke yang lain.
  5. Jika pemangsa menangkap panda di atas tanah, ia mula membongkok dalam arka, menunjukkan kemarahannya. Ia boleh secara berkala bangkit pada kaki belakangnya, selepas itu ia mengeluarkan bau musky yang tidak menyenangkan. Ia berfungsi untuk menakutkan musuh. Para saksi menyatakan bahawa panda ini menjerit dengan kuat. Walau bagaimanapun, suara mereka tenang dan lembut sama dengan burung itu.

Diet

Загрузка...

  1. Perlu diingat fakta yang menarik bahawa selama kira-kira 13 jam, individu yang dimaksudkan mencari dan makan makanan. Pandas makan sendiri terutamanya di atas tanah. Di samping itu, haiwan ini adalah pemangsa yang sangat pelik. Asas diet termasuk makanan berasal dari tumbuhan.
  2. Individu yang diwakili suka beri, cendawan, acorns, pucuk buluh dan daun, lichens, herba berair, akar dan pelbagai buah-buahan. Ciri-ciri sebenar pemangsa dalam haiwan itu bangun lebih dekat dengan musim sejuk. Pada masa itu, panda mula memburu aktif untuk telur burung, tikus dan serangga. Oleh itu, mereka disimpan tenaga.
  3. Seperti mana-mana pemangsa, perut panda tidak boleh mencerna serabut tumbuhan kerana usus pendek. Harus diingat bahawa hewan semacam itu menghabiskan hanya seperempat tenaga terkumpul. Sumber utama ialah buluh. Pandas mengunyah dengan teliti dengan 38 gigi mereka.
  4. Individu yang dipersembahkan lebih suka pucuk lembut dan muda secara eksklusif. Pada siang hari, haiwan itu makan kira-kira 4 kg. makanan sedemikian. Satu lagi 1.5 kg ditambah pada jumlah ini. daun hijau. Walaupun jumlah makanan, ia adalah rendah kalori. Adalah menarik bahawa dalam penangkapan haiwan tersebut sama sekali menolak dari sebarang makanan haiwan.

Pembiakan

  1. Bagi musim kawin, individu-individu yang dipertimbangkan terutamanya berlaku pada permulaan atau pada pertengahan musim sejuk. Pada masa ini, lelaki dan perempuan berkelakuan sangat teruja. Mereka sentiasa bersentuhan. Lelaki sentiasa menandakan di sekeliling wilayah. Bagi wanita, mereka semua menunjukkan bahawa mereka bersedia untuk pasangan.
  2. Aktiviti wanita dapat dijelaskan oleh fakta bahawa estrus berlaku hanya sekali setahun. Tempohnya tidak melebihi hari. Akibatnya, wanita hamil selama 4 bulan. Yang menghairankan, janin mula berkembang hanya 40 hari. Pada masa ini, wanita mula melengkapkan sarangnya. Dia memilih celah di dalam batu atau berlubang di dalam pokok.
  3. Kemudian garis haiwan itu dengan rumput, daun dan ranting. Tempoh kelahiran dalam haiwan tersebut jatuh pada musim bunga atau awal musim panas. Akibatnya, hanya satu bayi yang dilahirkan, dalam kes yang jarang terdapat mungkin lebih. Selepas kelahiran, anak-anak muda itu segera ditutup dengan bulu. Mereka benar-benar tidak berdaya dan buta.
  4. Untuk beberapa lama, wanita sentiasa menyukai bayi untuk meletakkan tanda bau. Dengan cara itu, apabila seorang ibu pulang ke rumah setiap kali, dia akan mengenali anaknya. Pada minggu pertama, ibu tidak meninggalkan rumah dan sentiasa bersama anak muda. Selepas masa ini, dia mula memburu dan pulang ke rumah hanya untuk memberi makan anaknya.
  5. Selepas 3 minggu, bayi akan kelihatan, tetapi mereka tinggal di kediaman selama lebih kurang 3 bulan. Pada usia ini, mereka secara bebas berusaha keluar pada waktu malam. Sebaik sahaja panda bertukar menjadi enam bulan, mereka berhenti memakan susu ibu. Keturunannya sangat terikat pada ibu, tetapi mereka tidak tahu ayahnya sama sekali.
  6. Kinship diganggu ketika wanita mulai mempersiapkan diri untuk periode kawin. Pada masa ini dia sangat marah. Pada usia sekitar 1 tahun, anak-anak muda menjadi sama dengan orang dewasa. Mereka mencapai kematangan seksual lebih dekat kepada 2 tahun.

Lihat status

  1. Orang yang diwakili disenaraikan dalam Buku Merah dan dilindungi. Masalahnya adalah bahawa pandangan ini berada di ambang kepupusan.
  2. Penduduk panda sejak 20 tahun yang lalu telah berkurang. Malangnya, ahli zoologi mendakwa bahawa trend ini akan berterusan untuk generasi ketiga.

Terdapat kira-kira 20 ribu individu sedemikian di dunia. Setiap tahun bilangan mereka dikurangkan. Alasannya adalah manusia. Oleh kerana pemusnahan dan pemusnahan habitat semulajadi, haiwan mati. Di samping itu, orang asli sentiasa memburu panda.

Video: Little Panda (Ailurus fulgens)

Tonton video itu: Calling All Cars: A Child Shall Lead Them Weather Clear Track Fast Day Stakeout (Oktober 2019).

Загрузка...

Kategori Popular

Загрузка...