Rusa - keterangan, habitat, gaya hidup

Rusa adalah haiwan cepat kaki yang mulia, cantik dan megah. Tetapi dalam fikiran ramai, binatang ini dikaitkan dengan lelucon dan lelucon yang berjalan dalam kehidupan seharian - seorang lelaki yang telah ditipu pada isterinya dibandingkan dengan rusa. Walaupun beberapa (contohnya India) suku, binatang ini suci. Orang India percaya bahawa pemburu yang bertemu rusa di hutan sering akan sentiasa dan dalam semua berjaya.

Penerangan

Rusa adalah mamalia parttidae, keluarga rusa (rusa). Terdapat 51 spesies secara keseluruhan. Sebelum ini, nenek moyang Slav menamakan binatang ini secara berbeza - "Helen", kerana nama itu digunakan sekarang.

Saiz haiwan adalah berbeza, bergantung kepada spesies. Katakan rusa boleh mencapai satu setengah meter, walaupun ketinggian minimum hanya 80 sentimeter, badan diregangkan hingga dua meter, dan beratnya mencapai dua ratus kilogram. Puncak kecil sepenuhnya sesuai dengan nama - panjang rusa ini tidak melebihi satu meter, dan beratnya hanya 50 kilogram.

Warna mata rusa kuning dengan hazel, dan alur-alur air yang mendalam datang dari mereka. Sesetengah rusa mempunyai kaki yang sangat nipis dan anggun, yang lain berpuas hati dengan yang pendek. Tetapi dalam semua spesies mereka kuat dengan otot kaki yang maju. Lagipun, kaki membantu rusa untuk bertahan hidup. Oleh itu, mereka melarikan diri dari bahaya dengan cepat - kelajuan boleh mencapai lebih daripada 50 kilometer sejam. Sebahagian besar spesies adalah bulu - ia tipis, ketika halaman adalah musim panas, dan tebal di musim dingin. Warna berbeza dari tempat binatang itu hidup - ia boleh menjadi coklat gelap, merah emas atau kelabu.

Pakar yang berpengetahuan dapat membuat gigi haiwan tanpa usaha khusus, dan menggunakan pengetahuan sahaja, mudah untuk menentukan berapa umur binatang itu, melihat bagaimana gigi yang dipakai dan dipakai.

Tanduk

Sudah tentu, bahagian yang paling mudah dilihat dari rusa yang menghiasi kepala seekor binatang adalah tanduk. Mereka menghiasi kepala semua haiwan (kecuali tanduk) spesies haiwan, dan mereka tumbuh secara eksklusif pada lelaki. Hanya satu spesies kepala betina menghiasi tanduk, dan spesies ini dipanggil rusa. Tetapi tanduk-tanduk wanita ini sangat kecil dan tidak bercabang seperti lelaki.

Menariknya, hampir semua spesies sekurang-kurangnya setahun sekali mengubah tanduknya. Lama-lama yang dibuang, dan bukannya peralihan mula bercambah. Apa rusa rusa? Ini adalah rawan biasa, di mana tisu tulang secara beransur-ansur tumbuh. Dan pertumbuhan tulang rawan ini sangat bergantung pada diet binatang itu. Lebih baik dan lebih banyak dia makan, lebih cepat tanduk tumbuh.

Bagi haiwan yang hidup di zon tropika dan subtropika, tanduk-tanduknya dijatuhkan jarang sekali atau tidak. Dengan alat ini, binatang itu dapat mempertahankan dan menyerang. Dan dia tidak menyerang musuh, hanya pada masa permainan perkahwinan dimainkan, anda perlu bertarung dengan sanak saudara anda kerana samochka yang anda suka. Tetapi di antara haiwan yang tinggal di utara, tanduk berfungsi sebagai alat yang mereka menggali salji, cuba untuk mendapatkan makanan dari bawah lantai salju dalam bentuk lichen kegemaran yang dipanggil lumut. Tanduk mencapai saiz yang agak besar - julatnya boleh mencapai 120 sentimeter.

Rusa hidup di seluruh dunia - ini disebabkan oleh sikap tidak menonjol mereka terhadap keadaan di mana mereka perlu hidup. Mereka berada di wilayah Eropah dan Asia, merobohkan salji di wilayah utara Rusia, hidup dengan baik di kedua benua Amerika, di Afrika yang panas. Populasi mereka walaupun di tanah Australia dan New Zealand yang jauh. Di mana-mana tempat, haiwan ini sangat baik - kedua-duanya di dataran, dan jika terdapat julat gunung dan jurang di sekeliling, dan berhampiran rawa paya, dan di utara di tundra di antara lumut dan lumut, mereka selesa. Banyak spesies rusa lebih suka tempat dengan kelembapan berlebihan, memilih kawasan berhampiran badan air.

Kuasa

Pemakanan rusa terdiri daripada makanan tumbuhan yang tumbuh di habitat. Pada musim bunga dan awal musim panas, dia makan tumbuhan bijirin, kacang-kacangan, tumbuhan payung. Pada musim panas, kacang-kacangan, semua jenis buah beri, cendawan, dan biji sayuran ditambah untuk ini. Walaupun hangat, ia memakan tunas, dedaunan, menggigit pada pucuk dan cabang pokok dan semak kecil yang tumbuh di sampingnya. Dengan keseronokan makan buah. Pada musim sejuk, ia menggigit kayu sepenuhnya dari pokok, makan jarum, mengunyah cawangan, mendapati acorns jatuh di bawah salji dan lichens. Untuk menambah badan dengan garam mineral, haiwan-haiwan itu melawat lick garam, mereka memakan bumi. Kekurangan protein dikompensasikan dengan memakan telur burung atau menggigit tanduk mereka, jatuh dari kepala.

Cara hidup


Rusa adalah haiwan nomad, memegang bulu kecil 10-30 kepala. Pada musim panas, haiwan-haiwan ini berjalan sedalam mungkin ke dalam hutan, di mana banyak pokok, bersama-sama dengan banyak rumput, menjadikannya mudah untuk memberi makan kepada mereka. Dengan bermulanya musim sejuk, mereka akan masuk ke dalam hutan hutan yang padat, kerana terdapat penutup salji yang kecil dan anda dapat mencari makanan di bawahnya.

Berapa lama rusa hidup?

Dalam keadaan semula jadi, rusa hidup 18-22 tahun. Jika haiwan itu berada di kebun binatang atau di ladang khas untuk membiak rusa, jangka hayatnya meningkat sepuluh tahun yang baik.

Musuh

Secara semula jadi, beruang dan serigala adalah yang paling berbahaya. Rusa diselamatkan daripada mereka hanya berkat kaki yang kuat. Walau bagaimanapun, penerbangan itu tidak selalu membantu - serigala, berkumpul bersama dalam pek, boleh memandu binatang itu. Terutamanya jika dia sudah tua atau sakit. Cukup aneh, salah satu daripada musuh adalah seorang lelaki yang boleh membunuh binatang ini indah untuk tanduknya yang bergaya.

Apakah perbezaan antara rusa dan rusa

Elks adalah saudara-mara yang cukup dekat dengan rusa, mempunyai beberapa persamaan, tetapi berbeza antara satu sama lain dalam perkara berikut:

  1. Perbezaan utama adalah bentuk tanduk. Elk tumbuh mendatar melawan tanah dan cawangan dengan bilah kecil. Tanduk rusa sentiasa diarahkan ke langit.
  2. Elang adalah haiwan yang sangat besar, lebih besar daripada seekor rusa. Jisim moose mencapai 650 kilogram, dan pemegang rekod di rusa beratnya hanya 350 kilogram.
  3. Anda boleh membezakan kaki - rusa mempunyai lebih pendek dan tebal.
  4. Dan akhirnya, moose - tidak mahu berada dalam kumpulan itu. Kesunyian tinggal bersendirian atau hidup berpasangan - lelaki dengan perempuannya.

Apakah perbezaan antara rusa dan rusa?

  1. Rusa terkenal dengan tanduknya, yang sangat bercabang;
  2. Pemakanan haiwan ini sama, tetapi rusa roe tidak tanpa kulit pohon. Rusa menggenggamnya dengan keseronokan.
  3. Anak-anak makan dengan cara yang berbeza: roe rusa semasa makan berbohong, berdiri rusa.

Pembiakan

Rusa menjalani gaya hidup haram yang tamak, walaupun ada orang yang mencari, hanya mencari pasangan pada waktu itu. Haiwan polygamous, di kepala kawanannya adalah pasangan lelaki dengan beberapa wanita. Dia juga berdiri untuk melindungi wanita mereka apabila bersaing lelaki mula mencerobohinya.

Kebanyakan rusa bermula pada pertengahan musim gugur dan berlangsung hingga Disember. Rusa rusa terdengar banyak kilometer. Selalunya lelaki, seperti kesatria sejati, berjuang untuk wanita mereka - mereka menghadapi tanduk, cuba untuk menjatuhkan musuh di tanah. Menang, seperti dalam mana-mana perjuangan, yang terkuat, dan retreats yang lemah. Lelaki muda, yang belum memperoleh tanduk, tidak mengambil bahagian dalam pertempuran ini, tetapi cuba menembusi harem seseorang.

Lelaki menjadi matang secara seksual oleh kira-kira tiga tahun, perempuan sedikit lebih awal - dalam 2 tahun. Rusa hamil berjalan dari 6 hingga 9 bulan (bergantung kepada spesies). Apabila tiba masanya untuk melahirkan, wanita itu cuba bersara ke tempat yang terpencil. Sebagai peraturan, hanya satu rusa yang dilahirkan, walaupun terdapat kes yang ternyata kembar. Semasa kelahiran, bayi diliputi dengan tempat yang kerap berlindung daripada pemangsa dan musuh.

Rusa kecil boleh berdiri di kaki mereka dari minit pertama. Ibu memakannya dengan susu untuk waktu yang lama - hampir setahun, walaupun selepas sebulan, cub dapat mencubit rumput. Pada tahun kedua, rusa muda memperoleh gelung pada mahkota - harbingers pada tanduk bergaya masa depan.

Apa jenisnya

Terdapat banyak jenis rusa di alam liar. Berikut adalah sebahagian daripada mereka yang berminat.

Rusa merah
Penghuni keluarga yang paling indah ini, dengan binaan yang kompleks dan langsing. Anda boleh membezakan dengan tempat yang terang di bawah ekor, ciri spesies ini. Pada tanduk sejumlah besar cawangan, terutamanya pada petua. Terdapat 15 subspesies yang berbeza-beza. Sebagai contoh, rusa Bukhara kecil mempunyai jisim kira-kira seratus kilogram dan panjang 190 sentimeter, satu lagi subspesies, rusa merah, seberat 300 kilogram, manakala panjangnya hanya 160 sentimeter.

Habitat rusa merah adalah besar: negara-negara Eropah, Scandinavia, China, Afrika utara, Australia, kedua-dua benua Amerika.

Rusa
Nama lain adalah caribou. Inhabits utara Eurasia, di tundra. Spesies tanduk ini bukan hanya lelaki, tetapi juga perempuan. Mereka berkhidmat untuk membersihkan salji dan mendapatkan makanan dan lumut. Spesies ini adalah satu-satunya yang makan daging, atau sebaliknya, tikus kecil oleh lemmings yang tinggal di sana. Tubuh mempunyai panjang kira-kira dua meter, berat - dalam 200 kilogram.

Rusa air
Ketenarannya ialah dia tidak memakai tanduk. Di antara keluarga terbesar, yang paling kecil adalah kira-kira satu meter panjang, seberat 9-14 kilogram. Hidup di hutan Cina dan Korea. Ia terapung dengan hebat, dapat berenang dengan berenang di banyak kilometer.

Rusa Laut Putih
Namanya adalah kerana dicat dengan muka putih dan kepalanya. Panjang binatang itu adalah 2.3 meter, jisimnya adalah kira-kira 200 kilogram. Spesies ini hidup di kawasan pergunungan Tibet, serta di China.

Rusa Whitetail
Rusa Virginian juga mempunyai nama, habitatnya ialah benua Amerika Utara (Amerika Syarikat dan selatan Kanada). Jangkau 1 meter tinggi dan timbang kira-kira 150 kilogram. Ciri tersendiri ialah ekor putih.

Rusa babi
Nama lucu ini kerana cara pergerakan menyerupai gaya babi. Mempunyai ekor indah yang lembut. Perempuan berbeza daripada lelaki dalam warna yang lebih ringan.

Mereka tinggal di dataran Pakistan, Burma dan negara-negara Asia Selatan yang lain. Wakil-wakil orang jenis ini diimport ke Kanada, Amerika Syarikat dan tanah Australia. Hidup sendiri, ternakan jarang dibuat. Mereka membawa kehidupan malam, di siang hari mereka berehat di bawah naungan semak.

Rusa rusa
Berdasarkan nama itu, memakai tompok yang tumbuh dari bahagian depan. Tanduk sangat pendek dan hampir tidak cawangan. Habitat terletak di selatan dan tenggara rantau Asia.

Rusa Selatan
Penduduk gunung berapi, kaki pendek kelihatan direka khas untuk berjalan di lanskap gunung. Dia tinggal di Andes di Argentina. Gaya Hidup - penyendiri, hanya semasa rut berkumpul di kawanan kecil.

Rusa dibuang
Badannya panjang, kira-kira 180 sentimeter, berat dari 75 hingga 130 kilogram. Ketinggian haiwan itu rata-rata 110 sentimeter. Haiwan bersifat gregarious, hidup dalam kumpulan kecil 15-25 individu. Diagihkan di kawasan datar dan pergunungan bekas Kesatuan Soviet. Dia tinggal di rantau Far Timur, gunung-gunung di Kaukasus dan kawasan pinggang tengah.

Yang terbesar adalah rusa
Mamalia ini boleh dipanggil rusa terbesar, walaupun ia tidak dianggap secara rasmi seperti itu. Ucapan mengenai rusa. Spesimen matang mencapai tinggi 2 meter 30 sentimeter yang tinggi. Berat terbesar dicatatkan pada 655 kilogram. Tubuhnya kelihatan agak pendek - hanya dalam jarak tiga meter. Tetapi kaki, yang dilengkapi dengan kukunya yang lebar, panjang. Monyet rusa sangat luas, bibirnya besar. Kedua-dua jantina adalah coklat. Tanduk-tanduknya agak kecil, jadi binatang itu disebut "kering".

Elks tinggal di banyak negara di Hemisfera Utara, habitatnya agak luas - dari tundra ke padang rumput di kawasan selatan Eurasia dan Amerika Utara.

Untuk hidup, pilih hutan rawa, atau hutan oak hutan yang sangat padat. Tetapi makanan dicari di tebing sungai atau tepi hutan terbuka di tengah-tengah hutan. Rusa dalam makanan adalah pemilih, makan herba, memilih beri, makan cendawan, menanam pucuk pokok.

Rusa terkecil
Yang paling kecil (oleh parameter fizikal) wakil genus rusa adalah rusa poodle. Terdapat dua subspesies - utara dan selatan. Badannya sangat pendek - hanya 90 sentimeter panjang, ketinggiannya tidak melebihi 40 sentimeter, beratnya sekitar sepuluh kilogram, tanduk sangat pendek - tidak lebih dari 10 centimeter. Wears warna coklat bulu. Rumah di negara-negara Amerika Selatan, makanan sayuran - makan daun dari pokok dan mengunyah cawangan. Lebih suka gaya hidup tunggal, kadang-kadang hidup berpasangan.

Menarik

Rusa tidak memakai tanduk yang indah dan menarik untuk sepanjang hayatnya. Buat pertama kalinya keindahan itu tumbuh pada usia lima tahun, dan dari umur 12 tahun tanduk semakin lemah dan mahkota semakin kecil. Biasanya, haiwan menjatuhkan tanduk mereka pada musim bunga dari bulan Mac hingga akhir bulan April, tanduk muda menjadi kaku dalam masa tiga bulan.

Pada mulanya, rusa muncul di Bumi 33 juta tahun yang lalu, ia berlaku di mana Asia kini berada. Selepas 10 juta tahun, haiwan mula bergerak, dan mereka menguasai Eropah saat ini, dari mana mereka melintasi jembatan yang ada di antara benua ke benua Amerika Utara. Di benua Amerika Selatan, haiwan muncul agak lewat - hanya 2 juta tahun yang lalu.

Walaupun musuh-musuh utama rusa dari kerajaan haiwan, perkara utama masih manusia hingga ke hari ini. Perburuan rusa terlalu biasa, dan sejumlah besar haiwan telah musnah.

Manusia sangat bertentangan dengan binatang yang cantik ini: di satu pihak, spesies terancam langka dilindungi dan direkodkan dalam Buku Merah. Sebaliknya, di beberapa tempat, rusa disenaraikan sebagai spesies yang berbahaya, kerana di rantau banyak rusa secara aktif memakan spesies tanaman jarang, memusnahkannya.

Antik rusa yang tidak diingini (antler) sangat popular dan berharga kerana mereka mempunyai sifat penyembuhan yang kuat. Mereka membuat ekstrak ke atas air dan alkohol dan menghasilkan ubat terapi untuk rawatan hipertensi dan penyakit saraf. Dan tanduk yang keras digunakan untuk pengeluaran imunostimulan.

Apabila tempoh kelaparan tidak berlaku, organisma rusa bertindak balas dengan cara yang khas - ia memperlambat proses metabolisme dan melambatkan denyut jantung. Hal ini memungkinkan untuk menyelamatkan tenaga yang diperlukan.

The buck, yang dominan dalam kawanan, telah, sebagai peraturan, beberapa wanita, bilangan mereka kadang-kadang mencapai dua puluh. Dengan berjalan di sekitar harem dan melawat masing-masing, rusa boleh pergi tanpa makanan selama beberapa hari.

Tonton video itu: PENEMUAN KAMBING HUTAN SUMATERA (September 2019).