Rusa Rusa - perihalan, habitat, gaya hidup

Rusa rusa bukan sahaja mempunyai nama yang menarik, tetapi juga penampilan yang kurang menarik. Dia mendapat namanya kerana alasan - jarang ada seekor binatang yang mempunyai rambut tebal rambut di dahinya. Walau bagaimanapun, gaya rambut bukanlah satu-satunya ciri yang membezakan haiwan ini. Penerangan terperinci tentang penampilan dan cara hidup rusa di puncak diberikan dalam artikel ini.

Apa rupa rusa yang dipelihara?

Haiwan ini mempunyai saiz yang lebih sederhana berbanding spesies lain rusa dan ungulates. Panjang badan mereka, sebagai peraturan, sedikit lebih panjang daripada satu meter, dan ketinggiannya pada paras hangus berkisar antara 40 hingga 50 cm. Dengan parameter seperti itu, berat rusa jantan jarang melebihi 40 kg. Walau bagaimanapun, terdapat kes-kes apabila individu yang lebih besar, yang beratnya lebih daripada 50 kg, dijumpai, dan ketinggian pada lumpuh mencapai 70 cm Ini menunjukkan hubungan antara saiz badan haiwan dan habitatnya.

Warna bulu rusa di puncak mempunyai pelbagai warna. Bahagian bawah badan lebih ringan daripada belakang dan kaki, berwarna kelabu atau kemerahan. Jas badan adalah coklat atau kelabu gelap. Petua telinga rusa, serta bibir dan bahagian dalam ekor, berwarna putih. Terdapat kes-kes apabila mata haiwan dilingkari dalam garis putih. Di antara spesies mereka, rusa dipelihara dibahagikan kepada 3 subspesies berdasarkan warna kot dan habitat.

Terdapat perbezaan antara individu muda dan dewasa - bintik-bintik putih yang terletak di sepanjang tulang belakang - adalah ciri khas untuk golongan muda. Individu dewasa tidak boleh berbangga dengan hiasan seperti itu.

Mata rusa adalah besar dan sangat gelap, dengan murid yang kurang kelihatan. Mereka bersempadan dengan satu siri bulu mata yang panjang, memberikan haiwan itu satu sentuhan yang menyentuh. Hidung rusa yang dipelihara hitam dan sentiasa lembab. Di sepanjang tepinya rambut vibrissa sensitif keras.

Seperti bunga yang terkenal itu bermula pertumbuhannya dari garis mata dan berakhir di dekat telinga pada ketinggian 17 cm, mempunyai warna gelap. Terdapat tanduk kecil di belakang kejutan bulu, yang sukar dilihat dari masa pertama. Oleh itu, rusa jantan jantan tidak puas dengan tanduk, seperti jenis rusa lainnya.

Walau bagaimanapun, mereka juga mempunyai senjata mereka sendiri - gigi panjang yang mempunyai bentuk akut. Mereka boleh dilihat dari bawah bibir haiwan dengan panjang kira-kira 3 sentimeter. Mereka tidak terletak pada sudut yang betul, tetapi sedikit bengkok ke arah leher. Rusa yang baru lahir tidak mempunyai taring - ia hanya muncul semasa tempoh matang dan menjalani penggilingan sepanjang hayat. Zoologists percaya bahawa, sebagai tambahan kepada pertempuran perkawinan, kura-kura rusa dipakai untuk mengupas kulit dari pohon.

Habitat

Habitat rusa yang dipenuhi terhad di selatan dan tengah China, serta Burma dan Laos. Di luar kawasan ini haiwan ini tidak dijumpai. Di sana rusa hidup di hutan di ketinggian sehingga 4500 di atas permukaan laut. Mereka juga suka belukar, memberikan makanan dan tempat tinggal dari pemangsa. Kadang-kadang haiwan boleh meninggalkan perlindungan mereka dan pergi ke penempatan. Pada masa yang sama, rusa di puncak tidak takut kepada orang. Menurut pelbagai anggaran, penduduk haiwan ini mempunyai setengah juta individu. Ia tidak diketahui sama ada terdapat kecenderungan untuk mengurangkan bilangan mereka.

Kuasa

Walaupun anjing-anjing mereka yang menakutkan, rusa kijang lebih suka makan hanya tumbuhan herba dan bijirin. Pada musim sejuk, mereka menggunakan daun-daun pokok yang gugur dan kulit kayu renek sebagai makanan. Pada musim bunga, rusa mencari kekacang, kerana mereka perlu membuat kekurangan protein selepas musim sejuk.

Menurut beberapa data yang belum disahkan, rusa spesies ini boleh menggunakan bangkai jika mereka tidak makan apa-apa untuk masa yang lama. Walau bagaimanapun, taring mereka tidak sesuai untuk merobek dan mengunyah serat otot, yang membuat satu keraguan tentang kebenaran maklumat ini.

Kehidupan di kalangan saudara mara dan pembiakan

Pada siang hari, rusa terpinggir jarang menunjukkan aktiviti, cuba menggunakan masa ini untuk berehat dan mencerna makanan. Mereka pergi mencari makanan pada waktu senja, dan pada waktu pagi mereka lebih suka mengatur rehat untuk diri mereka sendiri. Haiwan ini mempunyai sistem komunikasi mereka sendiri. Untuk komunikasi rusa menggunakan bunyi menggonggong. Juga semasa permainan mengawan, mereka dapat membuat wisel dan gores menggunakan nasofaring dan gerah.

Walaupun sikap tenang mereka terhadap kehadiran manusia, dalam alam liar, rusa runcing sangat malu dan tidak masuk ke dalam konfrontasi terbuka, lebih suka melarikan diri. Apabila ia menemui pemangsa, haiwan itu melarikan diri, mengangkat ekor cahaya kecil - ini adalah tanda kepada orang lain bahaya akan datang.

Rusa rusa tidak terbiasa hidup dalam kumpulan ternakan, lebih suka menghabiskan hidup mereka satu demi satu. Tetapi dalam musim kawin, yang jatuh pada musim bunga, haiwan secara aktif mula mencari pasangan. Kematangan seksual di rusa kijang datang dalam satu setengah tahun. Perempuan itu menanggung seekor rusa selama 7 bulan, selepas itu pada musim gugur - pada permulaan musim dingin, masa pembiakan bermula. Dalam sampah, sebagai peraturan, hanya ada satu bayi baru lahir. Jarang, tetapi terdapat kes kelahiran anak kembar. Dengan warna, ia tidak jauh berbeza dari ibu bapa, hanya mempunyai jalur putih dari ciri khas.

Tidak ada maklumat mengenai siapa sebenarnya musuh asli rusa. Kerana tingkah laku rahsia haiwan, sukar untuk mendapatkan maklumat mengenainya, oleh sebab itu spesies telah sedikit dikaji oleh zoologists.

Lihat perlindungan

Walaupun rusa yang dipelihara agak padat dan mempunyai jumlah individu yang agak baik, spesis ini disenaraikan dalam Buku Merah dan dilindungi. Para saintis telah mendapati bahawa spesies yang hidup di satu kawasan tertentu mempunyai risiko kepupusan yang lebih besar daripada mereka yang tinggal di berbagai belahan dunia.

Pada masa ini, rusa dipelihara berjaya disimpan di zoo Eropah. Mereka mempunyai keupayaan untuk membiak di tawanan.

Tonton video itu: Release rusa timor ke habitatnya taman raya R. Soerjoe jatim (Disember 2019).