Blue Flycatcher - perihalan, habitat, fakta menarik

Berjalan melalui taiga Jauh Timur, seseorang dapat mendengar banyak melodi menawan yang diterbitkan oleh burung. Ia tidak membiarkan "si, si, zirc" melodi acuh tak acuh dan banjir, yang dilakukan oleh seekor burung hitam hitam yang dikenali sebagai penyelamat burung biru.

Rupa

Flycatcher biru adalah burung kecil saiz burung pipit, dan ia kelihatan sama dengan penduduk kawasan kejiranan bandar ini. Lagipun, dia datang dari skuad passerine. Dalam keluarga flycatcher, yang mana bulu ini milik, beberapa spesies - flycatcher kelabu, flycatcher berwarna-warni, perak, azure ... Di antara pelbagai ini, flycatcher biru adalah wakil terbesar.

Tubuhnya adalah 18-20 cm panjang, beratnya sedikit lebih daripada 20 gram: lelaki itu mempunyai lebih daripada 24 gram, betina sedikit lebih ringan - 22 gram. Mereka berbeza antara satu sama lain bukan sahaja dalam berat badan, tetapi juga dalam warna. Bulu luar seorang lelaki berwarna biru kaya - kedua-dua belakang, dan kepala, dan sayap kelihatan seolah-olah mereka disiram dengan cat azure. Warna resin menguasai leher dan dada, manakala perut berwarna putih. Kaki dan kaki gelap.

Perempuan itu hanya mempunyai sayap biru. Dari bulu di atas berwarna coklat gelap, dari bawah bulu warna coklat muda. Paha dengan paruh adalah kelabu muda. Paws kecil, tetapi kuat, dengan bantuan mereka, mereka boleh dengan mudah dan nyaman diletakkan di mana-mana cawangan. Wingspan - kira-kira 30 cm.

Sebarkan

Burung-burung ini hidup terutamanya di Timur Jauh, di China, Jepun, Korea dan negara-negara Asia lain ke kawasan tropika dan subtropika. Di Rusia tinggal di Primorsky Krai dan di sepanjang tebing Amur. Menetap di taman-taman bandar, hutan lembap berhampiran tanah rawa, di padang belukar. Tidak ada perbezaan besar di mana hutan akan hidup - konifer, gugur atau bercampur-campur. Merasa hebat di dalam hutan di mana-mana jenis.

Wintering

Flycatcher biru adalah burung penyayang yang panas, tidak bertolak ansur dengan fros. Sebaik sahaja penyejukan bermula, termometer dengan cepat jatuh ke sifar, burung berkumpul di kawanan dan pergi ke tepi yang lebih panas. Tindakan ini berlaku pada awal musim luruh, pada hari pertama bulan September. Musim sejuk dibelanjakan di negara-negara Indochina dan Indonesia.

Kuasa

Komponen utama diet - lalat. The flycatcher bernama begitu kerana ia menyukai mereka! Makan dan serangga lain - kumbang, cacing dari semua jenis, ulat, menangkap capung, meraih rama-rama, dengan cepat makan larva. Kadang-kadang, labah-labah menjadi mangsa, tetapi ini bukan jenis makanan yang paling disukai. Seperti kebanyakan burung, makanan mendapat semasa penerbangan, tetapi jika tidak ada peluang sedemikian, mengumpul makanan dari pokok-pokok. Pada hari-hari hujan dan tidak berjaya, apabila tidak mungkin untuk mendapatkan serangga, ia pergi ke rumput makanan vegetatif, mengisi perut dengan buah dan buah-buahan hutan yang lain.

Sarang dan pembiakan


Blue flycatchers rakan kongsi memilih untuk masa yang lama dan menjaga kesetiaan mereka. Benar, beberapa lelaki boleh hidup serentak dengan dua wanita yang hidup di wilayahnya. Semasa permainan perkahwinan dan pacaran, lelaki itu melakukan lagu rohani yang indah, dengan bantuan yang dia dapati pasangan hidupnya.

Penembak ragut membuat sarang mereka di atas dahan pokok atau di atas tunggul, menggunakan lekapan dan lubang di dalamnya. Burung yang tinggal di pergunungan bersarang di pinggir berbatu dan bank yang curam. Pembinaan dan penyusunan sarang terlibat dalam wanita. Pada pembinaan adalah cawangan, kepingan kulit, akar, rumput, daun tahun lepas, kulit. Bahagian bawah rumah yang dihasilkan berkarpet dengan bulu rusa atau bulu lembu yang terdapat di hutan, kedua-dua bulu kita sendiri dan orang lain dan kepingan lumut. Klac dibuat di mana terdapat biasanya 5-7 kulit putih, dihiasi dengan titik merah zakar, dan inkubasi bermula. Perempuan itu duduk di telur sahaja, tanpa penyertaan pasangannya, selama kira-kira 14 hari, dan lelaki sepanjang masa mencari dan menyampaikan makanan.

Dua minggu kemudian, anak ayam itu muncul, mereka sentiasa memerlukan makanan, dan selama sebulan, ibu bapa hanya sibuk mencuba memberi makan kepada anak-anak. Kira-kira 26-29 hari anak ayam bangun di sayap dan terbang pergi, dan burung mula bersedia untuk melakukan peletakan lain.

Fakta menarik

Blue Flycatcher terkenal dengan penyanyi yang hebat. Lagu ini terdiri daripada lagu-lagu yang kuat dan tril. Harus diingat bahawa dalam penyanyi lelaki keluar lebih kuat, lebih kuat dan berwarna-warni daripada pada wanita.

Seringkali, melalui taiga, anda dapat melihat seekor burung duduk secara menegak dan mencari mangsa.

Apabila memberi makan bayi, burung dewasa membawa makanan kepada anak ayam kira-kira dua ratus kali sehari. Mereka dapat memusnahkan beberapa kilogram lalat dan serangga lain, membawa manfaat yang besar kepada manusia.

Untuk melihat penembak mata biru di padang atau di taman adalah tanda yang baik - ini bermakna bahawa semua tumbuh-tumbuhan di sekitarnya akan dibersihkan dari perosak terbang kecil.