Jackdaw - keterangan, habitat, fakta menarik

Burung galka tinggal di bahagian barat Eurasia, serta di kawasan utara benua Afrika. Mereka biasanya tinggal di bandar-bandar dan bandar-bandar di mana terdapat kawasan terbuka berhampiran, seperti padang rumput atau padang. Orang ramai telah lama berminat dengan burung yang menarik ini. Seseorang tertarik dengan kecenderungan burung ini untuk menetap di dekat orang. Cinta khas untuk semua yang cemerlang adalah wujud dalam individu ini. Di samping itu, burung-burung ini boleh bergaul dan mudah dijinakkan.

Penerangan

Burung ini lebih kecil daripada gagak. Binaannya agak ketat. Panjangnya mencapai 33-38 cm, burung beratnya hanya 140-270 g, sayapnya 66-73 cm. Sekiranya anda melihat burung ini dari jauh, nampaknya ia benar-benar hitam. Atas sebab ini mereka sering disalah anggap sebagai burung gagak. Paruh mereka agak pendek, hitam. Ekor bulat, mempunyai panjang purata. Apabila burung teruja, puncak kecil naik ke atasnya.

Di kepala, di belakang, dan di dada mereka, bulu mempunyai warna kelabu. Di pipi dan belakang kepala terlihat bintik-bintik berwarna perak yang terang. Ekor dan sayap mereka hitam. Plumage memakai ungu atau biru.

Semakin tua lelaki menjadi, kurang bulu mereka di kepala. Pada asasnya, jackdaws kedua-dua jantina kelihatan sama. Juvana lebih berwarna membosankan.

Kuasa

Burung itu boleh dikaitkan dengan omnivora. Semasa bersarang, dia cuba mencari makanan haiwan. Dalam bulan-bulan lain, lebih suka makanan dari tumbuhan.

Pada musim panas, invertebrata diburu. Mereka suka makan pelbagai kumbang, seperti belalang, moluska, labah-labah, cacing. Kadang-kadang tikus dan juga kelawar boleh menjadi mangsa mereka. Jackdaws boleh memburu haiwan hidup atau mengambil orang mati. Tetapi bangkai sangat jarang berlaku. Kadang-kadang ia makan anak ayam atau telur burung lain.

Dari makanan tumbuhan makan beri, biji kacang atau gandum. Sering kali mereka makan sisa makanan yang dibuang oleh manusia. Mereka memburu atau mencari benih di kawasan terbuka, kadang-kadang di dalam pokok. Dia boleh menggali paruhnya di tanah atau tahi. Kadang-kadang mencari serangga dalam bulu ternakan yang melanda di padang rumput. Di bandar-bandar dan kampung-kampung burung ini makan di dataran dan taman, berhampiran tong sampah dan di taman sayur-sayuran.

Habitat

Burung ini hidup di seluruh Eropah, dari Lautan Atlantik dan gunung-gunung yang terletak di bahagian barat laut benua Afrika. Selanjutnya, jajarannya meluas ke Yenisei dan Altai. Di wilayah Eropah hidup di mana-mana. Anda tidak boleh bertemu mereka hanya di Finland dan di Semenanjung Scandinavia. Habitat kegemaran di alam adalah pantai berbatu di lautan dan tebing sungai yang tinggi, gunung. Mereka tidak menyelesaikan hanya di kawasan berpaya atau kawasan terlalu terbuka. Selebihnya jenis lanskap agak sesuai untuk burung ini.

Kebanyakan wakil-wakil spesis ini boleh ditemui di bandar-bandar kecil dan kampung-kampung, di mana terdapat kawasan terbuka.

Telah diketahui bahawa sudah pada abad ke-12, burung-burung ini menetap di kota-kota. Hari ini, burung-burung ini mendiami kawasan yang lebih banyak penduduk berbanding dengan alam liar. Mereka memilih bangunan lama, menara dan bangunan lain untuk menetap di dalamnya. Dalam usaha untuk membina sarang, sebarang ruang terbuka akan dilakukan. Di bandar mereka mudah mencari makanan.

Populasi di utara dan timur julatnya adalah migrasi. Selebihnya boleh bersiar-siar mencari makanan.

Spesies

  1. Alpine. Panjang badannya 36-38 cm, sayap sayapnya 74-84 cm, beratnya mencapai 190-250 g. Bulu mereka hitam dan berkilat, dan kaki mereka dicat merah. Rang undang-undang adalah kuning, kekurangan. Sayap alpine jackdaw sempit. Laki-laki spesies ini agak lebih besar daripada perempuan. Juvana juga hitam, tetapi bulu mereka tidak bersinar. Rang undang-undang mereka berwarna kekuningan, dan kaki mereka berwarna coklat. Alpine masih hidup di Maghribi, serta dari Semenanjung Iberia ke China sendiri. Mereka lebih suka menetap di pergunungan.
  2. Daur. Panjang badan burung-burung ini adalah 31-33 cm. Menurut ciri-ciri luaran ia sangat mirip dengan orang Eropah, tetapi kedua-dua spesies ini berbeza dalam ciri pewarna. Bahagian-bahagian yang berwarna kelabu di wakil-wakil Eropah dan putih di Dahurian. Mereka tinggal di Asia Timur (ini adalah timur Rusia, serta Korea dan China). Dia tinggal di bukit-bukit di pergunungan. Selain lembah sungai. Anda juga boleh bertemu dengan Dahurian di hutan terbuka.

Pembiakan

Jackdaws menjadi matang secara seksual pada 2 tahun. Mereka tergolong dalam unggas monogami dan dapat mencari pasangan untuk diri mereka sebelum akil baligh. Selalunya sepasang terbentuk apabila burung tidak berumur setahun. Kadang-kadang pasangan memecah pada mulanya, dan kemudian burung-burung tinggal bersama untuk hidup.

Sepasang burung ini dapat bersarang secara berasingan daripada individu lain atau 20-30 pasang setiap satu. Boleh melengkapkan sarang dekat dengan wakil burung yang lain, seperti rooks atau merpati. Permulaan tempoh bersarang bergantung kepada cuaca. Sekiranya musim bunga datang lebih awal, maka burung-burung ini boleh mula bertelur pada awal bulan April. Sekiranya musim bunga sejuk, mereka menangguhkan sehingga Mei.

Jaket untuk jackdaws sering berfungsi sebagai niche semula jadi atau buatan. Ini boleh, sebagai contoh, retak di dalam batu, berongga, atau loteng rumah terbengkalai. Kadang-kadang jackdaws hanya menduduki sarang burung lain yang ditinggalkan dari tahun lepas, yang ditinggalkan. Kedua-dua wanita dan lelaki membina sarang. Ia terdiri daripada ranting, rumput dan baja kuda. Mereka membuat timbunan bulu atau bulu, kadang-kadang melapisi sarang dengan kain yang terdapat di tapak pelupusan atau kertas.

Lay 3-8 telur pada satu masa. Selalunya terdapat 4.5 atau 6. Jika atas apa-apa sebab klac meninggal, wanita akan bertelur lagi. Telur mempunyai warna biru pudar ringan dalam speck kecil. Penetasan berlangsung sekitar 20 hari. Perempuan itu duduk di atas telur, dan pasangan pada masa ini memberikannya makanan. Nestlings menetas buta. Pada badan mereka mempunyai kelabu bawah. Setiap ibu bapa membawa mereka makanan. Apabila mereka mencapai usia satu bulan, mereka meninggalkan sarangnya. 7 hari selepas itu mereka terbang secara bebas. Ibu bapa membawa mereka makanan untuk bulan yang lain.

Burung-burung ini hidup selama kira-kira 14 tahun.

Suara

Mereka sangat bising. Buat bunyi yang tajam yang boleh digambarkan sebagai "kai". Bunyi ini mereka ulang sehingga 8 kali.

Fakta menarik

  1. Nama Rusia dari burung ini berasal dari kata Old Slavonic, yang boleh diterjemahkan ke dalam bahasa moden sebagai "hitam." Kata ini kadang-kadang dipanggil bukan sahaja wakil spesies, tetapi juga burung yang kelihatan seperti mereka di permukaan. Ini adalah ayam atau ayam hitam. Sebelum ini, perkataan ini dipanggil orang dengan rambut hitam. Adalah dipercayai bahawa nama itu adalah tiruan suara burung.
  2. Nama Latin untuk spesies "monedula" kemungkinan besar berasal dari dua perkataan: "monedula", yang bermaksud koin atau wang, dan juga "edo", yang boleh diterjemahkan sebagai "Saya makan." Ovid menyebut burung itu dalam "Metamorphoses" nya. Ia menceritakan tentang seorang puteri Yunani yang mengkhianati negaranya dengan wang. Oleh kerana itu, puteri itu berubah menjadi burung yang sangat menyukai benda berkilat.
  3. Secara semula jadi, terdapat banyak burung spesies ini. Jumlahnya tidak dapat dinamakan, tetapi dianggarkan ada antara 20 dan 90 juta. Kebanyakan penduduk tinggal di Eurasia.

Video: daw (Corvus monedula)