Pemburu lapangan - perihalan, habitat, fakta menarik

Penyengat biasa adalah burung kepunyaan burung pemangsa spesies falcon. Aktiviti aktif terutama pada siang hari. Pelukis berbeza dari congeners, pertama sekali, dengan bentuk badan dan pewarnaan yang agak menyenangkan dari bulu. Spesies burung ini dilindungi dan dianggap jarang berlaku.

Kemunculan bulan

Terdapat perbezaan luaran antara lelaki dan perempuan, dan wanita sering lebih besar, mencapai berat 600 gram, dia adalah kira-kira 60 cm. Sebaliknya, lelaki itu mungkin menyerupai burung merpati bersaiz besar (kira-kira 400 gram). Bulu burung mempunyai kelabu atau warna putih, kawasan ekor dan kepalanya ringan. Perempuan mempunyai warna yang lebih coklat, bulu ekor berwarna putih. Sayap dihiasi dengan tiga jalur gelap. Untuk semua burung, warna kelabu paruh dan warna kuning cakar dan cakar adalah perkara biasa.

Tubuh wakil spesies berbulu ini langsing, sayapnya panjang dan panjang. Warna mata mempunyai warna dari kekuningan hingga coklat, mereka terletak berhampiran dengan paruh.

Habitat

Pemburu padang ini hidup di wilayah seluruh hemisfera Utara, yang memasuki kawasan hutan dan tundra hutan. Di Amerika dan Eurasia terdapat hampir di mana-mana. Hutan terutamanya terletak di ruang terbuka: di padang rumput atau kawasan hutan-padang rumput, di tundra.

Untuk menghayati penghalang memilih lokasi tempat hutan ditebang, terdapat tempat-tempat yang rawa, padang rumput dan tepi hutan dibanjiri dengan air. Sarang pasti akan terletak di mana terdapat rumput tebal yang tinggi (contohnya, jelatang) atau semak. Pemburu padang lebih suka bersembunyi dari mata manusia, boleh hidup di pergunungan, tetapi tidak di bawah paras 3 ribu meter.

Pemakanan dan gaya hidup

Untuk makan padang biasa harrier biasanya menggunakan tikus kecil, kadal kecil, katak, larva serangga dan cacing. Di samping itu, pemangsa boleh menyerang sarang orang lain dengan makan anak ayam. Setelah menangkap mangsa, perisai itu dimainkan secara khas dengannya: melemparkan di udara, menangkapnya sekali lagi, mengulanginya beberapa kali dan menemani dengan bunyi menjerit tertentu. Di samping itu, burung ini boleh membuat jeritan.

Bulan hujung bulan terbang, pada ketinggian rendah. Semasa penerbangan, burung itu cuba mencari mangsa, melihatnya, menangkapnya dan menangkapnya menggunakan kuku tajam. Terperangkap mangsa ditelan dengan cepat dan sepenuhnya.

Selalunya harrier untuk memburu pada siang hari atau selepas senja. Sebagai tambahan kepada makanan biasa, burung itu tidak suka makan bangkai. Sepanjang satu bulan, harrier purata memerlukan 300 unit makhluk hidup kecil, yang menunjukkan selera makannya yang besar.

Burung-burung itu kembali dari musim sejuk sekitar April, dan pada bulan Mei mereka mula mengawan dan membiak. Sejak permulaan musim luruh, peluru biasa mula terbang ke negara-negara yang hangat, biasanya wilayah India, Asia atau Afrika. Individu berasingan boleh tinggal di musim sejuk, menetap dalam sarang dalam kumpulan kecil, kira-kira 15 pasang pada jarak yang agak besar di antara mereka. Penghijrahan juga berlaku di kawanan.

Musim pembiakan

Perempuan adalah individu monogami, yang tidak sama untuk lelaki. Yang terakhir ini sering menjadi bapa kepada keluarga dengan lebih daripada tiga wanita. Dalam proses permainan perkahwinan dan menggoda dengan kekasihnya, pelukis menarik pelbagai angka semasa penerbangan, membuat pirouettes, kadang-kadang dengan pasangan.

Sarang ini juga dibina oleh seorang wanita, mengambil tempat ini sebagai tempat yang terpencil dan tidak mencolok di semak-semak atau di tempat duduk di rawa-rawa. Cawangan dan rumput kering biasanya digunakan untuk membina tempat bersarang; bulan menjaga habitatnya dan menyimpannya secara teratur dan bersih. Dalam meletakkan, biasanya sehingga 7-8 telur, yang wanita perlu menetas.

Ibu bapa memberi makan anak ayam yang menetas. Mereka tidak dilahirkan pada masa yang sama, dan hanya hidup yang paling kuat. Melangkah ke tapak bersarang, bapa yang membawa mangsa, membuat suara keras, dan kemudian wanita itu mengambil dia untuk mengambil trofi itu. Sebagai pilihan, harrier juga boleh membuang mangsa secara langsung ke sarangnya. Sebulan kemudian, anak ayam sudah boleh terbang secara bebas. Melangkah keluar dari sarang, anak-anak muda tidak terikat dengannya, mengubah habitat mereka dengan kerap. Kerontang lapangan mencapai kematangan seksual dengan satu tahun hidup.

Saingan burung


Seringkali anak ayam muda atau individu sehingga 1-2 tahun hidup menjadi mangsa pemangsa yang lebih besar dan lain-lain. Lajur, anjing raccoon atau haiwan lain boleh menyerang mereka. Tetapi ia adalah sengaja menunjuk bahawa penyengat biasa, serta menjadi pemangsa, cukup licik dan cerdas, sehingga ia dapat memakan hampir semua hewan yang dapat ditangkapnya.

Fakta menarik

Pemburu padang adalah burung yang menarik dan khas, yang berbeza dari saudara-mara lain.

  1. Dalam proses terbang di atas permukaan bumi seringkali memegang cangkul tumbuhan kecil tumbuhan.
  2. Lun biasa tidak akan berlama-lama di dahan pokok. Juga, burung tidak akan membina sarang di sana, tempat kediaman mereka hanya terletak di permukaan bumi.
  3. Bentuk sayap menyerupai huruf V dari abjad Latin.
  4. Jika seseorang mengancam anak-anak burung bulan, burung yang berani itu dapat menyerangnya, dengan kekerasan dan tanpa kekuatiran melindungi anak-anak dengan segala kekuatannya.
  5. Dalam cahaya, anak-anak ayam kelihatan kelihatan, bulu warna coklat-kelabu mereka. Anak-anak berkembang dengan pesat.

Di samping itu, adalah wajar untuk menyatakan bahawa, di bawah keadaan semula jadi, bulan medan individu boleh hidup selama 11-13 tahun.

Melihat lenyap

Di beberapa wilayah dan rantau Rusia, wakil-wakil burung-burung ini hilang, jadi spesies itu disenaraikan dalam Buku Merah. Kawasan yang paling bermasalah adalah wilayah Moscow, Ulyanovsk dan Kaluga, Kamchatka, serta wilayah Tatarstan dan Ukraine.

Kehilangan spesies ini berlaku kerana orang: habitat bulan padang kurang sesuai untuk ini, paya-paya mengalir, hutan dipotong. Juga, bukan sebab terakhir kehilangan spesies itu adalah pemburuan haram.

Video: Penggali lapangan (Circus cyaneus)