Gus sukhonos - keterangan, habitat, fakta menarik

Semua orang tahu tentang angsa sejak zaman kanak-kanak - pada masa muda kita kebanyakan kita mendengar lagu kanak-kanak tentang dua angsa hidup dengan nenek. Dari kisah dongeng tentang anak lelaki Niels tentang bagaimana rupa burung ini, semua orang tahu. Oleh itu, lebih mudah untuk bercakap mengenai wakil keluarga angsa yang disebut sukhonos.

Goose-sukhon atau angsa Cina - burung terbesar yang dimiliki oleh keluarga itik.

Rupa

Secara luaran, ia mempunyai persamaan yang agak besar kepada angsa domestik, tetapi ada beberapa perbezaan: leher sukhonos lebih panjang, depan dan sisi berwarna putih, belakang berwarna coklat gelap, dan paruh dengan sempadan putih lebih berat dan lebih berat di pangkalan. Kumbang sukhonos berbeza dalam saiz yang lebih besar daripada spesies lain - panjangnya boleh mencapai 10 sentimeter. Ia adalah saiz bahagian tubuh ini yang membezakan wakil-wakil spesies ini dari angsa-angsa lain dan memberi mereka keanehan tertentu. Mandible mempunyai beberapa bengkak.

Beratnya burung ini berkisar antara 3 hingga 4.5 kilogram, panjang badan mencapai 1 meter 10 sentimeter, sayapnya adalah dari 1.5 hingga 1.8 meter. Lelaki lebih besar daripada perempuan - agak lebih besar. Warna bulu pengisap kering hampir sama dengan rakan-rakan isi rumahnya, hanya ia mempunyai warna coklat yang lebih coklat dan oker.

Perut, serta kelebihan dengan ekor atas, mempunyai warna putih yang terang. Bahagian belakang, sayap, dan bahagian sisi adalah warna kelabu gelap dengan jalur nipis yang melintasi warna dan lebih ringan. Leher dan seluruh dada berwarna kuning pucat. Dari leher ke pangkal paruh ada jalur warna kopi, bulu mempunyai warna warna yang sama. Kaki kecil tetapi kuat, merah atau oren, dilengkapi dengan membran, seperti mana-mana air mata air.

Laki-laki dan perempuan mempunyai warna yang sama, itik muda mempunyai satu ciri yang tersendiri - sehingga usia matang mereka dilucutkan sempadan terang mereka, mengelilingi paruh mereka.

Habitat

Загрузка...

Sukhonosy boleh hidup di mana-mana - dan di taiga, dan di padang rumput, dan di dataran gunung. Di sana, seperti semua unggas air, untuk hidup mereka memilih tempat yang lebih dekat dengan takungan, menetap di tepi tasik atau sungai. Keutamaan diberikan kepada pantai yang kaya dengan tumbuh-tumbuhan. Di Rusia, mereka ditemui di Wilayah Trans Baikal, di kawasan pesisir Baikal, di tebing Amur, di Pulau Sakhalin, di pantai Laut Okhotsk. Beberapa pasangan mendiami Kuril. Terbang ke negara-negara dengan iklim yang lebih ringan - Jepun dan China, sesetengah burung memilih wilayah selatan Uzbekistan untuk kediaman musim sejuk.

Terdapat versi yang tepat kerana lawatan kerap ke China bahawa kumbang kering yang dijuluki sebagai angsa Cina. Juga, pokok-pokok kering berdaun ditemui di kawasan Inner Mongolia, di padang rumput Kazakhstan, Utara dan Korea Selatan, di Vietnam dan Laos, Thailand dan negara-negara Timur Tengah. Dalam mempersiapkan penerbangan dan berkumpul di kawanan besar, angsa rindu dan berisik, memancarkan keberanian yang panjang. Untuk mengatasi jarak yang jauh, mereka berpasangan dengan hirisan - kaedah pergerakan yang sama membolehkan untuk mengatasi jarak jauh lebih besar daripada dengan satu penerbangan. Kerana lebih mudah burung terbang di ombak yang dibuat dengan mengepak sayap burung yang terbang di depan. Pemimpin, ketua penerbangan, adalah yang paling sukar, jadi dari semasa ke semasa ia pergi ke hujung pek itu, dan seekor angsa lain dilampirkan ke tempatnya, beberapa saat kemudian memberi laluan kepada yang berikutnya.

Kuasa

Загрузка...


Crankbirds memberi makan kepada semua jenis bijirin dan bijirin yang semakin berkembang - dalam hal ini, mereka adalah omnivora, mudah memakan alga sungai, sebarang tumbuhan, tetapi mereka lebih suka sedge, makan semua jenis beri, juga cacing tanah, pelbagai kumbang dan ulat yang dimakan. Untuk memberi makan sepenuhnya, angsa memilih kawasan berumput terbuka di dekat pantai takungan, di mana mereka makan dalam kumpulan, menyerupai ternakan lembu dalam negeri. Selalunya, bijirin yang baru ditanam dipilih untuk makanan, mencari makanan di dalam tanah.

Sukhonosov agak mudah dijinakkan dan dibiakkan di rumah, di taman zoologi dan taska khas. Terima kasih kepada spesies ini, angsa Cina dalam negeri muncul. Angsa yang hidup di ladang di sebelah orang itu, kecuali untuk makanan yang disenaraikan di atas, mempelbagaikan diet mereka dengan makanan campuran, alfalfa, wortel, semua jenis kubis, bit gula dan silase.

Bagaimana penyebuk kering membiak

Beberapa angsa memilih semasa rumah penerbangan atau segera selepas pulang ke tanah air mereka. Sarang mula menetap pada bulan Mei, memilih kawasan berpaya berhampiran permukaan air di katil buluh. Wanita menggali lubang kecil di tanah dan susunan sarang bermula di dalamnya. Mengenai pembinaannya adalah batang rumput kering tahun lepas, tumbuh berhampiran dengan air tumbuhan, bahagian bawahnya dipenuhi dengan bulu dan bulu.

Di dalam kopling, betina biasanya mempunyai lima hingga lapan telur dengan berat kira-kira 15 g, dia menginkubkan mereka selama 30 hari, sepanjang masa di dalam sarang. Lelaki mendapat makanan untuk memberi makan dan menjalankan aktiviti keselamatan.

Itik menetas, setelah kering, meninggalkan sarang, bersama ibu bapa mereka bergerak ke takungan dan berada di bawah pengawasan ibu bapa mereka untuk waktu yang lama, bergerak dalam kumpulan kecil. Melihat musuh, mencari keselamatan di rumput tebal atau menyelam ke dalam kolam. Pada bulan-bulan pertama kehidupan, burung dewasa tidak melepaskan binatang muda untuk lebih banyak ruang terbuka, kerana takut menyerang musuh. Sebagai peraturan, hanya tahun depan, kanak-kanak dipisahkan dari jumlah kawanan, memulakan pasangan. Sehingga masa ini, berada di bawah pengawasan orang dewasa.

Moult

Menumpahkan dan mengganti bulu bergantung pada keadaan cuaca, bermula dari burung lama yang tidak bersarang. Kemudian anak benih muda mula menumpahkan - kira-kira, pada awal bulan Jun. Burung dewasa dan matang menelan sebulan dan setengah kemudian - pada bulan Julai dan Ogos. Proses ini mengambil masa kira-kira 30 hari.

Sukhonos dan lelaki

Загрузка...


Memburu angsa-sukhoi liar dilarang, walaupun ada kasus-kasus pemburuan dan penghancuran sarang. Oleh itu, bilangan spesis semakin menurun. Alasannya adalah aktiviti manusia: pembinaan pelbagai jenis loji kuasa hidroelektrik, saliran tanah lembap, pembinaan tanah di dataran sungai, peraturan aliran sungai, kebimbangan mengenai kehadiran manusia.

Fakta menarik

  1. Sukhonos, tidak seperti spesies lain, burung itu pandai bergaul dan tidak pengecut, ia tidak melarikan diri dari orang lain. Ini tidak hanya menjinakkan lebih cepat, tetapi juga menghapuskan angsa spesies ini.
  2. Sukhonos adalah spesies terancam yang jarang berlaku, oleh itu, disenaraikan dalam Buku Merah. Di dunia terdapat tidak lebih dari 10,000 orang, dan di Rusia terdapat kira-kira 200 pasang.
  3. Lelaki Sukhonos sangat serius melindungi sarangnya. Berulang-ulang, ada kes di mana, untuk mengalihkan perhatian dan mengalihkan musuh, dia berpura-pura terluka dan melarikan diri, menyeret penyerang di belakangnya dan memimpinnya sejauh mungkin.
  4. Sukhonosy menyelam dan berenang dengan sempurna. Angsa itu mendapat namanya dari kenyataan bahawa, terjun ketika berenang dengan seluruh tubuh ke dalam air, ia memegang paruh di atas permukaan permukaan air.
  5. Hanya semasa penerbangan dan burung pembiakan berkumpul di kawanan. Bagi yang lain, mereka lebih suka hidup dalam kumpulan kecil - dari 30 hingga 45 individu.

Video: Goose sukhnos (Anser cygnoides)

Загрузка...

Kategori Popular

Загрузка...